Mer än 8 miljoner ton plast släpps ut i haven – varje år!

Det är värt att ta sig en funderare över hur mycket plast en förbrukar varje dag.

Majoriteten av all plast som någonsin tillverkats finns idag kvar på vår planet. Ändå tillverkas mer än 300 miljoner ton varje år.

Enligt hemsidan Less Plastic. så är inte återvinning en perfekt lösning då plast aldrig kan återvinnas tillbaka till vad det varit, tex en vattenflaska. Återvinning innebär i bästa fall att det down-cycles till en annan produkt, som till exempel textilier. I värsta fall hamnar det i naturen och haven där det inte kommer försvinna på flera hundratals år.

 

Plastberoende. Det är vad vi är.

Bekvämligheterna med engångsprodukter tillverkade i plast kommer till ett högt pris för vår miljö, djuren och vår egen hälsa. För någon vecka sedan hittades en strandad val med magen full av plast – men det är tyvärr ingen nyhet. Fåglar och andra vilda djur trasslar in sig och kvävs av all plast vi slänger kring oss. När plasten väl bryts ner så är det till små partiklar som därefter äts av plankton och fisk, för att sedan ätas av oss.

Men gör det någon skillnad om du undviker plaster?

Jag tror att många tycker det kan kännas hopplöst, och vad gör det för skillnad om du beter dig annorlunda. Jag tror även många, tyvärr, tänker att ”hen är ju så mycket värre så då gör det väl inget om jag köper den där extra påsen eller ’råkar’ tappa plastbesticken på marken när det inte finns någon soptunna i närheten.

Varje liten skillnad räknas, och över tid så blir små skillnader till stora!

Framförallt kan vi tillsammans göra stora skillnader, det är viktigt. Sluta behandla plast som en förbrukningsvara och börja ta det för vad det är, något oförstörbart som kommer påverka hela ekosystemet under en lång framtid.

 

Vill du veta mer om hur plast påverkar oss och vår miljö kan du läsa mer på Plastic Oceans hemsida.

Share

2 thoughts on “Mer än 8 miljoner ton plast släpps ut i haven – varje år!

  1. Det är så fruktansvärt hur vi människor behandlar vår planet, samt hur många som inte vill eller inte bryr sig om att försöka göra något åt det för att hjälpa.

    1. Ja verkligen! Det enda en kan trösta sig med är att det verkar ändå som att fler börjar bli medvetna. Men det går ju för långsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *