Cobán till Flores – om att transportera sig i Centralamerika

De vanligaste sätten att ta sig fram på i Centralamerika är med små minibussar som kallas collectivos eller med kycklingbussar som är gamla amerikanska skolbussar. Det kan vara svårt att planera resorna i förväg eller om du har ett tight schema att följa. Bussarna går inte att boka i förväg utan måste bokas på plats, och ofta kan de bli fulla. Bussresorna tar oftast ett par timmar längre än vad det är sagt och de kommer sällan i tid. I Centralamerika har alla sina egna tidtabeller. Men fram kommer du tillslut!


Flores Guatemala


Flores Guatemala


ÖVERFULLA BUSSAR, KYCKLINGBUSSAR OCH MÄRKLIGA FÄRJOR

På väg från Cobán till Flores såg vi den sjukaste ”mänskliga transporten” jag någonsin har sett. Antingen skulle bilen falla över i nästa kurva eller så skulle någon falla av. Om det nu inte skulle hända skulle väl någon skulle bli stampad till döds där på. Det är hur packat med folk det var på flaket och det är vad jag skulle kalla för en kycklingbuss! De körde sjukt fort också. Folk blev upplockade och hissade ned sig själva i folkmassan för att få en ”plats”. Under samma sträcka såg vi även den konstigaste färjan jag sett. Det var en handdriven vev som drog upp färjebron och hela färjan styrdes av en utombordare på 75 hk.

Flores Guatemala


Flores Guatemala

BILLIGT I GUATEMALA

Inte visste vi att vi skulle hamna i Bolivia igen – fast en frodigare och grönare version. Guatemala påminner väldigt mycket om Bolivia på många olika sätt, och det är nästan lika billigt! Privatrum kostar ca 30-40 kronor, inte så illa alltså! Bussystemen påminde om Bolivia med små minibussar som stannar överallt och plockar upp folk – busshållsplatser existerar inte. Bankomaterna tar inte emot våra bankomatkort, hus och gator liknade Bolivia. Alla har pratat väldigt gott om Guatemala, och av det lilla vi har hunnit se av det kan jag bara hålla med. Bra land!Share

0 thoughts on “Cobán till Flores – om att transportera sig i Centralamerika

  1. Emelie, din blogg är helt fantastisk! Bara alla kategorier man kan leta igenom, det är som ett helt uppslagsverk. TACK för att vi får följa med dig på alla äventyr!

  2. Waow vilka priser! Vi bor för 70 kr/natten (för två) här i Portugal, men det beror ju på att vi har huset med oss…

    1. Skrev visst lite oklart, 30-40 kr/natt per person betalade vi! Men det är ju billigt det med. Hoppas ni har det underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *