Att göra i Tokyo (och vad du kan skippa)


TOKYO – ETT MYLLER AV FOLK

Tokyo är världens folkrikaste storstadsområde med 35,7 miljoner invånare. I genomsnitt passerar 3,5 miljoner människor tågstationen Shinjuku Station varje dag, vilket gör den till den livligaste stationen i världen när det gäller passagerarantal. Ska du åka till Tokyo får du helt enkelt inte vara folkskygg!PÅ TVÅ DAGAR HINNER DU SE MYCKET I TOKYO!

Varken jag eller Anton är egentligen några stadsmänniskor, vi trivs bäst i naturen. Under tre dygn var vi i Tokyo, men för oss hade det räckt med två dygn faktiskt. Vi tog en natt vid Tokyo Station när vi flög in till Japan för att ha nära till tåget för att ta oss vidare till skidåkningen i Hakuba. På väg tillbaka igen stannade vi tre nätter i Shinjuku – mycket trevligare område att bo på än Tokyo Station men väldigt mycket folk!
ENKELT MED KOLLEKTIVTRAFIK OCH GOOGLE MAPS RESEPLANERARE

Det är väldigt smidigt att använda tunnelbanesystemet i Tokyo. Google Maps är din vän säger jag bara! Det finns gratis wifi nästan överallt så det är bara att koppla upp sig och söka färdväg på Google Maps. Ta en print screen för säkerhets skull så vet du att du hittar rätt. Förutom enkelbiljetter finns det 24-, 48- eller 72-timmars tunnelbanebiljetter. Det är billigare och väldigt smidigt eftersom du har obegränsad tillgång till alla tunnelbanelinjer.

På kartan kan du se var tipsen i detta inlägg finnsDet är stort i Tokyo men trots det promenerade vi mest runt till alla ställen, vilket jag varmt kan rekommendera. Ta på dig ett par bekväma skor och gå mellan attraktionerna, du kommer gå förbi många sevärda platser som du annars missar i tunnelbanan. Men var beredd på att gå extremt mycket! Hur som helst kan du alltid ta tunnelbanan tillbaka om det blir för jobbigt.TEAMLAB BORDERLESS – DIGITALT KONSTMUSEUM

Det är något med Japaner och artificiella saker. De är så faschinerade av färgglatt, lampor och digitalt. Jag hade sett en hel del coola bilder från TeamLab Borderless så jag ville se vad det var för något. Museet använder digitala projektorer för att skapa animerade konstverk. Du går in i olika rum där det finns olika effektfulla belysningar och digitala mönster som rör på sig på väggar, golv och tak. Vissa rum är som labyrinter. Ett område är en digital lekplats vilket verkade vara en riktig höjdpunkt för barn!
VÄLDIGT POPULÄRT – VAR BEREDD PÅ KÖ

Det här stället är oerhört populärt bland Japaner så att köa är ett faktum. Det är inte bara den längsta kön du någonsin skådat för att ta sig in, det är även ca 30-40 minuters köer inne på museumet för att få gå in i de coolaste rummen. Så se till att du har gott om tid när du går hit!

GÅ PÅ TEMARESTAURANG

I Japan är det en grej att gå på temarestaurang. Du kan äta på ett mentalsjukhus, bland samurajer, på Sailor Moon Café eller på den väldigt omtalade Robot Restaurant. Vi var faktiskt aldrig på någon temarestaurang, men vi var nyfikna på det och gick till Robot Restaurant för att kolla vad det var för något.

Området var helt crazy med alla neonskyltar överallt och Robot Restaurant hade inte snålat med sin reklam, om man säger så. Det var så extremt stora och många skyltar att vi nästan inte hittade fram till själva stället, vi vilseleddes till reklamskyltar haha. Det ska vara en unik show med dansare, robotar, samurajer, ninjor och massa neonljus. Vi valde dock att stå över för vi kände att det var lite väl hysteriskt för vårt mind set just då.


Märkligt nog tog jag aldrig någon bild på området med alla reklamskyltar från Robot Restaurant, jag var väl förblindad av allt ljus och neon! Detta är från någon annan gata.

ÅK UPP I TOKYO TOWER

Det ikoniska Tokyo Tower är det näst högsta tornet i Japan, efter Tokyo Sky Tree. Om du inte är sugen på att åka upp i tornet är det ändå värt att åka dit och titta på det från marken. Jag tyckte det var väldigt vackert när mörkret la sig och tornets belysning lyste upp himlen. Ljusets färg ändras under årstiderna, det är ljust vitt på sommaren och orange på våren, hösten och vintern.

Åker du upp i tornet erbjuds panoramautsikt över staden och har du tur kan du till och med se Mount Fuji på soliga (icke disiga) dagar.

Jag hade sett ut den här platsen innan (bilden till vänster) för att jag hade sett en bild på tornet från den vyn. Men jag var inte ensam. Såklart var det foto-kö för att gå ned en bit i denna p-hus trappa. En instagramfälla helt enkelt – men coolt utsnitt är det ju i alla fall!


SMÅGATORNA I GOLDEN GAI & MEMORY LANE (PISS ALLEY)

Ett litet mysigt område nära Shinjuku Station i Tokyo heter Omoide Yokocho också kallat Memory Lane. ⁠Där finns smala gränder med restauranger och matbås. Gatan är färgad av ljuset från japanska lyktor och blommiga dekorationer. Grillad mat och alkohol serveras i pyttesmå bås, det kan vara svårt att få plats på de trånga ytorna. Coolt ställe värt ett besök om du är i Tokyo! ⁠Historiskt sett var gatan en olaglig bargata och på grund av avsaknaden av toaletter då började den snabbt kallas för Piss Alley, lite mindre charmigt kanske!

Golden Gai är ett annat område känt för sitt nattliv. Gränderna är cirka en meter smala och det finns runt 200 barer som ligger tätt vägg i vägg.
SHIBUYA CROSSING

Shibuya Crossing är ett populärt övergångsställe i Shibuya. Det stoppar fordon i alla riktningar så att fotgängare kan passera över hela korsningen. Det är fullt med reklamskyltar och Starbucks-cafeét med utsikt över korsningen är en av de mest besökta i världen. Egentligen är det inte jättemycket att se, men det är lite sjukt vilket brus det blir när alla människor öser fram över korsningen.

Bilderna är inte tagna på Shibuya Crossing, utan en liten bit bort. Det var lite för mycket folk på Shibuya Crossing för att fastna i min kamera haha.

BESÖK TEMPEL OCH PARKER

Många parker har inträde, runt 30-50 kr men det kan vara skönt att ta en paus från stadspulsen och se lite grönområden. Vi funderade på var sjutton man kan dra iväg på en trevlig löprunda då det var förbjudet med löpning i parkerna och så mycket folk och övergångsställen i stan. Folk var nog på löpbandet för det var inte ofta man skymtade någon löpare.

Att gå in till Meji Shrine var gratis, så där kan du förvänta dig en massa folk. Det var en fin och trevlig promenad och kul att se ett tempel. Det ligger i ett stort skogsområde med fina vandringsleder. Det är bara öppet dagtid så se till att vara där senast kl 15.


Bilder från lite olika parker runt om i Tokyo:


Skippa Tokyo Skytree

Har du tagit dig upp i Tokyo Tower kan du skippa Tokyo Skytree. Jag tyckte Tokyo Tower hade charm och det var värt att åka upp. Men Tokyo Skytree var lite överflödigt. Däremot är tornet världens näst högsta samt Japans högsta byggnadsverk, med en höjd på 634 meter. Vill man checka av höga byggnader på sin bucketlist är det ju en annan femma. Dessutom, köper du biljett online kan du köpa en biljett som ger företräde i kön. Haha vi var ganska förundrade över hur trivsamt alla japaner verkade tycka att det var att köa. Det är kö ÖVERALLT! Och de verkar dras dit där det är kö.
Hoppas du fått en liten bild av vad du kan hitta på i Tokyo! Trevlig resa!

Share

4 thoughts on “Att göra i Tokyo (och vad du kan skippa)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *