Cobán: Svårt att hitta bankomater och lätt att bli lurad av resebyråer

Efter något som kändes som en oändlig resa från El Salvador kom vi fram till iskalla Cobán. Vi blev välkomnade med regn och kyla iklädda våra flipflops och shorts. Damn it, vi som trodde det var slut på kalla platser! Det visade sig att Cobán ligger 1320 meter över havet, som tur var har vi behållt våra dunjackorna och sockor – vilka kom till användning igen!

BANKOMATERNA I COBÁN TAR INTE EMOT MASTERCARD

Vi hade en riktigt strulig kväll när vi kom fram. Utan att ha ätit under hela morgonen, dagen eller kvällen, med undantag kakor (vilket är vår nya bussåkar-diet) så behövde vi en bankomat fortast möjligt för att kunna styra upp våra liv. Detta var mer eller mindre omöjligt. Inte en enda bankomat tog emot MasterCard. Vi testade nästan hela stans alla bankomater. Utan cash i Latinamerika får du i princip bo på gatan. Ett kort kan inte hjälpa dig om inte en bankomat kan.

UNDVIK ATT BOKA RESOR MED RESEBYRÅER

När allt kändes som mest hopplöst dök en resebyrå upp och hjälpte oss. De körde oss till den enda bankomaten som fungerade på våra kort, tack och lov! Efter det kände vi oss ”tvungna” att boka en resa med dem. Något vi lärde oss av detta var att du lätt kan bli lurad om du inte läst på innan vad saker och ting borde kosta. Vi var fruktansvärt hungriga, trötta och frusna. Vi hade ingen aning om vad en tur samt bussar skulle kosta så vi langade fram kontanterna som att det inte var någonting. Vi har fått ångra vår ogenomtänkta bokning ett antal gånger. Det kom fram i efterhand att vi betalade dubbelt så mycket som alla andra.

Semuc Champey Guatemala

EFTER MÅNGA VECKOR RESANDE BÖRJAR VI BLI SLARVIGA

Hur som helst, vi har i alla fall inte blivit rånade. Dock har vi slarvat bort plånboken någonstans… Som ni hör börjar det bli dags för hemresa för oss nu. Vi har blivit slarviga, vi orkar inte läsa mer i den tunga, tjocka bibeln a.k.a Lonley Planet. Trots att det känns som att vi vet vad vi håller på med vid det här laget så känns det som att vi blir lurade hela tiden. Vi tappar bort kläder och vi glömmer saker. De kläder vi har kvar är det stora hål i och de har blivit ofrivilligt batik-mönstrade av märkliga tvättmedel.

SÖNDERBRÄND EFTER SURFING

Jag är ganska trasig också för den delen. I Nicaragua blev jag ett bed bugs-offer. Hela min rygg var prickig i sicksack mönster. Jag fick en ond surf-bränna i ansiktet som var den värsta brännan jag någonsin varit med om på mig själv. Hela ansiktet ramlade av mig såg det ut som! Nu är jag brun på kroppen och ett spöke i ansiktet. Mina ögonlock svullnade upp och gjorde så att huden hängde över ögonen, tills de började fjälla och jag såg ut som 70 år helt plötsligt. Mina mungipor och ögonvrår var ”saltskadade” eftersom jag dragit bort saltvatten från ansiktet när jag surfat, så det var öppna sår som streck som gjorde att jag såg väldigt ledsen ut. Haha, asså så hemskt, jag tänker aldrig bränna mig i igen.

El Tunco - El Salvador


Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *