Munken hiking guide – Moskenes – Lofoten

Sjöar högt belägna på fjället i olika nivåer. Vattenfall som porlar genom grönskade natur. Magiska vyer i midnattssolens sken. Vi kom fram efter midnatt med färjan från Vaeroy och försökte så snabbt som möjligt hitta en tältplats för att få lite sömn efter en lång dag. Det var inte så svårt i och med att det fortfarande var ljust trots att det var mitt i natten. Vi körde in till till Sorvågsvatnet och slog upp tältet. Det var även därifrån turen upp till vår nästa vandring började.

 


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR MEN ÄR SKRIVET HELT FRÅN MINA EGNA PERSONLIGA REKOMMENDATIONER. LÄS MER HÄR. <<

 

Nästa dag packade vi med oss tältet och mat och började gå. Det var lite mulet och ruggigt till en början, men så fort vi började gå blev vi varma. Det var ganska mycket stigning direkt på turen, på vissa ställen fanns det ett kättingräcke man kunde hålla i där det blev för brant. Vissa partier var väldigt geggiga så det var riktigt skönt att ha ordentliga vandrings skor.

 

 68 North har gjort en tydlig beskrivning på turen, kika där för mer detaljer.


 

Sträcka: 

7,5 km enkel väg
Tid: 

4 h upp, 3 h ned
Stigning:

915 m
Högsta höjd:  

756 m


Munkebu Hut

 

Vi kom till Munkebu Hut där de flesta avslutade sin vandring. Man kan reservera stugan och få en nyckel och bo där över natten. Vi fortsatte upp till toppen, den sista biten var tvärt brant. Charlie fick spår på ripor och blev helt överexhalterad. Väl uppe på toppen fick vi klä på oss direkt, man var riktigt svettig efter vandringen men man blev snabbt avkyld av vinden när vi stannade till.


 


Vi satte upp tältet på en liten plätt där det inte var så stenigt. Som seglare gillar man inte när det prasslar och att sätta upp tältet utan att det är lä för vind någonstans var för mig lite svårt att känna mig bekväm med. Men i det läget var jag glad för vårt Hilleberg stormtält! Det är ju designat för sånt typ av väder. Det var lätt att sätta upp också trots vinden, så himla skönt!


Fantastisk solnedgång

 

Vi hängde i tältet och väntade på solnedgången. Det var molnigt och grått. Jag hade förhoppningar om att det skulle spricka upp, men det såg inte ljust ut. Vi gick ut från tältet ett tag men gav upp efter en stund. Vi skulle precis gå och lägga oss då solen helt plötsligt trängde igenom molnen mellan två berg. Det var som om någon tände lampan, skenet kastade sig över fjordarna och speglade himlen i eldiga färger. Det var galet fint! Ett helt magiskt ögonblick jag aldrig kommer glömma.Tillbaka ned igen

Nästa dag gick vi ned samma väg igen, det gick mycket fortare och det var en sådan himla fin och varm sommardag. Vi hade för mycket kläder på oss! När vi kom ned från turen åkte vi in i Å och käkade våfflor – de smakade himmelsk kan jag lova! Å var en väldigt mysig liten fiskeby, väl värt ett besök.

 

ut.no finns kartor på andra turer på Moskenes

 


Solglasögon från Karun, de sitter bra utan att glida av när man svettas på hiken!

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *