Packningstips för längre backpacking resor

Under mina resor runt om i världen har jag gjort många misstag när det gäller packning för längre resor.

Till en början packade jag allt för mycket. Sedan blev jag så less på allt överflöd att jag packade för lite. Jag har fördelat vikten i ryggsäcken ojämnt, jag har glömt onödigt många saker på hostel och ofta blivit irriterad på att inte hitta i väskan.

För att spara tid, stress och ryggont kommer här mina tips för en bättre upplevelse inför ditt långa äventyr.


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR. <<

VÄLJ EN BRA RYGGSÄCK

Högst upp på priolistan ligger att skaffa en ordentlig ryggsäck. Det är guld värt – inte bara för att slippa bli kallad för flashpacker om du reser med rullväska – utan också för att du kan ta dig fram överallt utan problem. Du kommer vara tacksam för din ryggsäck när du kan knöla in den under hostel sängen, kasta upp den på hatthyllan i bussen, förvara den i ett skrymsle i en båt eller när du behöver gå några kilometer på en grusväg.


SMARTA LÖSNINGAR OCH FÖRVARINGSMÖJLIGHETER

Vad du bör tänka på vid val av ryggsäck är förvaringsmöjligheter. Bra sidofack kommer underlätta, även många spännremmar så att du kan fästa saker utanpå väskan. Något som jag prioriterade när jag köpte ryggsäck var att den skulle vara praktisk att hitta i. En toppmatad väska gör att du måste gräva för att hitta rätt. Min väska går att öppna med blixtlås så att du kan öppna upp den som en vanlig resväska. Där går även att sätta ett hänglås om det känns olustigt att lämna väskan utan uppsikt. Ett regnskydd är inte bara bra mot regn, det är även bra för att hålla dina saker du spänt på väskan intakta. Dessutom håller försvårar det något för ficktjuven.


ANPASSAD FÖR DIN KROPP OCH BRA BÄRSYSTEM

Ryggsäcken ska sitta bra på din rygg, se till att prova ut den ordentligt. Ett rejält bärsystem gör att din rygg orkar mer och håller längre. 60 liter är lagom storlek. Det är jobbigt om väskan är för trång men samtidigt vill du inte ha en för stor som gör att du bär omkring med för mycket saker. Min väska kommer från Osprey, de har livslång garanti. Den har fått utstå 1,5 års ständig backpacking och gör fortfarande sitt jobb idag, 8 år senare.


Packningstips för backpacking
Min backpack kan bäras som en ryggsäck och packas som en resväska

SE PRISER HÄR

Packningstips för backpacking
Denna är praktisk med alla sidofack och mer lämpad att bära vid längre sträckor som vid vandringar

SE PRISER HÄR


HANDBAGAGE OCH DAGVÄSKA

En mindre dagväska kommer du använda vid utflykter, till stranden eller på kortare vandringar. Med den kan du fördela vikten så att du får bättre hållning mot den stora väskan på ryggen. På vissa aktiviteter kommer du lämna din stora väska på hostelet för att bara ta med den lilla dagväskan. Den kommer vara ditt handbagage där du har tillgång till allt du behöver för buss-, eller flygresan. Här är några olika varianter jag rekommenderar:


Packningstips för backpacking
En dry bag som du kan packa ned blöta strandkläder i eller förvara elektronik borta från sand och saltvatten, som du samtidigt kan bära skönt på ryggen.

SE PRISER HÄR

Packningstips för backpacking
Den lilla dagväskan kommer du använda som handbagage och till kortare utflykter.

SE PRISER HÄR

Packningstips för backpacking
Bra för dig med mycket kamerautrustning. Det positiva är att den öppnas från baksidan vilket gör det svårt för ficktjuvar att ta sig in. Det negativa är att bärsystemet inte är helt optimalt.

SE PRISER HÄR


ORGANISATION I PACKNINGEN

Använd dig av förslutningsbara påsar eller kompressions påsar för att hålla ordning i väskan. På så sätt kan du sortera bort sådan du inte använder så ofta för tillfället. Det kan till exempel vara lite varmare kläder eller vandringsskor. Ofta tar plagg mindre plats (och blir mindre skrynkliga) om du rullar dem istället för viker dem. Se till att rulla dem ordentligt så att all luft försvinner – du vill inte bära på onödig luft.

En tvättpåse är fenomenalt och det har jag alltid med mig oavsett längd på resa. Smutstvätt vill man helt enkelt inte beblanda i resten av packningen. Dessutom är et skönt att ta med en färdig påse när du ska tvätta.

Packningstips för backpacking
Med en kompressions påse kan du pressa ut luft för att få mer utrymme i väskan

SE PRISER HÄR

Packningstips för backpacking
Satsa på påsar som även är vattentäta så kan du ta med dem till stranden, in i duschen och på båtturen.

SE PRISER HÄR


VAD ÄR DET FÖR KLIMAT?

Kolla upp klimatet för de länder du ska till för att förstå vad du ska packa med dig. När jag reste till Sydamerika hade jag förutfattade meningar om vad det skulle vara för klimat, vilket gjorde att jag hade alldeles för lite varma kläder med mig. Höjdskillnaden är av stor vikt vilken temperatur det är. Ju högre upp du kommer desto kallare, även i de varmaste länderna. Ganska självklart tycker man ju, men trots det packade jag fel.


LÄS OCKSÅ: MIN PACKLISTA FÖR BACKPACKING: SAKER JAG INTE SKULLE RESA UTAN 


VÄLJ RÄTT KLÄDER

Ta med dig kläder som fungerar till mycket. Ett par svarta leggings kan du ha på nattklubben, som mjukisbyxor på långa busresor och som underställ när det är kallt. En sarong kan användas som filt när AC:n blåser kallt, handduk, strandfilt, halsduk eller för att skydda huden om du bränt dig.

Skor tar upp stor plats i väskan. Det är lätt att vilja ta med för många skor – jag själv har gjort den missen flera gånger. Ett par träningsskor som kan fungera till både vandring, träning och kanske till och med puben är toppen. Det beror såklart på hur mycket din resa kommer bestå av vandringar. Ska du vandra mycket eller träna mycket kan det vara svårt att kombinera funktionerna i en och samma sko utan att riskera skador. Flipflops är ett måste – se till att ha ett par bekväma som inte är allt för platta. Det kommer kännas i hälarna med all packning du kommer bära runt på. Du bör prioritera att använda träningsskorna vid resdagar just av denna anledning, samt att det blir mindre vikt på ryggen. Eventuellt kan ett par sandaler få plats i packningen också, om du vill kunna känna dig lite finare någon gång. (Tips – du kan fylla skorna med saker för att inte ta upp oanvänt utrymme).

Merino-basplagg är toppen eftersom de tar lite plats och de håller dig varm i kalla temperaturer och de kan även hålla dig sval vid varmare temperaturer då de anpassar sig.


SORTERA BORT

Jag brukar lägga upp mina kläder på soffan någon vecka i förväg för att kunna sortera bort plagg bättre. ”Kill your darlings” blir lättare när man tittar på de med nya ögon några dagar senare. Du kommer vilja skära ner på det du lagt upp på soffan – mycket av det du tar med dig kommer slitas sönder under resan så spara dina favoritplagg hemma. Det är många plagg som antagligen aldrig kommer hem igen för att du byter ut dem mot nya. Vita plagg kommer definitivt bli gula och fläckiga, spetstrosor kommer falla isär i trasor. Varning: tänker du att ett litet linne tar ingen plats kommer du snart förstå principen om ”många bäckar små…” Se till att inte packa väskan proppfull när du åker. Du kommer vilja ha plats till sådant du shoppar under resan!

Tänk på att du ska orka bära väskan ofta, mycket och under långa perioder. Är det för tungt kommer upplevelsen av din resa försämras.


UNDERHÅLLNING VID LÅNGA RESDAGAR

För att underhålla dig under långa resdagar är ljudböcker toppen! De går att ladda ner offline. Jag är inte bra på att läsa böcker, men sedan jag skaffade en ljudboks app har jag verkligen blivit mer litterär och påläst. Den förgyllde mina nätter när jag seglade mina nattskift på Atlantkusten. En läsplatta funkar också bra, då laddar du ned böcker du vill läsa och batteritiden brukar vara väldigt lång. Men den gamla hederliga boken är ett stort nej – de är helt enkelt alldeles för tunga. Den enda boken du bör unna dig att bära på är en guidebok som du byter ut på hostel de gånger du ska till ett nytt land. Jag brukar även ha med ett litet anteckningsblock där jag skriver ned lite stödord som jag vill minnas till blogginlägg. Att skriva på telefonens anteckningar är mest komplicerat enligt min smak.


UNDVIK KLETIGT KAOS FRÅN FLASKOR

Jag brukar resa med små resanpassade flaskor för toalettartiklarna. Det är onödigt att bära runt på stora förpackningar. Är du slarvig som jag är det lätt hänt att locket inte är ordentligt stängt – din resväska blir snabbt ett stort kladd-kaos. Förvara dina flaskor i en vattentät necessär – då kan du dessutom ha med den in i duschen. För att vara på säkra sidan brukar jag även lägga dem i en plastpåse i necessären.

Förpackningar till mediciner tar enormt mycket plats. Jag brukar återanvända påsar du får när du köper smycken och lägga tabletterna där. Men se till att märka upp påsarna så att du inte förväxlar medicinerna!


DELADE UPPLEVELSER

De bästa upplevelserna är de du kan dela med någon, tycker jag. Det är väl mycket därför vi idag känner ett stort behov av att visa våra vänner på Instagram de bästa delarna av våra liv. Vill du ut och resa men har ingen att dela upplevelserna med? Idag finns det oändligt med forum där du kan slänga ut frågan om någon vill hänga med. Högst troligt hittar du andra med liknande intressen som ändå planerar att resa dit du ska. På så sätt är det väldigt lätt att resa ensam idag – för du är sällan ensam om du inte vill det. Under mina resor har det varit otroligt vanligt att resa själv, nästan vanligare än att resa med någon. Det är spännande att resa själv. Ofta blir du mer öppen för nya vänskaper när du är själv för du blir mindre bekväm då.


Har du några packningstips för längre backpacking resor du vill dela med dig av? Skriv en kommentar här nedan!


Inlägget innehåller annonslänkar. Det innebär att jag får en liten provision på varor som köpts via dessa länkar, utan någon extra kostnad för dig. Jag rekommenderar aldrig en produkt som jag inte använder eller tror på själv. Läs mer om min PR Policy här.

Share

2 thoughts on “Packningstips för längre backpacking resor

  1. Hej Emelie, jag undrar över storleken på din ryggsäck, har du en Farpoint 70 eller klarar du dig med Farpoint 55?

    1. Jag har en 70 och tycker att den är lagom, skulle inte velat ha en mindre faktiskt. Ibland fick jag spänna saker på utsidan för att få plats, men det beror ju på hur länge man reser och hur mycket man har med sig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *