Min packlista för backpacking: saker jag inte skulle resa utan

Det har blivit några backpacking resor för mig genom åren, bland annat i Australien, Sydamerika och Centralamerika. Efter varje resa har jag blivit bättre på att inse vad som faktiskt är nödvändigt i min backpacking packlista, och vad jag kunde lämnat kvar hemma.

Ska du backpacka under en längre tid är det skönt att inte ha med sig allt för mycket onödigt som bara tar plats. Tänk less is more! Här är min lista över sakerna du kommer behöva när du reser på en liten budget.


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR. <<

VAR STEGET FÖRE

Jag brukar fota mitt körkort, pass, visum – alla värdehandlingar – och skicka till mig själv på mailen. På så sätt har jag lättillgängliga kopior ifall något försvinner.


HÅLL VÄRDESAKERNA SÄKRA

Att bo i sovsal utan möjlighet att låsa in sina saker är inte en speciellt trygg känsla. Jag brukar försäkra mig om att de hostel jag bor på har säkerhetsskåp där jag kan lämna till exempel min kamera när jag inte använder den. Ett eget hänglås är därför nödvändigt. Enklast är att använda ett med kodlås, så slipper du hålla reda på någon nyckel. På så sätt kan du låsa in dina saker även i resväskan. Du kan till och med låsa kylväskan. När jag backpackade i Australien hade vi en kylväska så att maten slapp bli dålig när vi förflyttade oss emellan hostel. Väskan hade vi i kylskåpen för att veta vilken mat som var vår. Vi upptäckte att den ofta tömdes då fulla eller bakfulla backpackers länsade kylskåpen. Hänglås gjorde susen!

Jag brukar märka upp mina ladd-sladdar med mitt namn. Då håller sig andra backpackers borta från att ta fel sladd och jag får behålla dem för mig själv.

Packlista för backpacking
Med ett hänglås kan du låsa in dina saker i väskan eller i safety boxar på hostelet

SE PRISER HÄR

Med en kylväska har du koll på dina saker i kylskåpet på hostelet och kan frakta varorna bättre emellan destinationerna.

SE PRISER HÄR


EXTRA DOLLAR, BANKOMAT-, OCH SIMKORT

Se alltid till att ha några extra dollar i resväskan. Oavsett var du reser och vilken valuta landet har kan dollarn oftast hjälpa dig i en nödsituation om du skulle råka ut för en sådan. Jag var extremt tacksam för att jag hade extra dollar den gången då tullen ”glömde” stämpla mitt pass på gränsen Bolivia-Peru.

I många länder är du totalt hjälplös utan kontanter. Eftersom du inte vill ha allt för mycket lösa pengar på dig blir det ofta att du tar ut pengar var och varannan dag. De flesta banker brukar ta en uttagsavgift utomlands. Jag använder ICA Banken – de tar inte ut någon uttagsavgift för kontantuttag i automat utomlands. Dock kan ibland den lokala banken ta ut en avgift. Mitt Ica kort kompletterar mitt andra bankomatkort då det är bra att ha dubbla kort på resan. Håller du isär dina kort blir det inte lika jobbigt om det ena kortet försvinner på ett eller annat sätt. Läs mer om hur du undviker onödiga kortavgifter i mitt tidigare inlägg här.

Reser du länge i ett och samma land är det mest ekonomiska att skaffa ett lokalt simkort. Då krävs att du har en olåst telefon. Vissa smartphones har idag en funktion med dubbla simkort – perfekt för att använda utomlands!

Vad det kostar att backpacka i Syd-, och Centralamerika: min budget under 14 veckor


GÖM PENGARNA

Magväskor känns omodernt – köp en smidig penga pung eller liten plånbok istället. Jag har rest med en korthållare i skinn med dragkedja som bara har plats för något bankomatkort och kontanter. På den hade jag en liten karbinhake som jag fäste på mig själv. Den går att sätta fast i BH:n, hällorna på byxorna eller till och med i trosorna. Där kommer ingen sno dina pengar!

Tink har underlättat för mig för att hålla koll på om jag håller min budget på mina resor. Där får jag notiser vid dubbeldragningar eller om stora summor försvunnit från kontot. Cost Split är guld värt om du vill hålla koll på vem som är skyldig vem vad.

Packlista för backpacking
En liten plånbok som du kan fästa var som helst, gärna innanför kläderna. Remmen dras åt hårdare runt handleden om någon försöker ta plånboken.

SE PRISER HÄR


ALLTID FULLLADDAD ELEKTRONIK

Skaffa en universal adapter som kan användas i alla länder. Ofta vill du ladda många saker samtidigt. Ett grenuttag som låter dig ladda flera enheter är att rekommendera! Uttagen på hostel har en tendens att alltid vara upptagna. Tack vare ett grenuttag har du dina laddningar säkrade om du bara hittar ett ledigt uttag. Dessutom gör den så att du kan ha telefonen vid sängen om uttaget sitter långt bort – något du gärna vill ha på grund av stöldrisk.

Packlista för backpacking
En universal adapter som fungerar i de flesta länder

SE PRISER HÄR

Packlista för backpacking
Med ett grenuttag kommer du alltid kunna ladda all din elektronik utan att behöva stå i kö på hostelet.

SE PRISER HÄR


HÅLL ELEKTRONIKEN VID LIV

Hur enerverande är det inte när telefonen dör och du har kartan digitalt? Eller när du ska visa en bokningsbekräftelse på ett hostel – men du kommer inte in i telefonen? Därför försöker jag alltid att komma ihåg att packa med en energibank.

Det finns massor av olika energibankar. De som kan ladda upp med solpanel är perfekt på vandringen eller seglingen när det inte finns tillgång till ström. Dessutom kan det vara värt att spendera lite extra så att den kan ladda flera enheter samtidigt och kunna ladda flera gånger om.

Jag har denna laddare från Bear Grylls. Den tar väldigt liten plats då den är ungefär lika stor som en Iphone. Solpanelerna vecklar du ut när den behöver laddas. Perfekt att hänga på ryggsäcken när du är ute hela dagen så har du alltid batteri till klockan och telefonen! Det är bra för säkerheten också att ha mobilen laddad så att du kan kalla på hjälp där det finns täckning om det skulle inträffa något.

SE PRISER HÄR


BACKA UPP BILDERNA

Även om det kan kännas tråkigt och jobbigt är det SÅ viktigt att backa upp sina bilder! Du vet aldrig vad som kan hända – fuktskador, stölder, glömt på något hostel osv. Eller som jag en gång: spolade ner kameran i en offentlig toalett på flygplatsen. Plums sa det, så såg jag kameraremmen skymta fram i toalettstolen. Den hade glidit ur bröstfickan på jackan som jag hade glömt stänga. Jag fick tag i den (usch!) och tack och lov gick minneskortet att rädda, men kameran var bara att kassera.

Jag föredrar hårddiskar som är resvänliga. Därför använder jag LaCie – de är tåligare än de flesta eftersom de har ett en gummiskal som gör att den tål stötar och fall upp till 1,2 meter. Den ska även klara fukt lite bättre också – men utmana inte ödet!

Ha alltid med extra minneskort. Du kanske inte hunnit tömma kortet och det kan snabbt bli jobbigt om du är iväg på något äventyr utan plats på minneskortet. Jag använder mig av SanDisk-minneskort.

Det finns wifi på de flesta hostel. Tycker du som jag att det är mer behändigt att planera, boka saker och hålla kontakten med omvärlden via datorn istället för mobilen? Då tar du med dig datorn helt enkelt. Bonusen blir att du kan förvara dina bilder och tömma minneskortet ofta till hårddisken.

Packlista för backpacking
Jag använder LaCie hårddiskar. Jag har tre – en som backar upp datorn, en andra med alla bilder och en tredje som är en kopia av den andra.

SE PRISER HÄR

Packlista backpacking
32 GB räcker långt för mig, jag tömmer ofta mina minneskort. Se till att ha ett extra ifall du inte haft möjlighet att tömma det fulla.

SE PRISER HÄR


ORGANISATION I RESVÄSKAN

Att organisera din resväska med påsar håller inte bara dina illaluktande, smutsiga kläder åtskilda, de är även väldigt användbara om du reser i länder med varierande klimat. Håll varmare och tunnare kläder för sig så slipper du rota runt i onödan. Sladdar vill alltid försvinna på vift och trassla till sig. Jag håller alltid mina sladdar i en påse för att snabbt hitta det jag behöver. Kompressions påsar gör att du kan stänga ute tillräckligt med luft för att minska belastningen och få mer utrymme i väskan. Dry bag är en vattentät, slitstark påse som är perfekt att ha till kameran och telefonen när det regnar eller när är på stranden, på båten, i kajaken osv. Den finns i olika varianter, vissa har med ryggsäcks-remmar på. Den tar lite plats när den är ihopvikt så du kan alltid ha med den – även som shoppingväska till mataffären.

Packning för backpacking
En dry bag som du kan packa ned blöta strandkläder i eller förvara elektronik borta från sand och saltvatten, som du samtidigt kan bära skönt på ryggen.

SE PRISER HÄR

Packning för backpacking
Med en kompressions påse kan du pressa ut luft för att få mer utrymme i väskan

SE PRISER HÄR


LÄS OCKSÅ: PACKNINGSTIPS FÖR LÄNGRE BACKPACKINGRESOR


HEL I KROPP OCH KNOPP

Ett första hjälpen kit är högst nödvändigt när du är iväg på framför allt vandringar. Se till att ha med bland annat skavsårsplåster, vätskeersättning, värktabletter och även koltabletter om magen tjafsar med dig. Solkräm från Sverige är ett hett tips. Det finns väldigt många konstiga solkrämer. Det har tagit mig lång tid innan jag hittat någon jag gillat i flera länder. I Asien innehåller de ofta blekningsmedel. Dessutom kan det vara svårt att hitta solkräm som är lägre än spf 50. I många länder är ozonlagret tunnare än i Sverige – du måste vara väldigt försiktig med solen.

Det är väldigt få ställen där du kan dricka kranvattnet när du är ute och reser. En vattenflaska med reningsfilter är både ekonomiskt och miljövänligt. Då slipper du lägga en massa pengar på vattenflaskor.

Blir du väldigt lätt myggbiten kan det vara skönt med ett myggnät. Jag har klarat mig utan, men syrran har varit glad för sitt.

Packlista för backpacking
Ett första hjälpen kit är absolut nödvändigt vid resor

SE PRISER HÄR

Packlista för backpackers
En vattenflaska med reningsfilter gör att du slipper lägga pengar på att köpa vatten – bättre för miljön också!

SE PRISER HÄR

Packlista för backpacking
Ett myggnät som du kan sova i är perfekt för dig som är känslig för mygg

SE PRISER HÄR


TVÄTTA KLÄDER

Handtvätt har varit nödvändigt i många fall när tvättmaskinerna varit ur långt sikte. De flesta hostel erbjuder tvättservice, men ibland kan det kännas dyrt bara för att tvätta några underkläder. En liten påse med tvättmedel får alltid följa med i min packning. För att alltid ha rena underkläder brukar jag gå in i duschen med de underkläder jag har på mig och tvätta dem med tvål samtidigt som jag duschar. På det sättet riskerar jag aldrig att ta det sista paret trosor!

När du ändå är i duschen – häng upp dina skrynkliga plagg under tiden du duschar. De varma ångorna slätar ut tyget och vipps har du en struken blus för kvällens strapatser.


SE I MÖRKRET

Jag använder ofta ficklampan på mobilen som läslampa eller när jag behöver rota i väskan mitt i natten. Men ibland behövs även en pannlampa, framför allt om du gillar att vandra eller övernatta i hängmattor.

Packlista backpacking
En pannlampa är bra att ha om du ska bo i djungeln eller i en hängmatta på stranden

SE PRISER HÄR


TORKA SNABBT

Med ett resebadlakan kan du ta en dusch precis innan avfärd och ändå packa ned handduken utan att hela resväskan blir blöt. De tar ytterst lite plats och torkar otroligt snabbt.

Ett resebadlakan torkar snabbt och tar minimal plats!

SE PRISER HÄR


SOV BÄTTRE

Öronproppar och ögonmask är två klassiker när du är ute och reser. Att bo på hostel kan ofta vara allt annat än tyst och mörkt. Snarkningar, folk som har sex och fest på rummet är kanske inte sådant du är så sugen på att lyssna eller titta på när du ska sova. En uppblåsbar resekudde är en räddare i nöden under långa buss-, och flygresor.

Packlista för backpacking
Ögonbindel och öronproppar kan rädda sömnen på hostel

SE PRISER HÄR

Packlista för backpackers
Nackskyddet är guld värt vid långa flyg-, och bussresor

SE PRISER HÄR


ANVÄND BACKPACKERBIBELN

Trots att allt är så digitalt idag är ändå Lonely Planet ovärderlig i många lägen. Du har inte alltid tillgång till internet eller så sviker telefonens batterier. I de här guideböckerna hittar du bland annat vilket hostel du ska ta in på och kartor på var du ska ta vägen. Köper du en bok kan du ofta byta ut den på ett hostel när du ska vidare in i ett nytt land.


LYSSNA PÅ MUSIK

En portabel högtalare är såklart uppskattad bland dina nya vänner när ni tar några öl på stranden eller på hostelet.

Packlista för backpacking
Musik är alltid en stämningshöjare!

SE PRISER HÄR


LÄR DIG SPRÅKET

Ofta när du reser kommer du tillbringa många timmar på bussar. Jag har haft stor användning av appen Duolingo på mina bussresor för att förbättra mina språkkunskaper. Kör du lite varje dag så kommer du bli märkbart bättre faktiskt. Det är ett ganska kul sätt att lära sig på. Ett lexikon är användbart för att bläddra upp ord samtidigt som du pratar med någon som inte förstår vad du menar.


Det här var mina tips från egna lärdomar under mina år som backpacker. Har du några nödvändigheter som du alltid ser till att ha med på resan? Dela med dig i kommentarerna här nedan!


Inlägget innehåller annonslänkar. Det innebär att jag får en liten provision på varor som köpts via dessa länkar, utan någon extra kostnad för dig. Jag rekommenderar aldrig en produkt som jag inte använder eller tror på själv. Läs mer om min PR Policy här.

Share

8 thoughts on “Min packlista för backpacking: saker jag inte skulle resa utan

 1. "- Spetstrosor: De går sönder efter en tvätt i deras mördar-tvättmaskiner och konstiga tvättmedel. Trosorna kommer ramla av dig i småbitar."

  Haha, bästa kommentaren ever! Håller med. Fick slänga flera linnen som var gula efter vistelsen i Peru. Gick inte på något sätt att få bort. Sambon lät sina kläder bada i klorin när vi kom hem i veckor, men jag struntade i det och slängde många plagg. De var bortom räddning.

 2. Tack för en grymt bra guide!

  Läste din blogg medan du var iväg. Jag och en kompis åker till Sydamerika 7e april och är iväg 6 veckor, tyvärr inte längre men men. Vi är jättetaggade.

  Vet att ni besökte Machu Picchu, jag undrar om man måste boka tåg och inträdesbiljetten innan eller om man kan göra det på plats? Vi vet inte exakt när vi är i Cuzco så. Hur gjorde ni?

  Ha det bra 🙂

  1. Du kan absolut boka när ni är där, men kanske dagen innan eller två dagar före för att var på säkra sidan. Det är Inkaleden som blir uppbokad halvår i förväg, men det finns så många andra turer än just Inkaleden så det är lugnt! Vi bokade dagen innan, åkte med bil dit och den resan var riktigt jäkla läskig. Supersmala vägar i bergen med mötandes bilar där man knappt fick plats, och stup rätt ned. Det kändes så osäkert att köra där så vi valde att betala extra för att ta tåget hem istället för att åka med bilen som vi hade bokat…
   Ha en underbar resa!

 3. Hej hej! VIlket toppenbra inlägg! Jag har två snabba frågor.
  Vart köpte du plånboken du beskrev samt dykarväskan?
  Kram
  Olivia

 4. Hej, jag åker snart till Sydamerika och sen vidare till Australien.
  Skulle du rekommendera att ha ett par bättre vandring/träningsskor i Gore tex, eller bara ett par bra träningsskor?
  Har hittat ett par i Gore tex som känns bra förutom att det hade varit snyggare med ett par Nikes tex hehe. Men det paret är mer vattentåliga så de är ju ändå bättre… frågan är om det behövs?
  Vill ha ett par att använda till vandringar, träning och längre promenader!
  Tack och superbra tips!

  1. Känner helt igen ditt tankesätt! Jag har faktiskt aldrig prioriterat kvalitén på skor på mina resor, tyvärr… Det får jag kanske sota för när jag blir äldre. Men jag har också tyckt att det var högre prioriterat med ett par snyggare skor, som jag också kunde springa i, hellre än ett par vandringsskor. Och jag har inte känt att jag har saknat vandringsskor heller, men så har inte mina resor varit fokus på vandringar – fast det har blivit mycket långa promenader och vandringar ändå! Men har du kikat på Haglöfs? De har många snygga vandringsskor som är lite nättare, och finns du i Stockholm så åk till Barkarby Outlet, där finns det ett ganska bra utbud till bra priser! 🙂 Mitt äldre, visare jag säger – satsa på ett par bra skor! Mitt yngre jag säger – ta det som är snyggt… Hehe, hoppas du blev lite klokare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *