Korsa gränsen till Colombia från Ecuador

Att passera gränsen från Ecuador till Colombia var lite annorlunda än alla andra gränser vi har passerat hittills. Tidigare har vi åkt buss över gränserna, men det går inga bussar över den här gränsen. Vi var tvungna att ta taxi i Ecuador till gränsen. Sedan fick vi gå över gränsen och ta en annan taxi i Colombia. Vi ville ta oss en bit in i landet men blev rekommenderade att stanna i Ipiales eftersom det ska vara farligt att åka från gränsen till Popayan kvällstid. Vi tog in på hotell och käkade god pizza.

DUCKA FÖR GEVÄRET!

Det var helt säkert en farlig väg till Popayan. När vi åkte dagen därpå var det poliskontroller i vartannat hörn. De skulle kolla allas ID och våra pass. Poliserna är klädda i militärkläder med pistoler hängandes i byxorna, och hagelgevärer på ryggarna som flänger omkring där de går i de trånga bussarna. När de kollade passen var det som att vi hade det där läskiga hagelgeväret i knät.
Det känns ju tryggt att de har kontroller! Colombia har varit väldigt farligt – och är fortfarande i vissa områden – men de börjar komma ifrån det dåliga ryktet mer och mer nu. Colombia ska inte vara farligare än de länder vi redan har varit i. Eftersom de har haft ett sådant dåligt rykte så gör de allt för att ändra på det nu. De vill att ha hit turister och alla är hur vänliga som helst. De vill mer än gärna hjälpa oss hitta rätt väg och tipsa om ställen vi ska undvika att gå på. Hittills har vi vid två tillfällen fått åka med busschaufförer längre än till slutstation. De har tyckt att det är bättre att de skjutsar oss en bit extra istället för att vi ska gå på mörka gator.

DYRT I CALI MEN SKÖNT MED ENKEL SPANSKA

Cali var varmt och skönt, vi gick runt på gatorna i centrum. Det var ganska hysteriskt med alla stånd och högljudda försäljare. Efter ett tag hittade vi till ett shoppingcentrum som var betydligt lugnare – och dyrare. De riktiga affärerna är i nästan samma prisklass som hemma. Dessutom känns allt extremt dyrt här då en mango kostar 1000 soles och vår kitekurs som vi ska göra om några dagar kostar 1 800 000. Spanskan här är väldigt bra för oss, den är långsam och lätt att förstå.

Hotel i Ipiales: 15 000 COP/person för ett privat rum
Supertaxi från Ipiales till Cali: 35 000 COP
Hotel i Cali: 23 500 COP/person för ett privat rum


Share

0 thoughts on “Korsa gränsen till Colombia från Ecuador

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *