Vandra till Preikestolen – svindlande vyer ovan fjorden

– Efter en båttur på Lysefjorden bland fjordarna blev vi väldigt sugna på att dra upptäcka ännu mer av Stavanger. Under båtfärden åkte vi under den väldigt populära klippformationen Preikestolen. Från båten såg platån inte så mycket ut för världen. Annat var det när vi såg Preikestolen uppifrån – wow säger jag bara!

Vandra till Preikestolen

HUR DU TAR DIG TILL PREIKESTOLEN

Vandringen börjar vid Preikestolen Fjellstue, och du kan ta dig dit med bil eller båt. Vi tog buss från Stavanger och färjan ut till Tau. Den omtalade vandringen skulle vara svår och ta 2-4 timmar att gå upp. Det är en sex kilometer lång vandring med en stigning på 350 meter. Vi blev avrådda från jobbet att gå upp en eftermiddag då det skulle ta allt för lång tid. Vädret var strålande och vi var på äventyrshumör så det var bara att börja knalla uppför berget.

Vandra till Preikestolen

VÄGEN UPP

Vandringen är den bitvis brant och består av tre rejäla stigningar. Terrängen är stenig och kan bli väldigt hal om det regnar. Riktiga vandringskängor rekommenderas men vi gick i löparskor och det gick helt fint denna soliga, varma dag! Det tog oss bara en dryg timme att komma upp. Flåsande och drypande av svett välkomnades vi av makalösa vyer. Jäklar vilken upplevelse!

Vandra till Preikestolen
Steniga partier på väg upp

Vandra till Preikestolen


Vandra till Preikestolen


Vandra till Preikestolen
Det finns inga staket så gå inte för nära kanten!

PIRRIGT I MAGEN

Preikestolen är en stor, fyrkantig klippformation 604 meter över havet. Över kanten är det minst sagt ett stup och mångas första reaktion när de kommer upp ditt är kanske svindel. Det var riktigt läskigt och det sög till i magen så fort folk gick nära kanten. För att inte tala om handsvetten! Eller panikkänslan för att folk kunde ramla ned, eller bli puttade ned för stupet. Jag vande mig dock lite mer med tiden och tillslut kunde även jag och Jossan våga oss fram för att kika ned över stupet. Jag blir nervös så fort jag tänker tillbaka på det.

Vandra till Preikestolen

Vandra till Preikestolen


Vandra till Preikestolen


Vandra till Preikestolen

HÅLL KOLL PÅ VAR DU SÄTTER FÖTTERNA

Killarna utmanade ödet ju längre vi var där – tack snälla att de inte satte foten fel! Två dödsfall har inträffat under de senaste åren vid Preikestolen. Tar du selfies, håll koll på var du sätter fötterna! Ett fel steg kan leda till döden. Det sägs också att folk med matsäck som kastar rester över kanten lockar hundar att kasta sig efter för en munsbit men fallit ned mot fjorden.

Vandra till Preikestolen

Vandra till Preikestolen

Mellan Preikestolens platå och berget går en spricka. Det sägs att den dagen sju systrar gifter sig med sju bröder från Lysefjord kommer Preikestolen slitas loss från berget. Platån kommer falla ner i fjorden med en enorm kraft. En våg kommer uppstå som kommer förstöra allt liv i området runt omkring.

Vandra till Preikestolen


Vandra till Preikestolen

TROTSA DIN HÖJDRÄDSLA

Vilken underbar dag! Ett besök till Preikestolen måste upplevas, hur höjdrädd du än är. Jag blir lite fundersam över att det är i Norge vi befinner oss i. De djupa fjordarna, det klarturkosa vattnet och de mäktiga bergformationerna. Att det ligger bara ett stenkast från platta Sverige med grumligt, brunt vatten. Det är som att vara tillbaka på Nya Zeeland!

Share

0 thoughts on “Vandra till Preikestolen – svindlande vyer ovan fjorden

  1. Jag får svindel bara jag tittar på bilderna, hur vågade du? Men det är vackert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *