Res säkert: så undviker du eventuella faror när du backpackar i Latinamerika

Jag upplevde inte Latinamerika som ens nästan lika farligt som vissa ville få mig att tro. Kanske hade vi tur, kanske var vi duktiga på att inte utmana ödet eller så kanske ryktet om hur farligt det är lite överdrivet idag. Det är säkert en blandning av de tre. Därför var vi alltid på vår vakt, men något farligt råkade vi aldrig ut för.

 

Vi såg vapen – poliser klev ombord på bussar där vi fick ducka för att inte få ett gevär i huvudet. Förbudsskyltar om vapen satt i vissa barer och vi hörde pistolskott i slummen i Medellin. Vi var aldrig med om någon bilolycka – men vi såg oerhört många blommor och kors längs med de krokiga vägarna i Anderna. Vi blev aldrig bestulna – varken i sovsalar eller på trånga bussar – men vi höll alltid hårt i våra saker. Ett gäng yngre pojkar försökte hålla fast oss  en gång när vi var ute och sprang i Colombia, antagligen för att ta något av värde. En man på moped körde förbi, hjälpte oss och sjasade bort pojkarna. Det var den enda incidenten på 4 månader som var lite otrevlig.

 


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR. <<

BLI INTE FÖR BEKVÄM

Jag var mer nervös inför resan till Latinamerika om hur farligt det skulle vara än när jag var där och reste. Vi hade blivit väldigt inpräntade om allt dåligt som händer via oroliga föräldrar och Nyheterna. Positiva nyheter sprids inte i lika stor omfattning när det handlar om länder så långt bort från Sverige. Gå in på Utrikesdepartementet och se vilka länder de avråder från att resa till.

 

Jag fick en fantastisk upplevelse i alla länder jag reste igenom och mötte otroligt vänliga människor. Trots det gick det inte en dag utan att jag var lite nervös för att något skulle hända. Jag tog min säkerhet och mina ägodelar på största allvar och trots att vi reste i nästan fyra månader lät jag mig inte bli lat eller bekväm. Du vet aldrig om du är på fel ställe vid fel tidpunkt.VEM KAN DU LITA PÅ?

Det kan vara svårt att veta vem du kan lita på. I Latinamerika är det tyvärr vanligt med kidnappningar bland turister. Folk utger sig från att vara någon de inte är. Det finns falska poliser, taxichaufförer och hostel-ägare. Till och med polisstationer kan vara en vanlig lokal med en falsk skylt. Kriminella gäng försörjer sig på att klä ut sig till poliser för att ta del av turisters ekonomiska tillgångar. Då sker kidnappningar av ligor tills de tömt bankkontot.

 

Vi blev ombedda att visa våra pass av poliser som klev på en buss i Colombia. De var klädda i uniform och hade ID-bricka – det visade sig vara riktiga poliser. Att ha en papperskopia på passet är bra, då blir du inte lika utsatt med risk för att bli av med passet om det skulle vara en fejkad kontroll. Det finns kända fall där folk utger sig för att driva hostel och lockar turister dit med hjälp av falska taxichaufförer som de samarbetar med. Det kan sluta med kidnappning om du råkar lita på fel person.

 


GE DIG INTE IN I DROGERNAS VÄRLD

Var smartare än så. Latinamerika är absolut inget bra ställe att vara i kontakt med droger på, trots att drogerna är lättillgängliga. Du kommer antagligen se det på något vis, eller till och med bli erbjuden att testa – världens tre största tillverkare av kokain finns trots allt i Sydamerika. Konsekvenserna om du råkar illa ut är inget du vill hamna i. Köpet av drogerna kan sätta dig i extremt farliga situationer, för att inte tala om ifall du skulle bli tagen med droger. Vi hörde om fall där falsk polis i smygstoppat droger i turisters fickor – för att en stund senare gripa dem så att de hamnat i fängelse.

 


VÄLJ RÄTT TAXI, BUSS OCH VÄG

Falska taxibilar är ett känt problem i Latinamerika. Åk därför bara med taxibilar som har telefonnumret skrivit på sidan av bilen. Hoppa inte in i taxibilar där någon redan sitter i – det kan vara en fejkad turist. Hamnar du i fel taxi kan du bli tvingad att ta ut kontanter vid flera olika bankomater eller bli hotad till våld. Ditt hostel kan hjälpa dig att ringa en taxi, då vet du att det blir säkert.

 

Vi tog massor av nattbussar, dels för att det var mer ekonomiskt men också för att passa på att resa på nätterna för att få ut mesta möjligt på dagarna. Vissa sträckor var lite obehagliga. Ta reda på hur säker vägen är att åka på under natten, och överväg att ta en pålitligare turistbuss i vissa fall.

 

Vid flera tillfällen kom lokalinvånare fram till oss och sa att vi borde vända om eller gå en annan väg. Det var svårt att veta om det var rätt person att lita på, eller om vi skulle bli lurade in i någon fälla. Vi litade alltid på magkänslan och den visade sig stämma – de här vänliga människorna ville oss väl och dela med sig av sina råd om hur vi bäst undviker otrevliga områden. Kolla alltid med ditt hostel, be om en karta så kan de peka ut vilka områden du inte ska ge dig in i.


Åk med taxibilar som är uppenbart riktiga. Ofta har de ett telefonnummer på sidan av bilen.

HÅLL VÄRDESAKERNA SÄKRA

Om du bor i sovsal utan möjlighet att låsa in dina saker kommer du inte känna dig speciellt trygg. Jag brukar försäkra mig om att de hostel jag bor på har säkerhetsskåp. Där jag kan lämna till exempel min kamera när jag inte använder den. Ett eget hänglås är därför nödvändigt.

 

Jag blev ofta varnad att stoppa undan min kamera. En ryggsäck som går att öppna från ryggen gör att ficktjuvar får svårare att ta något. Jag tejpade min kamera med silvertejp för att den skulle se gammal och trasig ut. Kameraremmen bytte jag ut till en mer neutral som inte skriker vilket märke kameran har.

 

Håll alltid ditt handbagage där du har alla värdesaker nära dig. Den stora ryggsäcken måste du ibland lämna ifrån dig mer obevakad på bussar eller på hostel. Jag hade alltid ett grepp i min ryggsäck eller lindande in min fot i axelremmarna, även när jag sov på bussar.


HANTERA DINA PENGAR SMART

En korthållare med dragkedja som bara har plats för något bankomatkort och kontanter får plats i små fickor. Med en liten karbinhake kan du västa den var som helst – i BH:n, hällorna på byxorna eller till och med i trosorna. Där kommer ingen sno dina pengar! Jag har alltid två bankomatkort med mig, ett som ligger inlåst på hostelet och ett som jag har med mig. Jag ser alltid till att ha ytterst lite pengar på kontot, jag har aldrig alla pengar på ett kort och tar ut mindre summor kontant oftare. Det kan kosta lite mer vid uttagen, men du kan undvika onödiga kortavgifter med rätt typ av kort.

 

Om något skulle hända och du blir rånad, gör inte motstånd. I ett sådant läge, försök släpp tanken på värdet av dina ägodelar och värdera din egen säkerhet istället. Lämna över det som krävs och larma sedan polisen.


Jag har tejpat min kamera med röd tejp för att den ska se trasig ut. Remmen skriker inte om vilket märke kameran är. Ryggsäcken har en öppning mot ryggen som gör att det är svårt för ficktjuvar att ta sig in.

 


Res säkert, var smart och inte för blåögd i Latinamerika så kommer du förhoppningsvis undvika situationer du inte vill hamna i! Har du några ytterligare tips om att resa säkert? Dela med dig i kommentarerna här nedan!

 


 

Läs också: Min packlista för backpacking: saker jag inte skulle resa utan

 


Inlägget innehåller annonslänkar. Det innebär att jag får en liten provision på varor som köpts via dessa länkar, utan någon extra kostnad för dig. Jag rekommenderar aldrig en produkt som jag inte använder eller tror på själv. Läs mer om min PR Policy här.

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *