Min guide om Hakuba – Skidåkning i Japan

Vilka skidorter finns i Hakuba och vilka är bäst? Var ska man bo? Hur tar man sig från Tokyo till Hakuba? Var finns det bra backcountry? Bra mat och onsens? Frågorna var många inför vår resa och i den här guiden om Hakuba har jag samlat svaren från vår upplevelse!


HAKUBA – RÄTT VAL FÖR OSS I BÖRJAN PÅ JANUARI

Var du inte övertalad innan har jag kanske lyckats övertala dig att åka till Japan för skidåkning i min guide ”Skidåkning i Japan – vad är grejen med ’Japow’”?

Trots att jag skrev att den bästa snön finns i Niseko så valde jag och Anton att åka till Hakuba. Det som lockade oss dit var den japanska bergskedjan med de brantare bergen, den stora skidorten med 10 system i ett och korta liftköer. Eftersom vi åkte tidigt på säsongen (början på januari) så visade det sig att vi hade spelat våra kort rätt. Det var en trög och varm start på säsongen, men tack vara de höga bergen i Hakuba kunde vi njuta av mer snö än alla andra skidorter i Japan under den här tiden. Vi hade barmark i byn men kunde ta oss upp till de högsta liftarna där snön fallit fint.Guide Hakuba

SKIDORTER I HAKUBA

När du skall åka skidor i Hakuba bör du köpa ett All Hakuba Mountain Lift Pass, som ger dig obegränsad tillgång till alla dess liftsystem. Shuttlebussar kör mellan de olika liftsystemen. Vi köpte ett 4 dagars kort som gällde under 7 dagar och det var perfekt för oss! Vissa dagar valde vi att ta ett engångskort upp med liften och topptura resten av dagen, och en dag gjorde vi en backcountry tur med guide.

Det finns 10 olika skidsystem i Hakuba. Jiigatake, Kashimayari, Sanosaka, Goryu, Hakuba47, Happo-one, Iwatake, Tsugaike, Norikura och Cortina. Läs mer om varje skidort och se pistkartor här.

Vi hann bara besöka Goryu, Hakuba47, Tsugaike och Happo-one under vår vecka. Cortina brukar få mest snö och är väldigt populärt att åka till vid bra snödagar. Trädskidåkningen ska vara riktigt bra där! Du kan köpa liftkort med onsenbiljett så får du avsluta dagen med onsen på ett stort hotell med rött tak. Det blev aldrig läge för oss att åka dit då vi oftast hängde i Happo-one som hade högst läge med bäst snö, eftersom det var en trögstartad säsong när vi var där.

I Tsugiake samlas det ofta tung, fin snö och på baksidan finns ett fint, stort område för trädskidåkning. I Happo-one kan du åka några av Hakubas brantaste pister på 1071 meter.
HUR TAR MAN SIG FRÅN TOKYO TILL HAKUBA?

Sök på Google Maps så får du upp alla alternativ som finns och välj det som passar dig bäst! Det går att ta sig från flygplatsen så en övernattning i Tokyo behöver inte vara nödvändigt om du inte gärna vill.


Tåg + buss

Enklaste sättet är att ta sig via tåg och buss, men om du vill ta det billigaste alternativet är det bussen hela vägen som gäller. Vi tog tåget från Tokyo Station till Nagano och sedan buss därifrån till Hakuba. Det var supersmidigt då det endast tog ca 3 timmar men var ganska dyrt, ca 10 000 ¥/person.


Direkt snabbtåg

Det finns ett direkt snabbtåg från Shinjuku till Hakuba. Den tar ca 4 timmar och kostar 8000 ¥/person.


Buss

Som sagt är bussen det billigaste alternativet, ca 6 600 ¥/person, men det tar lång tid, ca 8 timmar.
BOENDE I HAKUBA

Jag rekommenderar varmt vårt boende på Starfall Lodge! Två Australiensiska bröder har rustat upp ett hus och de hade precis öppnat när vi var där i januari 2020. Väldigt fräscht och framförallt, otroligt familjärt! Vi blev så välkomna och omhändertagna av hela gänget som jobbade där. Det var som att vi också blev säsongare av att bo där. Allt vi behövde veta hade de svar på och alla deras rekommendationer visade sig vara riktigt bra. Dessutom har de precis installerat en webcam så att du kan se live hur det ser ut i byn när du ska boka, kolla in Starfall Lodge live cam här! Vi trivdes väldigt bra där, det var lite sorgligt att säga hej då till gänget faktiskt.

Det ligger lite mitt emellan stan och Happo-one, så det är ca 20 minuters promenad om man vill gå till gondolen i Happo-one. Annars erbjuder dem shuttle service men det finns också shuttle bussar som ingår i liftkortet ca 10 minuter bort så att man lätt kan ta sig till alla 10 olika liftsystem.

Ett annat bra ställe att bo på är The Phat Packers i Tsugaike. Det är större och kanske lite mer opersonligt, men säkert mer fest och hålligång på kvällarna. Eftersom det ligger i Tsugaike så är det ganska långt ifrån centrum, men det är ingen nackdel då Tsugaike är ett riktigt bra berg och det finns som sagt shuttle bussar som kör dig runt till alla andra ställen.


Utsikten från Starfall Lodge

BACKCOUNTRY

Riktigt grym app – FatMap

Vi blev rekommenderade att ladda ned en app som heter FatMap. Wow, säger jag bara vilken sjukt bra app för backcountry! Ett måste om du ska topptura i Japan eller andra länder. Tyvärr finns den inte i Sverige, hoppas det kommer! Det som är så bra med den är att den är i 3D så det är lättare att få sig en verklig uppfattning när man planerar turer än på en vanlig karta. Det går att lägga på olika filter över ett kartområde. Vi använde till exempel väldigt mycket filtret som markerade sluttningar över 25 grader med olika intensiva nyanser av rött för att lätt kunna se var vi skulle undvika att åka. Det finns många olika filter och det är verkligen en imponerande app. Det finns en gratisversion för 7 dagar, helt perfekt för en skidvecka!


En printscreen från FatMap på Happo-one med filtret som varnar för lutningar där laviner ofta går.

Håll koll på vädret, snö-, och lavinprognosen

@Hakubas egna Instagram ger dagliga updates på snöläget, men tyvärr kommer den oftast upp för sent – när du redan bestämt dig för var du ska åka under dagen. Mountainwatch.com har snörapporter och livecams på skidorterna. Vi såg en lavinrapport uppe i en av toppstugorna från Tenki.jp men har inte lyckats utläsa så mycket då allt är på japanska hehe. Appen Klart.se har samlat skidväder och snödjup som du kan följa på de största skidorterna runt om i världen. Enkelt att jämföra olika prognoser från andra sidor också!


Guide Hakuba


Engångskort & registrering

Ska du gå på topptur finns engångskort att köpa för liften. Köper du ett sådant kort kommer du behöva registrera dig i liftkortskassan med en blankett på var du ska, vad du har för utrustning samt dina kontaktuppgifter. Riktigt bra tycker jag! I Happo-one till exempel fick du inte åka i den översta liften om du inte hade rätt utrustning för topptur. Från toppen av den liften öppnade sig en ny värld av orört puder och lättillgängliga åk.Guide Hakuba

Backcountryguide med Goodguides

Vi gick med guide första dagen vi tog oss utanför liftsystemet för att få en säker och bra uppfattning om Japans berg. Goodguides var riktigt bra! Vi tog oss till Tsugaike och gick upp på baksidan mellan träden. Just denna dagen hade det snöat 50cm+ under natten så det var sjukt mycket snö! Sjukaste snowboardupplevelsen jag någonsin haft, och jag var glad att vi hade guide med oss. Han gav många bra tips och tipsade oss om andra turer vi kunde gå senare under veckan. Evergreen Backcountry Guides ska också vara bra.


LÄTTILLGÄNGLIG OCH BRA BACKCOUNTRY

Tsugaike Backcountry

Ta dig upp med gondolen och håll sedan skiers left. Skråa bort till det stora lifthuset vid Tsuga-no-mori No. 2 Slope. Sätt på hudarna och börja gå upp för skidbacken för att snart gå in i skogen där ni följer en väg, en så kallad ”cat-track”. När du kommer upp i höjd med toppstugan av en gammal lift ur bruk fortsätter du upp över kammen. Däromkring finns fin och gles trädskidåkning! Vid klara dagar kan du ta dig ännu längre upp mot Mt Norikura. Här finns en karta från FatMap, dock utan någon rutt. 

 
Klicka på bilden för att kunna zooma och se mer detaljer
Samma rutt på bägge kartorna, den ena är Antons klocka, den andra här ovan är min

Happo-one South Bowl

Ta dig så högt upp i liftsystemet du kan, med Grat Quad vid Riesen Grat Course. Från toppstugan går du längs med kammen och får snabbt tillgång till South Bowl och den norra sidan. Är det mycket snö i dalen kan du åka hela vägen från båda sidor, vid norra sidan kan du få ett åk över 1000 höjdmeter! Dock var det alldeles för snöfattigt i byn när vi var där, så vi höll oss i South Bowl och turade upp igen till samma ställe. Fina åk – men som alltid, se upp för laviner. Det gick en stor i närheten av där vi var. Här finns en karta från FatMapGuide Hakuba


LÄS MER OM BACKCKOUNTRY I HAKUBA: Skidåkning i Japan – vad är grejen med ’Japow’?


Guide Hakuba
Guide Hakuba
Guide Hakuba

MAT I HAKUBA

Om du inte gillar Japansk mat finns det gott om andra alternativ, det var nästan så att det var svårt att hitta de Japanska restaurangerna! Dessutom var det ofta nödvändigt att boka dagen innan för att få bord på dem. På grund av det missade vi några av dessa restauranger som vi verkligen hade velat testa, så se till att boka bord!

I skidbacken finns det inte så jättekul restauranger, och de är ganska dyra. Har du möjlighet, ta med egen matsäck. Något jag såg många japaner äta som matsäck var någon slags sushimacka. Det såg ut som en sådan där trekantig smörgås med fyllning som du kan köpa på macken, fast detta var i sushiformat och utan bröd. Tips om du gillar sushi och vill ha matsäck!


ONSEN OCH MASSAGE

Det finns en massa olika onsens runt om i Hakuba. Det är varma källor där du kan bada och mjuka upp kroppen efter dagens skidåkning. Onsens är som regel åtskiljda för tjejer och killar, men vi hittade en onsen vi kunde bada i privat. Shiroma-Su har privata tider för onsenbad mellan kl 11-15.

Vi unnade oss massage en kväll, och det var nog den bästa massagen jag någonsin fått faktiskt! Hakuba Physio hade riktigt duktiga massörer. All personal är själva skid-, eller snowboardåkare med kunskap om vilka områden som du kan bli öm i under en skidsemester. Jag var rädd att jag skulle somna för jag var fortfarande jetlaged och trött, men den här massagen var ingen som gick att somna till. Men det gjorde inte överdrivet ont utan det kändes bara som att massören verkligen hittade rätt och efteråt kände jag mig väldigt avslappnad!

Vi blev rekommenderade en foot onsen i Hirakawa Shrine också men vi hann aldrig testa den.Guide Hakuba

SAKER ATT GÖRA UTÖVER SKIDÅKNING

Shopping

Japan har ungefär samma priser som Sverige, men när det gäller shoppingen så är det väldigt dyrt. Däremot var det kul att gå runt och titta på friluftsprylar, de har väldigt mycket saker som jag tycker verkar saknas i Sverige. Missa inte den lilla men välsorterade friluftsbutiken Rapie.


Tempel

Du kan ta tåget till Matsumoto och kolla på tempel eller hyra bil till Kanazawa och besöka tempel och Geishakvarter. Gamla Stan i Nagano ska vara värt ett besök. Sevärdheter i Hakuba är bland annat Hirakawa Shrine, och Echo Land.
Snow Monkeys

En bit utanför Nagano finns det möjlighet att se vilda apor som badar i varma källor. Det går att se apor i Hakuba också om man håller ögonen öppna, men det är just i nationalparken Jigokudani Yaen Koen du kan se dem bada i onsens. Aporna är av rasen japansk makak som är en av världens nordligast levande apa och finns över hela Japan undantaget Hokkaido. Den har tjock päls för att klara det kalla klimatet. En sägen säger att det var av misstag som en apa trillade i när den skulle sträcka sig efter ett äpple. Den insåg då hur mysigt det var att värma sig i det varma vattnet så snart blev det en populär aktivitet bland alla Makaker.

Det finns olika sätt att ta sig till Snow Monkey Park, bland annat med organiserade turer som är ganska kostsamma. Vi tog istället bussen direkt tur/retur från Hakuba⁠ Happo Bus Terminal med bussföretaget Alpico, vilket var smidigt!


Hoppas du fått en lite klarare bild av Hakuba nu och att det blir lättare för dig att planera din resa!


Guide Hakuba
Guide Hakuba

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *