Topptur på Narvikfjellet i November

Efter en dryg vecka i Lofoten begav vi oss hemåt men först gjorde vi ett stopp för topptur på Narvikfjellet. Liftarna ligger centralt i Narvik, ca 200 meter över havet, så det är inte långt att ta sig från boendet i stan!


TOPPTUR PÅ NARVIKFJELLET

Det var ovanligt bra med snö för att vara November så vi bestämde oss för att tura upp för Narvikfjellet. Eftersom det var så tidigt på säsongen hade inte liftarna öppnat än, så vi satte på stighudarna och började gå upp.

Tips! Studera liftkartan innan du börjar gå… Vi är ibland inte så planerade av oss, vi tyckte det såg bra ut från parkeringen men just den backen vi valde att gå var väldigt brant. Notera dock att det kan vara mindre populärt att gå i skidbackarna när systemet är öppet – men då är det ju skönt och värt att ta liften!


Topptur på Narvikfjellet
Topptur på Narvikfjellet

Klicka på bilden för att zooma

TOPPTUR PÅ NARVIKFJELLET


tid

Upp och ned för liftsystemet (innan säsongsöppning) med bruten skida: 3h 50 min.

sträcka

7,48 km totalt.


LÄTTILLGÄNGLIG OFFPIST FRÅN TOPPEN AV LIFTEN

Narvik är känt för att vara bland de berg i Skandinavien med med högsta fallhöjd. Det kände vi av när vi tillslut kom till toppen av liften. När liften är öppen kan du på bara 10 minuter ta dig upp till 1006 möh, och du hinner med fler åk per dag. Från toppen av liften har du bara 300 höjdmeters hike till Tredjetoppen som är utgångspunkt för off-pist åkningen – som faktiskt kan klassas med åkningen i Alperna! Det är ett fint fjäll med stora ytor ovanför trädgränsen. Eftersom systemet inte var öppet så låg snön tjock och mestadels orörd i liftsystemet. Vi passade på att ta oss ned där istället för att fortsätta till de populära off-pist åken.


Topptur på Narvikfjellet

SKIDÅKNING MED UTSIKT ÖVER BLÅ FJORDAR

En dröm som jag haft länge har varit att åka skidor med havsutsikt. Nu har jag faktiskt prickat in det både i Lofoten, Sunnmörsalperna och Narvik. Det är en speciell känsla och otroligt vackert! Narvik har magiska vyer över båda spetsiga toppar och djupa fjordar. Det är både hög fallhöjd och bra lutning på åken i Narvik.

Oturligt nog gick Antons skida av i början av åket ned. Den måste ha fått sig en smäll under någon tidigare tur, för det var helt orimligt hur den gick av i den fluffiga snön utan att stöta emot något. Tur att vi inte tagit oss längre bort för Anton hade en kamp med mjölksyran för att ta sig ned hela vägen. Snowblades hör liksom inte hemma i off-pisten haha!


Topptur på Narvikfjellet

MÅSTE ÅKA TILLBAKA!

Det finns riktigt bra områden för toppturer med många fjäll att bestiga i Narvik. Vi måste åka tillbaka helt enkelt och utforska det här fjället på riktigt! Baksidan av Narvikfjellet har några av de bästa off-pist möjligehterna i Norge. Den här säsongen kommer det finnas möjlighet att boka off-pist guide som kan ta dig till häftiga åk på bland annat Mørkholla eller Tredjeholla – läs mer på Narvikfjellets hemsida.TIPS PÅ TOPPTURER I NARVIK

Andra exempel på turer är Tredjetoppen (1272 moh), Moskočohkka (1254 moh) och den längre, mer krävande turen runt Beisfjordtøtta (1448 moh). Läs om fler toppturer i Narvik på Snösäker.se.


Narvikfjellet

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *