Roadtrip från Rabat till Fes – vilda apor, vattenfall och besök på en Tanneria

Dag 23 – Lunch i Meknes

 

Då det fanns väldigt få marinor i Marocko bestämde vi oss för att stanna i Rabat med båten och utgå därifrån på roadtrip för att få se lite mer av landet. Vi hyrde bil och bokade boende för en natt i Fes. Det var en tre timmars körtid till Fes så vi gjorde ett sent lunchstopp i Meknes. Det var härligt att få se Marockos landskap. Vi körde förbi kanelträd och en massa andra odlingar. Landskapet är kargt och öken men trots det väldigt vackert och varierande. I Meknes tog vi en snabb lunch och en tur i Medinan, där jag äntligen hittade efterlängtade Marockanska sittpuffar och skinnväskor.

 

Fes – omplacerade till familjehem

 

Sedan bar det av till Fes med mission att hitta vårt bokade ”Riad” för natten. Tack och lov slapp jag köra i den Marockanska trafiken, men Jocke tutade på bra! Vi hittade till Raiden, men trots vår bokning var det fullt. Vi blev omplacerade till ett familjehem, så en man guidade oss bort in i de mörkaste gränderna tills vi kom fram till Famille Bouedens lägenhet. Där fick vi ett gemensamt rum på övervåningen med fönster in mot innergården – deras så kallade Riad. Det var en fin och påkostad lägenhet med flera våningar och små trånga trappor med marmor och mönstrat kakel. Vi tog en kvällstur i Medinan och hittade riktigt bra street food – bland annat saffrans-friterad potatis med chili i bröd och en slags kebab som kallas Chauana. Vi avslutade med Marockanskt te på en takterass med snirkliga detaljer och en fontän med utsikt över minareterna.

 

 

Dag 24 – Tanneria

 

Vi blev serverade frukost av fru Boueden i Riaden – ett så pampigt rum! Jag vill också ha en Riad i mitt framtida hus… Vi sa adjö till familjen och begav oss bort till Tannerian där de rensar och färgar skinn. Det måste vara ett riktigt slitsamt arbete där de står halvt nere i tunnorna med kemikalier och jobbar. Det vimlade av butiker som sålde allt möjligt i skinn. Puffar, väskor i överflöd, skor, skärp osv osv. Så mycket snygga grejer, och så billigt! Jag ville ha allt…

 

 

Vattenfall i Sefrou och vilda apor i Azrou

 

Efter lite shopping och förhandlingar hoppade vi in i bilen igen och tog oss mot Sefrou Cascade. Till en början hittade vi inget vattenfall, vi trodde det var för torrt. Men en man visade oss vägen och tillslut kom vi rätt. Vi hann inte stanna länge pga. tidspressat schema, så vi begav oss av mot cedar träden i Azrou där det fanns vilda apor. Där skulle folk pracka på oss att köpa mat till aporna men aporna var tillräckligt bortskämda att dra i våra byxor ändå tyvärr. De fick lite vatten och verkade oerhört törstiga. På vägen körde vi igenom Ifran – en riktigt cool by med inspiration från Schweiziska alperna. Det var väldigt otippat Marockanskt med gula höstlöv och maffiga schweizisk-inspirerande hus. Vi hann inte stanna men väl värt ett besök! Sedan var det bara full kareta tillbaka utan tid för lunch för att hinna tillbaka till biluthyrningen i tid. En middag på stan och storhandling inför nästa långsegling hann vi med innan vi slocknade för natten.

 


 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *