Hur du skaffar visum, sin-nummer, bankkonto och sjukförsäkring i Kanada

För att få jobb i Kanada måste du först och främst skaffa ett visum. Det är en process där du som sökande har tre veckor på dig att sammanställa din ansökan. Därefter är det en del handläggningstid innan du får beskedet om du får visum eller inte. 

 

Sök visum i god tid – gärna på sommaren eller tidigare

 

Antalet arbetsvisum kan se olika ut från år till år, se därför till att söka visum så tidigt på året som möjligt. Många som vill göra skidsäsong i Kanada börjar söka under hösten och det är ofta då de tar slut. Ansökningsprocessen har ändrats sedan min säsong 2012, läs mer om vad som vad som gäller idag på Kanadensiska Ambassaden. På Facebookgruppen International Experience Canada – Nordic Countries finns alla slags frågor angående jobb i Kanada.

 

Om du flyger via USA, tänk på att skaffa ESTA även om du bara mellanlandar. ESTA är ett turistvisum som gäller för tre månader i USA. Se till att kolla upp vad som gäller om du funderar på att besöka USA under din Kanada säsong. Tiden på visumet börjar ticka även om du inte ens lämnat flygplatsen. För att ansöka om ett nytt visum måste du flyga ur landet. Kanada räknas inte som ett annat land i det här syftet.  

 

Bankkonto

 

Välj en bank som ligger nära tillhands då många arbetsgivare ger ut betalcheckar. De måste du lösa in på ett bankkontor varannan vecka för att få pengar på kontot. I Kanada får du lön två gånger i månaden. Det finns två banker i Banff, desto fler i Canmore. Vi använde oss av BMO vilket fungerade väldigt bra. Det var väldigt enkelt att öppna ett bankkonto. Du behöver ha med ett betalkort och de kommer fråga dig efter ditt pass och den adress du bor nu. Online-banken var smidig och det var även enkelt att stänga ned kontot. Andra banker att välja mellan är ATB, Bow Valley Credit Union och CIBC. De har ofta speciella erbjudanden för nykomlingar.

 

Social Insurance Number

 

För att få jobba i Kanada behöver du ett Socialförsäkringsnummer, ett så kallat SIN-nummer. Det skaffar du på ett Service Canada kontor, Ska du jobba i Banff ligger närmsta kontor i Canmore. Ta med ditt pass och arbetsvisum. Det är gratis att skaffa SIN-numret och du får numret det med detsamma så att du kan komma igång och jobba. Kortet skickas via post, så ange den adress du bor på. Hostel tar ofta emot brev så du kan ange den adressen om du bor på hostel. 

 

Sjukförsäkring – Alberta Health Care

 

Vanligtvis måste du skaffa en försäkring för att kunna ansöka om ditt visum till Kanada. Du kan även skaffa en försäkring gratis som lokal invånare i Banff. Har du ett sådant, så kallat Alberta Health Care kort kan du gå till läkaren utan att det kostar något. Om du inte har det kan det kosta dig en förmögenhet ifall du skadar dig i backen eller blir sjuk. (Visserligen kan du säkert få tillbaka det från din reseförsäkring, men på detta sätt slipper du lägga ut några pengar alls). Och folk skadar sig, oavbrutet.

För att ansöka om Alberta Health Care fyller du i AHCIP ansökningsformulär och lämnar det på kontoret.  Ofta får du ditt kort inom 5 dagar.

 

Levnadskostnader

 

Det är dyrt i Kanada, framför allt på skidorterna. Det är även dyrt i mataffärerna så pengarna springer lätt iväg. Om du vill äta ute finns online guiden Taxi Mike’s Guide där du kan hitta olika erbjudanden för olika veckodagar. Däremot är det hyffsat billigt att dricka ute, en 50 cl burk öl på krogen (ölen serveras på burk) kostar runt $4. Tänk på att det tillkommer skatt utöver priset på allting du köper. En besvikelse varje gång du betalar i kassan…

 

Skatten tillbaka efter säsongen.

 

Du ska få tillbaka en stor del av skatten du betalat, och det gör du enkelt och gratis online på Turbotax.

 

 

För mer tips, läs även mitt inlägg Så här gör du för att skaffa jobb inför din säsong i Kanada.

 

 

Share

One thought on “Hur du skaffar visum, sin-nummer, bankkonto och sjukförsäkring i Kanada

  1. Innan du kommer till Kanada bör du skaffa en sjukförsäkring.
    Vad jag göra jag är fått visum till canada och min resa börjar 20/05/2022till 1/06/2022
    Snälla kan hjälpa mig vilken webbsidan kan jag göra sjukförsäkring??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *