Topptur Tavelsjöberget – fin skogsskidåkning nära Umeå


ÅRETS FÖRSTA SVÄNGAR

Bara ett stenkast från vårt hus ligger Tavelsjöberget som hör till bergsmassivet här och ligger vackert med utsikt över Tavelsjön. Det är ett fint område för topptur och skogsskidåkning eftersom det är gles tallskog och myr. Självklart ville vi utforska detta på splitboard och skidor! Jag kan knappt tro att jag bor på en sådan här bra plats som Tavelsjö! Att i princip kunna spänna på mig brädan utanför dörren har sedan länge funnits i mina drömmar. (Vi tog dock bilen bort till utgånspunkten för att slippa passera flera diken – utanför dörren är lite att överdriva).

 UTGÅNGSPUNKT 

Tavelsjöledens entré Tavelsjöberget

HÖGSTA PUNKT

274 m

STRÄCKA

4 km

TID

1,5 h
SNABBT UPP PÅ TOPPEN

Enklaste vägen upp på skidor är väg II. Vi följde skoterleden/skogsbilvägen från Tavelsjö parkering till kalhygget och började gå uppför där. Det var djup snö men ändå inte så flåsigt. Väg I är lite väl brant för skidor, men går mer direkt upp till toppen. Det går också att gå upp för Tio Toppar Tavelsjös stig som du kan se här.

Vi kom snabbt upp på toppen där det finns grillplatser, utedass och vindskydd. Där finns även grottor nedanför branten. Lite längre bort på Torrberget finns en våffelstuga som har öppet under högsäsong. Se öppettider för Torrbergsstugan via Tavelsjö Skoterklubb. (Obs – stängt säsongen 2021 pga. Covid 19.) FIN ÅKNING I FLUFFIG SNÖ

Tavelsjöberget har en del brantare partier runt väg I så det är fin åkning även för oss på snowboard som ofta behöver lite fallhöjd för att inte fastna i lössön. Skogen var lite tätare på sina ställen och det fanns en del drops från klippiga partier. Se upp för klippavsatser skiers right om väg 1. Vi fick några härliga svängar i den torra, fluffiga snön som kommit den senaste tiden – så härligt! En perfekt lördagstur helt enkelt. 

Vid kalhygget på väg II går det fint att åka ned också, men det är lite flackt så det kan vara svårt att få upp någon fart när det kommit nysnö. Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *