Vilka kläder du bör packa med dig när du backpackar i Latinamerika

Latinamerika – exotiskt och varmt tänkte jag. Men oj så fel det blev! Det är väldigt kuperat i dessa länder vilket betyder att många av städerna befinner sig på extrema höjder, 3000-4000 möh. Där är det kallt! Oavsett årstid. Dessutom gillar de att överösa med AC på bussarna så lokalbefolkningen sitter i stora dunjackor och mössor även om det är 30 grader ute.

Glöm inte att ta med varma kläder säger jag bara! Ta inte med dyra kläder som du räknar med att ha när du kommer hem. Kläder går sönder under användning eller under tvätt. Det blir stora hål i dem och vita kläder blir grovt missfärgade. De blir dessutom slappa och stora för all fukt.


» INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR«

Av någon anledning hade jag väldigt många vita plagg med mig. De levde inte länge kan jag lova. Framför allt inte i Saltöknen i Bolivia. Allt var vitt – förutom våra kläder.


HÅLL DIG VARM

Ta med en liten tunn dunjacka. Se till att den går att rulla ihop smidigt tar den ingen plats. Mössa, vantar och halsduk/scarf är väldigt skönt om du befinner dig på ett blåsigt berg uppe på 5000 meters höjd eller i en kall buss. Halsduken kan du ha som filt också! En tjocktröja kommer du leva i. Du kommer aldrig vilja se den igen när du kommer hem. Ta även med en finare, långärmad tröja som du kan ha när du inte vill känna dig som att du alltid går i samma kläder. Glöm inte strumpor och ett par sockor. Ibland sov jag i mina sockor. Under varenda bussresa hade jag strumpor, men de hade en tendens att försvinna så ha med några extra par.


HA SMARTA BYXOR

Tänk på att ta med plagg du kan använda till mycket olika saker. Jag hade ett par jeansleggings som tar minimal plats, ett par svarta leggings och ett par harembyxor. Jeansleggingsen användes ofta, både under dagtid men även på fest när vi var på kalla platser. Jag önskar nog att jag hade haft två par, de kändes ofta skitiga då vi inte hann tvätta så ofta. Harembyxorna är sköna att resa med, och leggingsen är fungerar bra att ha som underställ. Shorts ska du packa med såklart, jag hade flera stycken.


INTE FÖR MÅNGA TOPPAR, MEN INTE HELLER FÖR FÅ

Det är en hårfin gräns det där. Jag hade med mig för få toppar med tron om att jag skulle vilja shoppa under resan. Försök hitta ett snyggt linne i Sydamerika. Det går inte! Linnen existerar inte ens där. Ha med dig ett gäng och räkna inte med någon shopping. Tvättmaskinerna har en tendens att förstöra kläderna, och vita plagg är bara att glömma. Ta med sådant du inte blir ledsen över om du måste slänga.


Glöm för guds skull inte dunjackan

LÄMNA SPETSTROSORNA HEMMA

Det är svårt att hitta bra trosor i Latinamerika – se till att ha med dig tillräckligt. Gillar du minimala stringtrosor finns dock ett stort utbud. Lämnar du in kläderna på tvätt tvättar de ofta med sköljmedel, vilket tar kål på spetstrosor. Mina ramlade sönder i tusen bitar. Bikinis var det svårt att hitta. Antingen var de riktigt fula och satt dåligt, eller så var de skitsnygga men svindyra – inget för en backpackers plånbok.


FESTA MED STRUMPOR OCH FLIPFLOPS?

Flipflop är perfekt att ha i ofräscha duschar men akta dig för att ha dem på för ofta när du bär hela din backpack. Du kommer få ont i fötterna. Ett par träningsskor är ett måste, du kommer antagligen att vandra en del. Frågan är om du ska satsa på vandringsskor eller joggingskor. Det är upp till dig vad du tror att du kommer ha mest nytta av. Jag hade dessutom ett par sneakers med mig eftersom jag helst inte ville gå på krogen med vare sig flip flop med strumpor i (det är kallt, remember?!) eller smutsiga joggingskor. Jag hade även ett par tyg-loafers som användes väl. Skor tar mycket plats i väskan, men du kan fylla dem med strumpor för att utnyttja hålrummet eller packa dem utanför väskan.


Efter den här packlistan låter det väl som att du ska åka till kylan. Ja, men det är faktiskt så. Men det är också stört varmt! Allt beror på höjden. Ena dagen kommer du klaga på värmen och sen helt plötsligt när du kliver av bussen kommer du frysa ihjäl utan att du hade någon som helst aning.


VAD MER SKA DU TÄNKA PÅ ATT PACKA MED DIG TILL LATINAMERIKA?

LÄS MINA GUIDER OM PACKNING:


Bikinin kanske är ett minne blott om du badar i en lervulkan som vi gjorde här i Colombia

Behöver du planera din budget inför resan? Mer om det hittar du i mitt inlägg om våra kostnader i Syd-, och Centralamerika

Här finns en annan sida som har packlistor för alla möjliga platser


Share

0 thoughts on “Vilka kläder du bör packa med dig när du backpackar i Latinamerika

  1. Hejsan! Jag har en liten fråga angående aktiviteter ni/du gör under alla resor. Planerar du mycket vad du vill göra i landet/länderna innan du åker eller är du aktiviteterna mest spontana 🙂 Hoppas ni har det kanoners!

    1. Nej vi gör allting väldigt spontant, vi är ganska dåliga på att läsa på, utan lyssnar på andra backpackers som vi möter och hör vad som varit bra och dåligt enligt dem, och planerar utefter det, och så läser vi såklart Lonley Planet. För oss funkar det perfekt, men när jag reste i Australien bokade vi allt i förväg och hade allt planerat och betalt, vilket också var riktigt skönt för då slapp man lägga tid på planeringen. Vi har det helt super!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *