KOSTNADER i Syd-, och Centralamerika – så var vår budget

Vad kan man förvänta sig att ha för kostnader i Syd-, och Centralamerika under en längre resa? Här har jag gjort en sammanfattning av vad vi hade för kostnader under 3,5 månad år 2015.

___

>>
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR MEN ÄR SKRIVET HELT FRÅN MINA EGNA PERSONLIGA REKOMMENDATIONER. LÄS MER HÄR. <<
___

Total kostnad i Syd-, och Centralamerika

___

resa tur/retur till och från Stockholm med start i Bolivia och slut i Mexico på 3,5 månad med en mellanlåg budget:
65 000 kr

 

___

Boende & aktiviteter

___

Vi bodde oftast så billigt som möjligt, i de största dorm som hostelena hade. Vi gjorde alla aktiviteter som vi ville – åkte på turer, dök, surfade, cyklade downhill, åkte sandboarding, snorklade och så vidare. Vi åt väldigt mycket ute. Eftersom man åker till nya ställen så ofta under så kort tid så ville vi gärna gå ut och äta för att uppleva platserna. Vi ville helst inte spendera tid på hostelet när vi kunde gå ut och testa på olika kulturers mat. Hade vi lagat mer egen mat hade vi såklart kunnat hålla vår budget lägre.
___

Bolivia & Guatemala billigast

___
Vi festade i snitt två gånger i veckan och vi shoppade en del men inte jätte mycket. Bolivia och Guatemala var de absolut billigaste länderna, det var riktigt, riktigt billigt. Annars upplevede vi det inte jättebilligt, även om de flesta priser oftast går att halvera med svenska priser. I början av resan var vi duktiga på att hålla i våra pengar. Vi jämförde noga olika turer och tog alltid lokalbussen istället för taxi. I slutet på resan blev vi lite latare och det blev mycket mer taxi åkande. Men det var mycket lättare att ta sig runt i Sydamerika än i Centralamerika, även om vi ville ta buss så var det många gånger vi var tvugna att ta taxi.

___

Passa på att jobba som volontär när du är i Syd-, och Centralamerika

___
Vi hade tänkt att stanna och jobba som volontärer någon gång under resan, men det blev tyvärr aldrig av. Det är något som jag ångrar för vi träffade flera personer som hade fått helt magiska upplevelser från deras volontärjobb. GoXplore, som jag har ett samarbete med, har en massa spännande volontärprogram. Bland annat kan du volontärjobba med att forska om knölvalar och hjälpa till på det djuriska Galapagos. Läs mer om vad jag tog reda på från personerna vi mötte i mitt inlägg angående att jobba som volontär.
___

Kartan visar hela vår resrutt från Bolivia till Mexico. 

 

___

Kostnader inför resan till Syd-, och Centralamerika:

___
  • Vaccin: Gula febern, hepatit B, kolera/ETEC, tyfoid: 15% studentrabatt: 1358 kr. (Hepatit A behövs såklart, men det hade jag redan) Hebatit B spruta nummer två: 280 kr
___
  • Flyg: Billigast flyg till och från Syd – och Centralamerika från Sverige brukar vara till Rio de Janeiro eller Cancún. Ju högre upp i bergen flygplatserna ligger desto dyrare är biljetterna, av någon anledning. Så det var mycket dyrare att flyga till La Paz än Santa Cruz till exempel. Vi märkte att det gick att hitta billigare priser via mobilapparna. Som om de billiga biljetterna försvann på hemsidorna om man var inne och tittade runt, men de fanns kvar på apparna. Från Stockholm till Santa Cruz i Bolivia kostade det oss 6 372 kr med Condor, Skyscanner. Returresan från Cancún, Mexico kostade oss 3 600 kr med Momondos mobilapp. Läs mer i mitt tidigare inlägg om att hitta de billigaste flygbiljetterna.
___
  • Apoteket: Malariatabletter 100 kr för recept och cirka 600 kr för tabletter för en vecka. Skaffa även höjdsjuketabletter, man vill inte få höjdsjuka! Vätsketabletter är också att rekommendera, speciellt när man befinner sig på höga höjder eller blir magsjuk.
___
___
  • Försäkring: Jag hade Länsförsäkringar med skydd för egendom upp till 70 000 kr, 2172 kr, och fick användning av dem vid ett tillfälle.
___

Kostnader i Syd-, och Centralamerika under resan:

___
Under resans gång från oktober till januari gjorde vi av med cirka 50 000 kr på 110 dagar (3,5 månad).
I den siffran ingår alla slags aktiviteter från att bland annat:
  • alla slags aktiviter från hyra av snorkel till privatlektioner i kitesurfing
  • boende
  • mat
  • bussresor
  • shopping
  • fest

___

I genomsnitt gjorde vi alltså av med lite mindre än 500 kr om dagen – runt 14 000 kr i månaden.

___
Innan vi reste hade vi läst att man kunde leva på 10 000 kr i månden, men vi märkte snabbt att vår budget fick ligga på runt 12 000 kr i månden. I Sydamerika var det billigt, där kunde man hålla sin budget på under 12 000 kr, men ju längre norr vi kom desto dyrare blev det (förutom Guatemala). Bussresorna blev riktigt dyra i Centralamerika och även att bo på hostel. Dessutom blev det högsäsong under tiden vi var i Centralamerika och då höjdes priserna på boenden och aktiviteter.
___
____
Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *