Jobba i Kanada: så här gör du för att skaffa jobb inför din säsong

Drömmer du om att jobba en säsong i Kanada? Det gjorde jag. Tillslut bestämde jag mig för att göra en säsong i Banff. Det blev en av de bästa säsongerna jag gjort. Puderåkningen var bättre än vad jag kunnat ana. Oftast behövde vi inte ens ta oss utanför pisten för att få face shots av nyfallen, fluffig snö.

 

Att söka jobb i Kanada visade sig vara lite knepigare än vad jag hade trott. Det krävs tålamod och du måste våga vara framåt. För att underlätta processen i ditt sökande har jag samlat information du kommer att ha nytta av inför din säsong i Kanada.

 


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ETT REKLAMSAMARBETE MED GOXPLORE. LÄS MER HÄR. <<

» UPDATE 2019-05-17 «

Nu finns det endast 320 visum kvar till Kanada.

Se till att skicka din ansökan så fort som möjligt för att säkra din säsong i Kanada! Läs mer om statusen på visum här.

 


PLATSINTERVJUER PÅ SKIDANLÄGGNINGARNA I OKTOBER 

 

Skidorterna i Kanada har platsintervjuer för sina tjänster i oktober. Vill du ha ett sådant jobb gäller det att finnas på plats då. Har du inte möjlighet att närvara på deras platsintervjuer erbjuder en del ställen att du kan skicka in en 2-3 minuters lång video om dig själv. De nedan nämnda reseföretagen erbjuder annars att du kan få jobb inom skidanläggningen genom skype-intervjuer hemifrån. 

 

Tips!  Vill du jobba i de kanadensiska skidsystemen med ansiktet utåt måste du vara renrakad i ansiktet, tänk på det!


Jobba i Kanada


SKA DU ÅKA SJÄLV ELLER MED ETT RESEFÖRETAG? 

 

Reser du med ett reseföretag får du hjälp med hur och var du ska söka jobb. De hjälper dig att snygga till ditt CV och förbereda dig inför intervjuer. De hjälper även till med visumansökan, lokalt bankkort, skattsedel m.m. På så sätt kan du koncentrera dig på att ha kul och njuta av livet som säsongare direkt när du anländer Kanada. Är du nervös för att resa ensam är detta ett bra sätt att få kontakt med andra även innan resan. Jag åkte själv och löste allt på egen hand, men det krävdes en del tålamod och envishet. 

 

 • GoXplore, har två olika program för detta. Ett Work and holiday basic och ett Work and Travel Deluxe. Det är ett svenskt företag som garanterar både jobb och boende innan avresan.
 • Gap Year Canada är ett kanadensiskt företag som organiserar liknande program. De flesta australiensarna och engelsmännen reste med de här under min säsong.

 Jobba i Kanada


JOBBA EN SÄSONG I SKIDSYSTEMET

 

Att jobba i skidsystemet uppe på berget gör att du kan åka skidor på lunchen varje dag, du får gratis liftkort och oftast rabatter eller gratis liftkort på andra resorter. Sunshine Village där jag jobbade som liftvakt hittade på mycket aktiviteter. De anordnade många personalresor, fester och vi hade en enorm sammanhållning. Min lön var dock minimilönen $9-11 i timmen (år 2012). Arbetar du säsongen ut får du en bonus på $1 för varje arbetad timme. Det är med nöd och näppe att du går runt på det, du går helt säkert minus. Vill du tjäna pengar och jobba på berget – arbeta på en restaurang där du kan få dricks.

 

De bästa och roligaste jobben lär vara Park- eller Trail Crew. Park Crew ser till så att parken är säker och testar så att hoppen är godkända. Trail Crew åker skidor hela dagarna och sätter upp och tar ned staket eller knackar bort is och snö från skyltar. Ett ganska soft jobb om du vill glida runt på skidor varje dag. För att få de här typerna av jobb gäller det att vara tidigt ute.

 


Jobba i Kanada
Jobbar du som liftvakt får du två timmars lunch varje dag – tid du kan spendera på skidorna! Du roterar positioner med kollegorna på din lift. Två timmar i topphytten, två timmar vid påstigninge och två timmars rast. När din rast infinner sig bestäms emellan dina kollegor på din lift. Antingen kan du börja dagen med din rast (perfekt när det kommit nysnö!), ha den vid lunchtid eller avsluta dagen med din rast. Du har obligatoriska möten i början och slutet av varje dag.

 


 

Vill du jobba en säsong i skidsystemet finns bland annat de här jobben:

 • Liftvakt
 • Biljettförsäljare
 • Gästservice
 • Parkeringsvakt
 • Biträde i skiduthyrningen
 • Städare
 • Vaktmästare
 • Restaurang
 • Park crew
 • Trail Crew

Skicka ditt anpassade CV (se längre ned om hur du anpassar ditt CV) på några av de olika skidorterna för att hitta jobb i Kanada:


Jobba i Kanada


 

VILKEN SKIDANLÄGGNING SKA DU VÄLJA ATT SKAFFA LIFTKORT PÅ?

 

Liftkort är snuskigt dyrt, under min säsong 2012 kostade säsongskortet 19 000 kr inklusive busskort för de tre skidsystem i Banff. I och med att jag jobbade som liftvakt ingick liftkort i mitt arbete. Därför hade jag ett liftkort för Sunshine Village. Det gällde även ett begränsat antal dagar i Lake Louise och Norquay också, så länge det inte var helgdagar. Jag tyckte att ett säsongskort för en skidanläggning räckte mycket gott och väl. Vill du testa på andra anläggningar kan du hellre köpa dagskort. Jobbar du kommer du antagligen inte hinna åka så många gånger i alla skidsystemen för att det ska löna sig. På Skibig3 kan du läsa mer om liftkorten i Banff och se dagens priser. Ju tidigare du bokar ett liftkort, desto billigare blir det – så kallade Early bird passes.

 


 

LÄS OCKSÅ: Mina topp 5: Kanadas bästa skidorter – vilken passar just dig?

 


 

JOBBA SOM SERVITRIS ELLER BARTENDER

 

Vill du jobba inom restaurang – och har mycket erfarenhet av detta – är det fortfarande svårt att få jobb inom servering direkt i Kanada. Oftast får man börja som värdinna och arbeta sig uppåt. Arbetsklädseln kan variera. På finare restauranger ska man klä sig i kort klänning och klackar.

 

För att få servera alkohol måste du gå en kurs online. Kursen varierar i vilken provins du ska arbeta i. Vill du tjäna pengar är nog servicebranschen det enda alternativet när du är jobbar säsong i Kanada. De flesta löner ligger oftast på $10 i timmen, men i bättre fall kan de ligga upp emot $14. På restaurang måste du lägga runt 15-20% i dricks, så där kan du tjäna en hel del dricks.


Jobba i Kanada


 

FÅ LÄTTARE JOBB – ANPASSA DITT CV EFTER KANADA 

  

Skriv om ditt CV så att det är anpassat efter Kanada! Det kan bli väldigt svårt att få jobb annars, det är till exempel inte lämpligt att skriva ålder, civilstatus, utseende, religion eller sexuell läggning i ditt CV. De ogillar också en bifogad bild på CV:t. I Kanada finns det en lag på att man inte får döma folk på sådana punkter. Tyvärr upplevde jag det som att de verkar föredra att anställa personal med engelska som modersmål. Här kan du läsa mer om att anpassa ditt CV och ladda ner CV-mallar.  

 

Vi hade inte förstått vikten med att anpassa våra CV. Vi gick runt med våra svenska CV men fick inte något svar. När vi skrev om dem började arbetsgivarna höra av sig. Radera bilden först och främst. Skriv ut din Kanadensiska adress eller hostel adress. Om du inte har ett personligt brev som är riktad till just den arbetsplatsen du söker jobb på, strunta i det personliga brevet. Det ger ingen mening med ett personligt brev som inte riktar sig till det specifika arbetet och ingen förväntar sig att få ett sådant.

 


 

Jobba i Kanada
Att jobba som liftvakt innebar en enorm gemenskap med kollegorna – det var alltid något kul på gång!


SKAFFA BOENDE – SKRIV EN UNIK ANNONS

 

Det är känt att vara svårt att hitta boende i Banff. Vi lyckades hitta en källarlägenhet dagen efter vi anlände – men vi hade flyt. Det är många ungdomar som kommer inför vintern som söker boende. Vissa fick bo på hostel hela säsongen. Ofta erbjuder hostel en helt okej deal om man ska bo längre perioder. För att hitta boende gäller det att skriva de rätta raderna till annonsörerna. På Kijiji kan du hitta uthyrningar av rum och lägenheter. På Rocky Mountain Outlook eller Crag & Canyon kan du också hitta annonser. Du kan även lämna en ansökan till fastighetsbyråer som Re/max eller Cascade Realty Services

 

Normalpris på boende låg år 2012 på runt $400-650 i månaden. Vi bodde 5 stycken i en källare, 2 i varje rum för $490 per person i månaden och ett enkelrum för $600. Då ingick allt förutom tvätt och internet. De flesta från Gap Year Canada bodde i stora hus med runt 15 personer i. De flesta av deras boenden kan du hitta på Banffaccommodation.ca. 

 

 Nu hoppas jag att du kommer få en helt fantastisk säsong i Kanada! Skriv gärna en kommentar nedan om du fortfarande är fundersam kring något!


Jobba i Kanada


 

LÄS OCKSÅ: RES OCH JOBBA I KANADA – GUIDER OM SÄSONGSJOBB, SKIDÅKNING OCH TIPS

 


NÄSTA STEG:

För att kunna jobba i Kanada måste du skaffa SIN-nummer. Läs mer om det i mitt inlägg om Hur du skaffar visum, sin-nummer, bankkonto och hälso kort i Kanada.

 


 

Share

31 thoughts on “Jobba i Kanada: så här gör du för att skaffa jobb inför din säsong

 1. Värt att tillägga: Jag kom utan problem in i USA via flyg på mitt ESTA 5,5 månader efter att jag mellanlandat i Chicago på vägen till Kanada. Enligt ambassaden var det okej eftersom jag bara hade mellanlandat, inte ens varit utanför flygplatsen. Men man måste uppdatera sin ESTA 72 timmar innan man flyger, med adress till var i USA man ska osv. Men det går 🙂

 2. Hej!

  Jättebra guide! Jag och min pojkvän ska flytta till Kanada i oktober. Det har varit mycket kul att läsa igenom din blogg och nu är vi så taggade!

  Vad hade ni för försäkring? Måste man ha en kanadensisk försäkring eller räcker det med att ha en svensk vanlig reseförsäkring?

 3. Hej Emelie!
  Jag hittade din kanadaguide och har nu suttit fastklistrad vid din blogg i flera timmar och imponerats av alla häftiga resor du gjort! 🙂 jättekul att läsa och kanonfina bilder!
  jag ska åka till kicking horse i vinter och åka skidor och förhoppningsvis jobba lite. Har fixat visum och nu undrar jag om det där SIN numret, fixar man det på plats i kanada eller går det att göra härifrån?
  Ha det fint!

 4. Hej!
  Vet du (eller känner någon som vet) hur det är att jobba som snowboardlärare i Kanada? Jag ska säsonga när jag går ut gymnasiet, vilket är om 1,5 år ungefär, och jag funderar på ifall jag vill ta en 3veckors utbildning och jobba som lärare eller ifall det är mer värt att jobba kvällar på en restaurang? Jobbet som du pratade om, åka runt i backen och hjälpa till lite var som och hänga i funparken verkade ju också inte så dumt..!
  Allt gott!

 5. Hejsan!
  Mycket bra guide!:)
  Om man blir beviljad visum, hur lång tid har man på sig att utnyttja det?

  Kram

 6. Hej! Har suttit här hela dagen och lustläst vartenda inlägg! Är riktigt sugen på att fara till Banff till hösten. Tänkte bara kolla med dig, hur var din budget på ett ungefär? Hur mycket bör man ha sparat ihop för att klara sig? Och tog ni med all utrustning från Sverige?

 7. Hej Emelie!

  Jag och min pojkvän kommer att ansöka om just det här visumet för Kanada som du skriver om i det här inlägget. Vi har även som du också nämnde planer på att resa i USA och då vill vi helst åka igenom USA på ESTA i ca. 90 dagar för att sedan åka till Kanada och påbörja detta visum som gäller 1 år.
  Men vi har svårt att få svar på om vi måste lämna nord- och central Amerika helt eller om vi kan flyga direkt till Kanada.

  Vore jätte tacksam för svar!

 8. Hej Emelie! Jag behöver verkligen din hjälp! Jag har fått jobb i Kanada och har allt klart, boende, skidlärarjobb och pengar till flygbiljetten (också att jag klarar mig en bit i början). Dock krånglar mitt visum hela tiden känns det som! Jag har nu för lite mer än tio dagar sedan fått svar på min MyCIC att dem tagit emot min ansökan men jag måste skicka in en kopia på mitt pass och behöver dem orginalet hör dem av sig. Det lustiga är att jag redan har skickat in en kopia på mitt pass och ALLT annat dem bett mig. Jag har inte hittat någon länk eller liknande som leder mig till att kunna skicka det igen. Jag har försökt allt och även fått hjälp i mitt letande. Jag såg i din blogg när du skrev om visum att du skickade in ett ELLER två passkopior. Där tänkte jag BINGO, hur gör jag för att skicka in mitt ANDRA passkopia??? Skulle vara SÅ glad för din hjälp. Alla dina bilder gjorde mig tokig – jag måste komma dit och inte bli stoppad bara för att jag inte hittar vart jag ska skicka mitt andra passkopia!

  Tusen tack för all hjälp du kan ge mig!!

 9. Jättebra guide! I vår börjar de flyga direktflyg mellan Glasgow och Halifax i Kanada. Bor i Skottland så skulle vara väldigt lättsamt. Resan kommer bara ta 5 timmar… Är sååå sugen att åka dit…

 10. Hej!
  Jag undrar hur jag ska bära mig åt för att få tillbaka skatten som jag betalat nu när jag jobbat här i Kanada i snart ett halvår.
  Vad behöver jag för papper från mina arbetsgivare och vart vänder jag mig?
  Hur lång tid tar det att få tillbaka pengarna? Jag och min pojkvän flyttar tillbaka till Sverige i mitten på december och hade behövt pengarna så snart som möjligt.
  Tack på förhand! 🙂

 11. Hej!

  Först o främst, superhärlig blogg! Väldigt inspirerande 🙂 Sen har jag en fråga. Är de lika tuffa med hälsan i Canada när det kommer till att få ett godkänt visum som de är i Aussi/Nz? Drog på mig en rätt seriös sjukdom i somras och har nu fått nedslag på visumet till NZ pga det men funderar på att göra ett försök i Canada istället. Och har du nån koll på ungefär hur lång tid det tog att ordna visumet? Tack på förhand!

  Hälsningar Malin

 12. Hej!

  Nu var det länge sedan du skrev inlägget men du kanske läser kommentarer ändå. Jag vill säsonga i Kanada nästa vinter 15/16 och är redan så sjukt peppad. Men jag undrar lite kring i hur god tid man ska vara ute med jobbsökande, visum etc? Nu är det lite mindre än ett år kvar så känns inte så stressigt men jag vill inte missa något pga dålig tidsplanering här hemma. Hoppas du kan hjälpa till och tack för ett superbra inlägg!

  1. Hej och tack så mycket!
   Om du vet till 100% att du ska åka, sök visum så fort som möjligt. Nu är det ju garanterat att du får ett, men ju längre du väntar desto större är risken att de tar slut. När det handlar om jobb är det lättast att söka när du är där. Man kan söka jobba och boende via kijiji.ca, men det funkade aldrig för oss att ta kontakt med folk därifrån när vi var i Sverige, det funkade först när vi var i Kanada.

   Lycka till!

 13. Hej!
  Vilken bra grej! Massa bra tips :] tack!

  Jag har en fråga om working holiday
  – Hur fungerar det här med att man ska ha en försäkring som täcker en för hela working holiday-året?

  Vad är det försäkringen ska täcka egentligen?
  Vad är bäst – att köpa en hederlig heltäckande reseförsäkring från Sverige eller köpa något här ifrån kanada?
  Hur kan man bevisa vid gränsen att man har försäkringen?

  Eftersom man alltid har 45 dagar från sin hemförsäkring som täcker en till å börja med så kommer jag inte "äga" någon annan försäkring förrän efter dessa 45 dagar – hur får jag då bevis på att jag verkligen är försäkrad?

 14. Hej! 🙂 ser att du fortfarande svarar på kommentarer här, vad snällt av dig!

  Jag har en fråga. Var det någon av dina vänner som först kom dit på ett turistvisum och sedan ansökte om ett working/holiday visa när de var på plats? Jag är Kanada nu och vill skaffa ett visum, men är osäker på om jag måste lämna landet och resa in igen för att få det aktiverat.

  Och, visst är det enkelt förr oss svenskar att få visumet beviljat? är nervös över att nåt ska gå snett även om jag är fläckfri i brottsregistret och kommer att ansöka samma sekund de öppnar för svenskar.

  Är enormt tacksam för svar 🙂

  /Ann

 15. Hej!
  Vet att det var längesedan detta inlägg och sen du åkte, men skulle behöva lite råd. Jag och min vän ska åka till Banff nu i vinter och jobba på sunshine, men fick inte personalboende. Vi har därför börjat kolla på att hyra rum och så i Banff, och fick kontakt med denna sida: http://banffaccommodation.ca/

  Jag undrar mest om det är så att du hörde något om dem när du var där, om det är bra, fräscha ställen liksom?

  Skulle vara jättesnällt om du bara kunde kika in där och se om du vet något om dem?
  Tack!
  Mvh
  Emma

  1. Hej! Sorry, har inte sett att du skrivit! Jag gick in och kollade på sidan och ni kan helt klart boka boende med dem! Jag har varit i typ alla de husen, och det är helt normal standard i de boendena. Man bor rätt många så det beror ju mycket på hur de man bor med sköter sig men det är inte superlätt att hitta boende så får ni där igenom så kör på det! Det kommer vara mycket fest i de husen, är jag ganska säker på, så var medvetna om det. Sen kan man ju alltid kommunicera housemates emellan 🙂 Såg till och med mina gamla liftie-kompisar med på en av bilderna där på hemsidan! Ha så sjuuuukt jäkla kul!

 16. Hej Emelie!

  Vet att detta är ett sjukt gammalt blogg inlägg, men försöker ändå. Jo, tänkte ju även jag dra till Kanada, Banff iår. Men är lite nyfiken med hur du gjorde för att få jobb på fjället på Sunshine Village? Sökte du via deras hemsida eller drog du över i början på oktober och gick på en ’jobfair’ där borta? 🙂 Suuuuper tacksam för all hjälp!

  1. Hej Emil! Jag drog dit i november och sökte lite alla möjliga olika jobb. Sedan flyttade jag in i ett kollektiv där en av killarna jobbade på berget, så han länkade ihop mig med rätt personer. Men sök via deras hemsida, jag tror att de även gör skypeintervjuer så behöver du inte vara där redan i oktober. Så länge du söker i god tid! Lycka till 🙂

 17. Hej!

  Riktigt informativ blogg. Tack för det!
  Jag har en fråga angående de papper man bör ta med sig vid inflygningen.
  Vet du om det är något dokument, förutom de ovan nämnda, som kan vara vettigt att ta med som extra info?
  Har såklart varit inne och kikat på deras hemsida. Men tänker, i detta fallet, ”mer är mer”istället för ”mindre är mer”.
  Ha en fin dag!

  1. Hej!
   Vad kul att du ska till Kanada! Det här inlägget har ett par år på nacken och jag har svårt att minnas riktigt hur det var. Men när jag skrev guiden var jag väldigt noga med att få med allt man behöver veta och ha med sig, så jag tror inte att det ska vara något annat än det jag skrivit. Men det beror på om saker och ting har ändrats under åren. Du kan testa att skriva din fråga i den här Facebook gruppen: https://www.facebook.com/groups/nordic.iec/ så borde du få ett tydligare svar!

   Ha en underbar resa! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *