En weekend med vandring i Björkliden – som gravid


» INLÄGGET ÄR SKRIVET I REKLAMSAMARBETE MED BJÖRKLIDEN FJÄLLBY. LÄS MER HÄR. «

Det närmade sig midnatt när jag körde in mot Abisko Nationalpark för en weekend med vandring i Björkliden. Solen stod lågt men sken fortfarande och det var ljust som på dagen.

Molnen färgades rosa och Torneträsk speglade himlens färger.


Jag passerade en älg som stod vid vägkanten och tröttheten som jag nyss hade börjat känna var som bortblåst. Det var så vackert att jag piggnade till och ville bara hugga tag i kameran och bevara allting!Stugbyn Kåppas – magiska vyer över Lapporten

Framme i Björkliden kunde jag checka in med min nyckel som låg i brevlådan utanför receptionen på Hotell Fjället. Jag gick igenom stugbyn och häpnades av vyerna över Lapporten. Lapporten med sin u-formade dal är ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv och har kommit att bli en symbol för porten in till fjällvärlden.


LÄS OCKSÅ: Lapporten och Trollsjön i Abisko Nationalpark


Väl inne i stugan blev jag inte besviken. Vyn över Lapporten var som en tavla utanför altandörren, och där ute var en stor altan med gott om sittplatser. Jag kastade in väskan i stugan och skyndade mig ut igen. Senja sprang i cirklar av lycka av att få vara i fjällen. Åh vad underbart det var att strosa runt i det magiska ljuset och fota i denna mysiga stugby. I dessa Corona-tider har det inte blivit många resor utanför Umeå och jag insåg nu hur mycket jag har saknat det!

Stugbyn Kåppas ligger i anslutning till Hotell Fjället, Restaurang Lapporten och Bar Rallaren. Det ligger med naturen inpå knuten, nära till fantastiska fjällvandringar. Stugorna erbjuder 4-5 bäddar, kök, dusch, bastu, och torkskåp.Perfekta vandringsleder i Björkliden som gravid (och med en 1-årig valp)

I skrivande stund är jag i vecka 32 av min graviditet. Det är alltså bara två månader kvar innan vår lilla tjej är beräknad! Jag har haft en väldigt bra graviditet hittills, faktiskt förvånad över hur lite besvär jag har haft. Peppar peppar! Jag kunde springa ganska länge och jag går långa, raska promenader fortfarande. Men det har just börjat bli lite jobbigare på promenaderna, framförallt uppför. I backarna går det inte snabbt och jag blir väldigt andfådd. Men upp kommer jag tillslut! 

Senja fyllde 1 år när vi var i Björkliden. Hon är ännu för ung för att följa med på husses långa strapatser, så det passade oss perfekt att bo i Stugbyn och vandra några lättare leder i området. Så oavsett om du har mycket tidigare erfarenhet eller vill uppleva vildmarken för första gången så har Björkliden mycket att erbjuda. Känner du dig osäker finns flera olika guidade turer att gå.


Växlande väder

Jag hade väldigt tur med vädret under min vistelse i Björkliden. Men vädret på fjället kan ändra sig fort. Även om jag inte gick så långa sträckor hade jag alltid med förstärkningsplagg och regnkläder. Rätt vad det är kan vädret slå om med kalla vindar, tät dimma och snöblandat regn. Karta och kompass kan köpas i sportbutiken eller i receptionen. Fjällkartan fungerar annars väldigt bra, och du kan även ladda ned ett karthäfte till mobilen här med vägbeskrivningar till turerna. Tänk dock på att det kan vara begränsad mobiltäckning på fjället.


Passa på att gå en sen kvällstur


Jag kom till Björkliden för att hämta upp Anton och Henke som sprungit Kungsleden från Stora Sjöfallet (mer om det i ett annat inlägg, missa inte!). Björkliden har varit helt perfekt för mig under en helg! Det finns fantastiskt fina miljöer bara ett stenkast ifrån stugan. Midnattssolen gjorde det också perfekt för mig, jag som gillar att fota och är gravid – en liten powernap är inte fel på eftermiddagen när man är preggo och att gå en liten vandring senare på kvällen är helt magiskt för ljuset! Badsjön vid midnatt 

Senja och jag gick upp till Badsjön, endast ca 1 km från hotellet. Vi gick längs med Syndafallet och efter en kort höjning kom vi upp på plattån till Badsjön. Därifrån kan man själv anpassa turen, du kan gå så långt du vill eller varför inte ta hela vägen till Låktatjåkko. Jag fastnade lite överallt för att ta foton och Senja sprang som en tokstolle runt, runt i cirklar. Hon verkligen älskar att vara uppe på fjället visade det sig! Så kul att se. 

Badsjön är en grund sjö med stenig botten som har fått sitt namn för att den är liten och blir lätt varm på sommaren.


LÄS OCKSÅ: Splitboard till Låktatjåkko fjällstation – Sveriges högst belägna fjällstation och barSilverfallet och stenstranden vid Torneträsk

Silverfallet är också en annan fin tur att gå, dock lite tuffare som gravid då det var lite brant att ta sig hem igen. Jag börjar inse att det är lite tufft i backarna, jag blir sjukt andfådd och det går i snigelfart. 

Silverfallet störtar ned i en trång kanjon som mynnar ut i Torneträsk. Nere vid stranden finns jättefina lena stenar som vattnet slipat. Helt perfekta stenar för att kasta macka med!Fiske på fjället

Vill du testa fiske med magiska vyer? Det finns fina sjöar uppe på fjället med bland annat röding. Vi gick upp till Badsjön en kväll för att testa fiskelyckan, men vi var lite otåliga för att få fisk. Killarna var trötta efter att ha kommit tillbaka från sin 11 mils löpning och jag var allmänt gravid-trött! Stugan lockade helt enkelt.Abiskojåkka Kanjon

Innan hemfärd tog vi ett besök vid Abiskojåkka Kanjon som bara är en liten promenad från Abisko Turiststation. Abiskojåkka är en drygt fyra mil lång fjällälv och är en av de största sevärdheterna i Abisko Nationalpark.

Väldigt vackert och fascinerande vad vårt vackra land Sverige har att bjuda på för natur!Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *