FISKA I LOFOTEN – enorma mängder fisk!

Fiska i Lofoten ligger på mångas bucketlist, och jag förstår nu varför!

 

Jag som inte ens gillar fisk, vare sig att äta eller fiska den. Men trots det – vilken sjuk upplevelse för livet det var att följa med en riktig fiskare ut på fjorden utanför Svolvaer! 

 

Bra fiskeklimat i Lofoten

 

 

Tack vare Golfströmmen som transporterar varmt vatten så blir klimatet på Lofoten mycket varmare än andra platser på samma breddgrad. Det har gjort att fiskarna trivs extra bra i de här vattnen – framförallt torsk och sej. Torsk finns det gott om och fiskas året om i enorma stim. Sejen fiskas vanligen mellan maj och oktober då sejen följer efter den lite större sillen. Den simmar snabbt när den jagar sillen och därför är det bra att hitta en fiskare med god lokalkännedom för att söka rätt på fisken. 

FAKTA OM VÅR FISKETUR

Vi var där i Augusti 

Kvällstur kl. 18-22

Fiskare: No Problem Sportfishing

Tänk på: Ta med oömma och varma kläder

Fångst: ca 250 kg

 

 

Napp på varje kast

 

Anton har fiskat sedan barnsben och såg väldigt mycket fram emot den här fisketuren. Vi hade dock sänkt våra förväntningar efter att ha läst guider om att det inte direkt var bra fiskevatten när vi var där. Anton sa för sig själv att han skulle bli nöjd av att få upp en enda fisk. Och jag var mest exalterad över att få komma ut på vattnet och fota vyer. 

 

Vår fiskare styrde efter sitt ekolod och bara efter en stund stannade vi till och fick föra ned fiskelinorna i vattnet. Det nappade direkt! Jag hann inte ens ta i fiskespöet innan båten var full av fisk från Anton och de tre andra gästerna ombord. Och inte brydde väl jag mig om fiskespöet då, jag stod ju med kameran i högsta hugg! Det nappade på varje kast. Jag har aldrig sett så mycket fisk på samma gång i en sådan liten båt. Fisken slutade aldrig leverera, det var mestadels sej men vi fick upp några torskar också. Även fiskaren var glatt överraskad av kvällens fångst – ”this is unreal” – slank det ur honom.

 

Fiska i Lofoten

 

Magiskt ljus och slående vyer

 

Efter 4 timmar hade vi så mycket fisk att det knappt fick plats med mer i båten. Förutom att det var en galen fångst vi fick, så var vädret helt jäkla magiskt!! Det regnade lite när vi tog oss ut ur hamnen, och sedan bjöds det på en färgsprakande kväll med mäktiga soltrålar som sken igenom de tunga molnen. Jag drog upp fiskespöet en endaste gång under de här timmarna – för jag hade fullt upp med att fota och njuta av vyerna. Så även för den som inte är fiskeintresserad är detta en tur jag varmt kan rekommendera för dig som är i Lofoten! 

 

Vi åkte med engelsmannen Nigel på No Problem Sportfishing. 4 timmar på vattnet kostade 1000 kr. Man fick ta hur mycket fisk man ville, men eftersom vi bara hade vår bil och tält kände vi inte att vi kunde förvara den på något vis. Det var nackdelen med att åka på en kvällstur, vi hade redan ätit och turen var klar kl. 22. Förutom det var det sjukt nice att åka kvällstid – ja, det säger kanske sig själv på bilderna!

 

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Fiska i Lofoten

Share

2 thoughts on “FISKA I LOFOTEN – enorma mängder fisk!

  1. Kollade själv på deras sajt och priserna ligger kring 3000 kronor?
    Hade varit kul att ta med hela familjen på en sådan tur men 3000 känns lite väl.

    Kul att läsa dina erfarenheter i alla fall. Planerar denna resa i smyg och ingen i familjen kommer få veta något förrän 1-2 dagar före. Då ska de få veta att vi ska resa någonstans…

    1. Hej! Vilken kul överraskning! Det kommer uppskattas 😀 Jag kikade också på sidan nu, de priserna måste vara totalt för att båten ska ta sig ut. Beroende på hur många gäster som kommer med ombord delas totalpriset per person. Maila honom och kolla för säkerhets skull! Ha en fantastisk semester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *