Vackra marockanska palats i Rabat

Dag 21 – Sju timmars inklarering i Rabat

 

Vi anlände utanför Rabat runt kl 13 men möttes av hamnkaptenen som kom ut med ribbåt och sa att vi inte kunde ta oss in i hamnen förrän kl 16 på grund av tidvattnet. Marinan ligger inne i en trång flodmynning, så det är knepigt att ta sig in. Det gick dock ingen nöd på oss, vi la oss på svaj och solade och badade. Kl 16 var dock fortfarande för tidigt så först kl 17 kunde vi ta oss in med hjälp av en pilotbåt som guidade oss in.

 

Det var en mäktig infart där vi surfade in i floden till ljudet av minareternas böneutrop. Först fick vi lägga till vid hamnkontoret där vi blev välkomnade av hamnkaptenen och polisen och allt vad det nu var. Det skulle skrivas på papper efter papper och Niclas fick lämna in sin drönare till tullen då den är olaglig att använda i Marocko. Efter några långsamma timmar fick vi tillslut ta oss in i hamnen. Då hade vi fortfarande inte fått våra pass än. Klockan var runt 20, så det hade tagit oss cirka sju timmar från att vi anlänt Rabat. Hur som helst, vi kunde till slut få i oss lite middag på en restaurang i hamnen och blev lyckliga över att priserna var så låga trots den lyxiga marinan. Vi fick vårt första möte med det Marockanska teet – mynta te – och jag är stormförtjust! Mums!

 

 

Dag 22 – Marockanska palats och stadsvandring i medinan

 

Vi startade dagen med att mecka autopilot och lanternor för grabbarnas del och jobb för min del. När det väl var fixat begav vi oss in till stan. Vi gjorde ett stopp vid Hassan Tower – en stor minaret i vacker omgivning. Alltså, Marockanska palats med de maffiga nyckelhålsportarna och detaljerna i mosaik i olika mönster och färger – wow! Jag är så inspirerad inredningsmässigt!

 

Vi begav oss vidare in till Medinan – det Marockanska gamla stan som finns i alla städer. Det är små hus tätt inpå varandra med smala gränder innanför en mur som liknar Visbys ringmur. Där inne finns marknader där de säljer ALLT! Mattor, läder, kryddor, krimskrams, märkeskopior osv osv.

 

Vi tog oss en titt på kyrkogården/begravningsplatsen med utsikt över vattnet. Det var en väldigt speciell känsla att gå runt kring gravarna, vissa var välbevarade och andra var helt förfallna. Efter några timmars strosande hittade vi mat och passade på att testa Tajine – Marockansk gryta som kommer i en skål med ett toppigt lock. Det är valfritt kött och (enligt mig) sönderkokade grönsaker med bröd. Tyvärr ingen personlig favorit  – men brödet är gott! Teet var desto godare hehe. Som avslutning på kvällen hittade vi ett skepp som låg vid kajen som serverade mat och – hör och häpna – alkohol. Det är inte många platser som serverar alkohol i Marocko, men där det finns är det ganska dyrt.

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *