Roadtrip i Lofoten – en guide till det arktiska paradiset!

Under din Lofoten roadtrip kommer du få uppleva höga berg i frodande grönska som tornar upp ur havet. Klarturkosa fjordar, surfvänliga vågor, fantastiska vandringsleder och makalöst fiske. Jag har varit i Nya Zeeland men helt ärligt, varför åka så långt när vårt grannland erbjuder allt detta?


» INLÄGGET INNEHÅLLER ETT REKLAMSAMARBETE MED HYRBILGUIDEN.SE. LÄS MER HÄR«

 

 

säsong | Augusti

längd | 10 dagar

total kostnad | 7 800kr/person

färdsätt | Bil och färja

boende | Tält och Rorbue

utgångspunkt | Stockholm

slutdestination | Abisko

 


VAD FÅR DU INTE MISSA PÅ DIN ROADTRIP I LOFOTEN?

Jag har följt en massa konton på Instagram och Pinterest från Lofoten under en längre tid så det var ganska enkelt för mig att veta vad jag ville se under vår Lofoten roadtrip. Jag kollade upp bilder, pinpointade ut dem på en karta i Google maps som jag sparade och vipps hade vi en tydlig rutt framför oss. Ett bra tips för att få en bra översikt över planeringen!

 

Vi körde från Stockholm till Bodö, tog färjan där och bilade sedan igenom Lofoten upp mot Narvik. Här hoppas jag kunna dela med mig av lite tips så att du är väl förberedd inför din resa. Den största grejen du inte får missa är utsikten ungefär varje meter när du kör din Lofoten roadtrip. Sitt inte i telefonen och googla var ni ska härnäst för då missar du extremt mycket av det ni kör förbi!

 


DE BÄSTA VANDRINGSLEDERNA

Det finns mängder olika turer i olika svårighetsgrader och distanser. Det finns något för alla. Insekter märkte vi knappt av, jag tror inte jag såg en enda mygga under vår vecka faktiskt. Det kan ju vara för att det blåser en del i Lofoten. Var beredd på att bli skitig på turen, det kan vara lerigt och man får ibland ta i med händerna när det blir lite brantare. På vissa ställen finns det kedjor som man kan dra sig upp över bergssluttningarna. Vi använde oss av 68 Norths guider väldigt mycket – superbra guider med fina bilder. Även på ut.no kan man få en bra överblick på olika turer med vägbeskrivningar. Läs även mina guider på de turer som vi gick i Lofoten här nedan.

 


 

VI BESÖKTE:

Bodö

Vaeroy & Måstadfjellet

Moskenes – Å & Munken

Reine & Hamnoy

Fredvang Bridges, Flakstad & Nusfjord

Haukland Beach, Himmeltindan & Unstad Arctic Surf

Henningsvaer & Svolvaer

Abisko

TOPPARNA VI GICK UPP FÖR:

 • Måstadfjellet Viewpoint 434 m – missa inte denna makalösa utsikt! Vykortsvyer över speciella bergsformationer med turkost vatten och vita stränder. Det var inte så mycket turister där när vi var där vilket var ett plus.
 • Munken 756 m – en trevlig hike som var ganska snäll. Sista biten var lite brantare, men utsikten väldigt speciell då man blickar ut över flera olika sjöar i olika nivåer.
 • Himmeltindan 915 m – otroligt vacker utsikt åt alla håll över Lofotens mest populära kritvita sandstränder
 • Svolvaergeita 569 m – finns på många klättrares bucketlist då det är en ovanligt klippformation som ser ut som hornen på en get. Dit kan man klättra och ta bild på när man hoppar emellan ”hornen”. Vi gick bara upp en bit för vår hund Charlie blev alldeles för varm i sommarhettan.

 


 

Klicka in dig på kartan för att se vilka platser vi besökte


VANDRA PÅ KVÄLLARNA OCH ÖVERNATTA TILL MAGISKA VYER

 

Under vår vecka var det så sjukt varmt så vi väntade med att gå turerna till eftermiddagen eller kvällen. Vi tog med oss tältet upp på toppen och övernattade för att gå ned nästa dag. Det var ett väldigt skönt upplägg, och så himla fantastiskt att sitta och blicka ut över vyerna till solnedgången. Vi gick i snitt tre timmar om dagen och hade tid att upptäcka andra platser samma dag, hänga på stranden eller besöka fiskebyarna. I och med att det är ljust dygnet runt så blir dagarna oändligt långa och man behöver inte anpassa sig för att det blir kväll och mörkt. Man kan gå turerna sent på kvällarna utan problem.

 

Du ska såklart anpassa dina turer efter väder. Vi hade väldigt tur med vädret på vår Lofoten roadtrip, det regnade inte och var aldrig dålig sikt. Regnar det blir det såklart väldigt geggigt och svårframkomligt, och halt på klipporna. Är det dessutom väldigt mulet och låga moln så kan det vara svårt att se vart man går.

 


 

Lofoten roadtrip
Att få somna till den här utsikten – det är det inte många hotell som erbjuder!

SURFA I ARKTISKT VATTEN

Vi hade tur med vädret i och med värmen, men några vågor syntes inte till. Det hör dock inte till normalfallet, surfa kan man göra året runt i Lofoten. I Unstad finns den mest nordliga surfshopen i världen. Vattnet är kallt men med våtdräkter märker man det knappt. Som sagt kunde vi inte testa att surfa under vår resa, men bada kunde vi göra! Trots den badkruka jag är kunde jag ta mig ett par dopp vid flertalet gånger i det arktiska kristallklara vattnet.

 


FISKA MED NAPP PÅ VARJE KAST

Det är galet bra fiske i Lofoten. När vi var ute på havet under 4 timmar nappade det på varje kast. Jag har aldrig sett så mycket fisk på samma gång i en sådan liten båt. Fisken slutade aldrig leverera. Vi fick upp mestadels sej men även några torskar också. Läs mer om vår fiskeupplevelse här.

 


 

Lofoten roadtrip
Det blev överfullt med fisk i båten

VÅR LOFOTEN ROADTRIP RUTT

Vi utgick från Stockholm och totalt blev det 9 nätter. Tänk på är att sträckorna tar längre tid i Norge då man kör runt fjordarna – det är många kringliga vägar. Enligt google maps tar det lite mer än 40 timmar totalt sett att köra hela rundturen Stockholm-Lofoten utan stopp, som kartan nedan visar.

 

START FRÅN STOCKHOLM

 

Stockholm – Sundsvall 377 km, ca 4 timmar

Sundsvall – Bodö 803 km, ca 10 timmar

Bodö – Vaeroy 97 km, ca 3,5 timmar (färja)

Vaeroy – Moskenes (2 nätter) 46 km, ca 2 timmar

Moskenes – Flakstad 33 km, ca 40 min

Flakstad – Haukland Beach 30 km, ca 35 min

Haukland Beach – Henningsvaer 62 km, ca 1 timme

Henningsvaer – Svolvaer 25 km, ca 30 min

Svolvaer – Abisko 285 km, ca 4 timmar

Abisko – Stockholm 1328 km, ca 14,5 timmar

Det tar ca 14 timmar från Stockholm till Bodö. Vi övernattattade 9 nätter.

 


 

Lofoten roadtrip
En magisk fiskekväll på havet utanför Svolvaer

 


HUR SKA DU TA DIG RUNT?

Från södra delen av Lofoten kan man ta sig till och från Bodö med färja, och via nordligaste delen går kringliga vägar runt fjordarna vid Narvik. Det går bra att flyga eller åka tåg och sedan hyra bil på plats. Vi körde med egen bil från Stockholm. Det är ett par timmars körande men det är skönt att ha all packning i bilen hemifrån. Då är det lättare att planera mat. Har du inte egen bil eller vill ha en annan typ av bil går det lika bra och smidigt att hyra bil i Stockholm.


Det är många som liftar runt Lofoten men har man begränsat med tid så blir det nog väldigt svårt att kunna planera någonting eller göra de saker som man helst av allt vill göra. Man blir så beroende av andra och man har ingen aning om hur länge man måste stå och lifta innan man kommer någon vart. Dessutom är det guld värt att kunna ha allt i bilen och bara ta det man behöver för vandringen.

 


 

Lofoten roadtrip
Vår fullpackade bil vid ett lunchstopp med gasolköket i Sverige på väg mot vår Lofoten roadtrip

 


HUR MÅNGA FÄRJOR MÅSTE DU TA?

Det finns tre avgångar från Bodö; Moskenes, Vaeroy och Rost. Vi upplevde att de allra flesta åkte direkt till Moskenes, det var inte alls så många turister på Vaeroy, vilket var skönt! Boka gärna färjan innan vid högsäsong för att garanterat få en plats. Här kan du boka färjan från Bodö och se vilka avgångar som finns samt priser.

 

Vi tog färja två gånger:

 • från Bodö till Vaeroy
 • från Vaeroy till Moskenes

Lofoten roadtrip

 


BO I TÄLT OCH CAMPA I DET VILDA

Campa kan man göra i tält ute i det fria eller på arrangerade campingplatser där man betalar för att övernatta. Bäst upplevelse var när vi tog med tältet upp på kvällshikerna och tältade uppe på topparna. Det var ganska blåsigt och svårt att hitta lä – men utsikten i midnattssolen var oslagbar! Är du ljuskänslig kan det vara bra med en sovmask för det blir aldrig mörkt på sommaren.

 

Campingplatser finns det längs med vägen när man kör igenom Lofoten. De är billiga och värda mycket för att få tillgång till dusch och toalett efter några dagar på fjället. Titta på kartan ovan så har jag markerat var vi slog läger och vilka campingplatser vi bodde på. Jag har även ritat ut några platser vi körde förbi som såg väldigt mysiga ut att slå läger vid.

 

SOV I HÄNGMATTA UNDER STJÄRNORNA

I Henningsvaer var det många som sov i hängmatta i ställningarna som fiskemännen vid högsäsong hänger upp och torkar fisk i. Det var kanonväder så det var en helt perfekt möjlighet för att ligga och dingla under bar himmel. Hade vi haft hängmattor med oss hade vi lätt också gjort det! Dessutom fanns det jättemånga fina platser man kunde slå upp tältet på längs med vägen från och till Henningsvaer. Håll utkik!

 

TURISMBOOM I LOFOTEN

Det känns som att turismen i Lofoten har svämmat över utan att Lofoten hunnit anpassa sig efter boomen. Eller så har de medvetet valt att inte anpassa sig utan vill bevara Lofoten precis som det är, och det känns ganska unikt! Vägarna är små, parkeringsplatserna trånga och få. Det finns inte direkt några hotell eller kiosker/restauranger längs med vägen. Hur nice som helst! Det är lättare att hitta en camping än ett hotell, och det är nog så man vill att Lofoten ska få vara. Har man tält med sig är det inga problem att fly bort från turisterna. Vi upplevde hela vår semester som att vi fick våra egna stunder precis när vi ville.

BO I GULLIGA SJÖBODAR – RORBUER

Fiskebyarna i Lofoten har sin charm med sina söta små fiskebodar. Annars är byarna mest fulla av turister och ganska trånga. Just i Henningsvaer kände vi för en lyxkväll och ville testa att bo i en så kallad Rorbue – en liten sjöstuga som är uppbyggd med brygga precis vid vattnet. Jag hade ingen aning om det fenomenet innan vi kom till Lofoten, men väl där stod det skyltat efter Rorbuer överallt. Det var dock en annan femma att hitta något som var ledigt. Vi ringde och försökte boka på en massa olika platser längs vägen men allt var fullt. Däremot upptäckte vi privata uthyrningar som stod skyltade ute på vägen om att det fanns lediga Rorbuer. Vi testade en sådan och fick plats i en mysig sjöstuga med fantastisk utsikt. Det kan jag verkligen rekommendera, det känns som att det hör till att bo i en rorbue när man är på Lofoten roadtrip!

 


 

Lofoten roadtrip

 


MAT OCH KLÄDER EFTER VÄDER

 

Den som inte har utrustning sedan innan ska vara beredd på att inköpet kan gå på en hel del. Vill man inte köpa prylarna kan man till exempel hyra utrustning och kläder via Rent-a-Plagg. De har allt från tält, friluftskök, ryggsäckar och friluftskläder.

 

Vädret växlar i Lofoten. Vi hade helt sjukt tur med vädret den veckan i slutet på augusti som vi var där. Det var sol och över 25 grader nästan varje dag. Det ska man inte räkna med, men de har såklart sol och varmt väder i normala fall också! Så ta med ett brett urval av kläder, man vet aldrig hur vädret kommer vara. Det blåser väldigt mycket också, och vinden vrider från ena minuten till den andra.

 

I matväg kan du ta med lite av vad du har i skåpen hemifrån och se till att handla så mycket som möjligt i Sverige innan eftersom Norge är mycket dyrare.

 


LÄS OCKSÅ: VANDRA I FJÄLLEN MED TÄLT: MIN PACKLISTA 

 


 

Lofoten roadtrip


VAD KOSTADE DET?

7800 kr/person för 10 dagar | Norge är ett dyrt land, och det kan skrämma bort många från att resa dit. Men det behöver verkligen inte bli så dyrt! Under vår vistelse på 10 dagar gjorde vi av med 7800 kr per person – inklusive bensin. Alltså 780 kr per dag. Vi körde ca 300 mil. Därutöver bodde vi på camping två nätter, hotell/rorbue 2 nätter, åkte två färjor, åt ute 2 gånger, fikade en hel del och gjorde endast två aktiviteter.

 

Kostnad för 1 person/10 dagar:

 • Bensin: 1650 kr (ca 300 mil)
 • Mat: 1000 kr (inhandlad mestadels i Sverige men några kompletteringar i Norge)
 • Färja: 750 kr (Bodö-Vaeroy & Vaeroy-Bodö)
 • Fika & lunch: 450 kr (det blev lite många cafe latte..)
 • Restaurang, systembolaget & barer: 1200 kr
 • Camping: 250 kr (2 nätter)
 • Hotell 1 natt (i Sundsvall på väg upp) & Rorbue 1 natt: 1300 kr
 • Aktiviteter: 1100 kr (4 timmar guidad fisketur & liftkort i Abisko)

 


Är det något mer du undrar över inför din Lofoten roadtrip? Skriv en kommentar här nedan! Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på gillaknappen, så jag vet vad jag ska göra mer av!

P.S. För dig som är tjej – gå med i gruppen On Edge på Facebook och sök i sökfältet efter Lofoten – där finns en massa bra tips från andra tjejer!

 


 

Lofoten roadtrip


 

Share

8 thoughts on “Roadtrip i Lofoten – en guide till det arktiska paradiset!

 1. Läser detta inlägg o känner att jag fått en ny vän! Hej hej!!! Vilken välskriven och nyttig text! Jag som VARJE DAG drömmer om att åka dit, men behöver guidning för att göra det hittar allt det här. TACK! Nu känns förverkligandet närmare och fullt hanterbart ekonomiskt.

  Vilken månad var ni där?

  1. Åh vad kul att du hittat tips! Tack för fina ord, vad glad jag blir! Vi var där i augusti, så underbart! Skulle vilja åka tillbaka snart igen 😀

 2. Bra guide, jag tar till mig av tipsen! ? Jag åker till Lofoten med min familj om ca två veckor och oroar mig för hur det ska gå för vår hund när vi åker färja. Hade ni er hund kvar i bilen själv under båtresan? Jag vill helst undvika att lämna honom ensam i drygt tre timmar.

 3. Hej! vi ska åka till Lofoten i sommar och jag är väldigt intresserad av din guide! Dock verkar inte bilderna i din guide fungera. Har testat från olika datorer. Har du lagt ned bloggen eller så?

 4. Hej
  Tack tack jättebra tips och grundlig information. Vi planerar för en roadtrip från Stockholm i augusti

 5. Vilken härlig guide till Lofoten. Drömresan. Hoppas på att kunna åka med familjen i sommar… 2 vuxna, 2 barn. Massor av bra tips. Tack

 6. Hej! Det var jättefint beskriv om Lofoten 🙂 , Vi håller på planerar att bila dit nu i sommar och tack och lov att jag hittade din blogg om information om Lofoten…. Vi bor själv i Norrland men har aldrig varit där :-P…… Jag tänkte bara fråga, alltså priset på färjan från Bodö till Lofoten, är det med bil i den priset eller? Jag hittar ingen information nåstans om bilen är ingår i priset alltså…..

  Mvh
  Annaliza

 7. Tack för att du delade med dig av din reseupplevelse till Lofoten Planerar också att åka dit i år eller nästa
  Tar garanterat med mig dina tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *