”Det är så farligt där” – men vad säger UD om Bolivia?

Jag har precis bokat flyg från Santa Cruz till Sucre i Bolivia. Efter mina dryga 35 timmars resande så möter jag syrran på flygplatsen i Santa Cruz. Sedan spenderar vi natten där för att flyga vidare. Flygresan kommer bli som en hel arbetsvecka med övertid. Sjukt.
 

OMPLANERAR – SANTA CRUZ KÄNNS INTE SÄKERT PÅ VALDAGEN

Vi hade tänkt stanna två nätter i Santa Cruz men nu när jag läste lite så är det tydligen valdag när vi kommer dit så det går inte att förflytta sig i landet då. Men det kanske är lika så bra, Santa Cruz verkar inte vara väldigt sevärt och dessutom bidrar produktion och handel med narkotika till våldsamma konfrontationer mellan kriminella och polis och kriminella gäng framförallt i just Santa Cruz. Kanske inte är supersmart att hänga där på valdagen då.
 
 

VAD SÄGER UD OM BOLIVIA?

Alla jag pratar med här hemma blir så oroliga när jag säger att vi ska till Sydamerika. Jag läste på lite om hur farligt det nu är, och vad vi ska akta oss för. Såhär står det på UD:s hemsida om just Bolivia (bland annat):
 

 
”Det finns fall av organiserad brottslighet och den består av överfall och stölder på gatan, väskryckningar, ”express kidnappningar” (kidnappningar där offret tvingas ta ut pengar på sitt/sina bankomatkort). Det förekommer att turister blir lurade på pengar av falska polismän som vill kontrollera bagaget eller titta på personens id-handlingar. Ambassaden vill göra resenärer uppmärksamma på drogenscopolamin som ges via mat, dryck eller cigaretter. Den kan också användas genom att förövaren sprider drogen via luften i form av en viftning med en näsduk. Kokain och amfetamin är förekommande på nattklubbar i de större städerna.
 
Den största faran för människor är sannolikt trafiken. År 2013 var det värsta året på mycket länge för trafikskadestatistiken. På landsvägarna är ofta bussar inblandade i olyckor. Bussarna, liksom andra fordon, tar sig fram i höga hastigheter, med utslitna däck och dåliga bromsar. Det är vanligt att folk kör efter alkoholintag.”
 

 

ANNAN UPPFATTNING I KANADA

Syrrans befinner sig i Kanada – där är det inte så många som fokuserar på oroligheterna när hon berättar vart vi ska resa. Många i Kanada reser till Sydamerika så vi får istället en massa tips på turer vi ska göra. Christines kompis tipsade om detta i La Paz i Bolivia:
 
”Vi åkte till Amazonas som jag starkt rekommenderar. Du flyger till en plats och därifrån gör du en 4 dagars tur där du åker kanot några timmar till ditt vandrarhem (som är hyddor på pinnar). Du simmar med amazon delfiner, ser massor av cayman krokodiler, fiskar pirajor och se massor av apor. Kanske får du till och med hålla dem om de klättrar på kanoten.”
 
 
Alltså wow, hur coolt?! Fy fan vad bra det här kommer bli!!

 


 
Share

0 thoughts on “”Det är så farligt där” – men vad säger UD om Bolivia?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *