Skidåkning i Japan – vad är grejen med ’Japow’?

VARFÖR ÅKA SKIDOR I JAPAN?

För mig känns skidåkning i Japan som en lite underlig grej. Vetskapen om att det var möjligt kom relativt sent i mitt liv. Men efter att jag hörde talas om det har jag inte kunnat missa vilken hype det är kring snön i Japan. Du kanske har hört talas om uttrycket ”Japow” – det finns alltså ett helt eget ord för den japanska lössnön. Jag förstår nu varför! Dessutom har Japan fler skidorter än något annat land, faktiskt fler än 700 stycken.


Japow
”Ramla helst inte med huvudet före – du kanske inte kan ta dig upp”. Det kan faktiskt bli kritiskt att ramla i djup snö, tänk på på att försöka packa snön med händerna under dig eller ta av ryggsäcken och försök trycka dig upp från den.

BOTTENLÖST PUDER – JAPOW

Jag och Anton åkte till Hakuba, och trots att det var tidigt i januari och en ganska varm och dålig start på säsongen så har jag ALDRIG åkt i liknande snö förut. Det var väldigt speciellt och jag förstår att det kallas Japow, den snön finns ingen annan stans! Snön kändes som florsocker eller potatismjöl, den var på något vis både tung och lätt på samma gång. Som att skära i smör, fast i torrt format. Svårt att beskriva!

Vi fick uppleva det bottenlösa pudret, som var svårt att åka i (trots att jag är van att åka i lössnö)! Det handlade mer om att försöka hålla sig flytande och bromsa genom att trycka ned bakfoten (på snowboard) än att försöka svänga – för det gick inte!


Japow
Japow
Snön som vi gjorde spår i hade kommit bara över natten. Det var ett riktigt gympass att gå först i ledet!

HUR KOMMER DET SIG ATT SNÖN ÄR SÅ SPECIELL I JAPAN?

Det faller i princip mest snö i hela världen i just Japan. Japans terräng har formats av dess läge på gränsen mellan kontinentalplattor. Det har gjort att 73% av Japans yta är täckt av berg. Flertalet är vulkaner, som till exempel det högsta berget Fuji på 3 776 m ö.h. Bergen är dock lägre än de flesta i Europa och USA. En typisk bergstopp ligger på under 2000m. De japanska öarna har Stilla Havet och Japanska havet runt sig, det finns alltså gott om vatten för att ta hand om fukt i luften.


Japow

VULKANISK AKTIVITET

På grund av det geografiska läget vid kontinentalplattorna förekommer jordbävningar i princip i hela landet. Det kan vara upp emot 1 500 stycken om året. Varje vinter drar starka och torra vindar med sig massor med snö från Sibirien över Japanska havet. Topparna stoppar molnen som utvecklas över det varma Japanska havet och tvingar dem att dumpa all snö på de japanska alperna på västra Honshu och över den norra ön Hokkaido.

De flesta liftanläggningarna i Japan håller hög standard. Trots det är det förvånansvärt ofta som skidorterna ligger öde. Japaner får ofta mindre semester än oss och de jobbar fler timmar per dag. Däremot brukar helgerna vara väldigt populära.NÄR ÄR BÄSTA TID ATT ÅKA?

Japans skidsäsong börjar i slutet av november och sträcker sig till början av april. Bästa tiden är från sent januari till februari. Ju senare på säsongen – desto fler soldagar, ju tidigare på säsongen – desto fler snödagar. Åker du i slutet av mars kan du eventuellt se körsbärsblommningen i Tokyo.VILKET OMRÅDE SKA JAG VÄLJA ATT ÅKA TILL?

NISEKO PÅ ÖN HOKKAIDO

Niseko är ett av de mest kända områdena i världen bland puderfantaster. Vindarna från Sibirien släpper vanligtvis 15 meter pudersnö där. Snödjupet kan ofta ligga på fem meter. Vattenhalten i snön ligger på runt 6% jämfört med till exempel den australiensiska snön som har en vattenhalt på 50%. Snön är bäst på Hokkaido men du får kompensera med att bergen inte är så branta och på grund av allt snöande är det inte så många soliga dagar. Har du tur kan du se Mt Yotei som ofta kallas Ezo Fuji för sin likhet med det berömda berget Fuji.

För off-pist och backcountry finns de så kallade Niseko Rules man måste följa. Reglerna finns för att förhindra olyckor utanför skidsystemet. Niseko var en gång det dödligaste berget i Japan på grund av laviner.


Läs mer: Skidåkning i pudermekkat Niseko – Japan


MYOKO KOGEN PÅ ÖN HONSHU

Myoko Kogen är den region som får mest snö, men du hittar inte alltid den bästa snön här. Stigande temperaturer kan göra snön ganska fuktig. Det säkraste kortet för bäst snö finns på Hokkaido, eftersom det är kallade där blir snön torrare.HAKUBA PÅ ÖN HONSHU

Hakuba är en stor skidort djupt inne i de japanska alperna. År 1998 var Nagano värdstad for Vinter Olympiaden, men egentligen hölls de flesta tävlingarna i Hakuba som ligger ca 1 timme från Nagano. Det är ett stort område med tio sammanhängande liftsystem som alla har pister i olika nivåer. Här hittar du även några av de längsta backarna i hela Japan. Liftsystemen är otroligt effektiva och det är sällsynt med långa köer. Hakuba är den skidort i Japan med högst berg, så är det tidigt på säsongen kan den bästa snön finnas här eftersom du kan ta dig så pass högt upp. Det finns riktigt stora offpiståk på över 1000 fallhöjdsmeter vilket är bland det högsta i hela Japan.

Även Hakuba har regler gällande backcountry och offpist, så kallade Hakuba Rules. Du riskerar att bli av med liftkortet om du bryter mot reglerna och åker på avspärrade områden. Cortina är den ort i Hakuba som tillåter offpiståkning utanför pisten fullt ut. Har man toppturs-utrustning så öppnar det upp för mer offpiståkning då det oftast inte är några problem att utgå från liftarna för kortare turer och komma åt det magiska japanska pudret. 


Läs mer: Min guide om Hakuba – Skidåkning i Japan


Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *