Favoritstaden: busvisslingar och skottlossning – är det farligt i Medellin?

Vi som inte är så stora fan av storstäder blev förtjusta i Medellin – bästa staden i Sydamerika hittills! Riktigt coolt ställe, jag hade kunnat stanna en längre tid. Efter att ha varit i en del kyliga städer hade Medellin det bästa tänkbara vädret. Det var varmt på dagarna – behaglig värme men ändå lite små svettigt. På kvällarna blev det lite kyligare så vi kunde dra på oss ett par långbyxor, men klänning gick lika bra.

SKYTRAIN, GONDOL OCH UTOMHUS-RULLTRAPPA

Medellin är Colombias näst största stad. Stadskärnan ligger i en dal som omringas av en massa maffiga berg. Du tar dig överallt via skytrain, hur smidigt som helst. Inom systemet kan du ta dig vidare upp till förortskvarteren som ligger uppe i bergen. Dit kommer du antingen med olika gondoler eller med världens längsta utomhus-rulltrappa. Uppe i bergen bor de som har det sämre ställt. Det är ofta folk som har tvingats fly från de väpnade konflikterna i landet.


ÄR DET FARLIGT I MEDELLIN?

Medellin är känt för sitt mörka förflutna i och med kokianhandlaren Pablo Escobar. Trots det upplevde vi inte Medellin som speciellt farligt. I hela Colombia har lokalbefolkningen varnat oss var vi inte ska gå, så även i Medellin. I princip varje dag kom det fram vänliga, okända på gatan. De undrade om vi verkligen skulle fortsätta gå den långa gatan bort – ”muy peligroso”, och rekommenderade oss att vända om och ta tunnelbanan istället.
Vi åkte upp i en av gondolerna en dag för att se fantastisk utsikt över Medellins berg och dalar. Där kunde vi verkligen se skillnaden på de fattigare områdena. En skottlossning hörde vi men vi satt tryggt i vår gondol. Vi blev starkt avrådda att inte åka till utomhus-rulltrappan för den skulle vara så farlig.
Mina tips är: se till att vara på turistiga ställen, gå inte off the beaten track eller på ödsliga gator. Lyssna på vad folk rekommenderar och utmana inte ödet!


HOLA GUAPA – DET BUSVISSLAS HEJVILT

Vi har skämtat om att folk i Colombia drabbas av sjukdomen Torrettz. I de tidigare länderna har killar/grabbar/män/ gubbar hejat på oss på spanska och sagt fina ord till oss. I Colombia är de bättre på engelska och ropar gärna ut OMG BEAUTIFUL. Börjar de säga ett ord så kommer sedan resten på räls som för en med Torrettz – då med deras spanska ordförråd. LINDAS, BONITAS, Hermosas, Preciosas, guapas…. Haha helt hysteriska blir dem och du får höra alla ord och några till av synonymen vacker.

Vi gjorde ett besök till botaniska trädgården där vi såg en apa, leguaner och fjärilar


Det finns många söta små butiker och alla hade en lukt av bakelse eller vaniljShare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *