På rätt spår

 

För ett par veckor sedan träffade vi Liselotte som startat företaget Refo som arbetar med återbruk. Det var riktigt inspirerande, framför allt att få höra hur någon tacklar hållbarhetsfrågan på ett hållbart sätt där en fortfarande lyckas se ljuspunkter. För det är något jag tampas med en heldel, skuldkänslor för att man inte gör tillräckligt och att jag tar in allt det dåliga och vet inte vad jag ska fokusera på för jag vill göra hela världen bättre. På en gång. Då gör det mig glad att få höra om andra som är inne på rätt spår och jobbar just för att förbättra världen.

Det finns faktiskt massor med människor och företag som är inne på rätt spår.

Som till exempel Liselotte och gänget på Refo. Men även våra samarbetspartners Karün som vill få oss att se världen från ”a different point of view”. Och det finns en hel del bra dokumentärer och liknande där det går att ta reda på mer om hur och vad vi kan göra för att själva minska vår påverkan på klimatet. Genom att minska vår klimatpåverkan kan vi även bidra till att fler människor kan leva humana liv. Johan Rockström pratade i Sommar i P1 år 2015 och det är ett program alla borde lyssna på. Verkligen en tankeväckare!

 

Solglasögon gjorda av återvunnet fiskenät

Dokumentärer jag tycker är värda att se är Racing Extinction – som handlar om ett gäng aktivister och innovatörer på uppdrag att rädda utrotningshotade arter, Leonardo DiCaprios omtalade Before the Flood, The True Cost – som handlar om modeindustrins skrämmande påverkan på både människor och planeten, serien Zero Impact – där vi får följa fyra familjers försök i att minska sina utsläpp, och Cowspiracy – filmen som fick mig att ändra helt hur jag äter idag.

Det finns självklart hur mycket bra, och mindre bra, dokumentärer och hemsidor som helst. Men vi tycker inte de får den uppmärksamhet som förtjänas. På de bästa sändningstiderna på TV är det tyvärr mest realityserier och diverse matlagningsprogram som visas. Den känslan vi har fått är att om man inte redan är intresserad och själv söker efter informationen så är det lätt att missa att den finns. Men vi har kanske helt fel.

 

Det skulle vara superintressant att höra hur ni upplever det!

Share

2 thoughts on “På rätt spår

  1. Instämmer! Det är verkligen inte på prime-time tider som de vi kanske allra mest bör titta på dyker upp. Som allt annat, så länge det är ekonomi och tillväxt som styr kommer alltid planeten hamna längre ner. Gillar dokumentärer också och såg nyss två på SVT (den sista skörden och en om konsumption) Tankeställare är bra men islutändan behöver vi agera därefter också! Man ger nästan upp hoppet när msn då dessutom har politiker som Trump *suck* MEN man får kämpa vidare på den arenan man kan och hoppas att det man gör tids nog gör skillnad!

    1. Jag började titta på Den sista skörden men av någon anledning såg jag aldrig klart den men håller med om att det är intressant att se på. Och precis som du säger, vi måste börja agera mer! Varje liten grej vi gör kan göra skillnad, och gör skillnad 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *