Vandra till Trolltunga i Norge

Trolltunga – en av de mest spektakulära fjällsformationerna i Norge – ligger bara dryga fyra timmar från Stavanger. Som nummer fyra på listan ”10 awe-inspiring places around the world” får du inte missa denna häftiga naturattraktion när du är i Norge! En lång tung-formad klippa sticker ut ur berget 700 meter över sjön Ringedalsvatnet. Trolltunga bildades för cirka 10.000 år sedan. Landskapet är imponerande med glaciärer på bergstopparna, vackra blå sjöar och höga fjordar.


» INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR«

TUFF VANDRING I HÖGFJÄLLSTERRÄNG

Vandringen till Trolltunga i Skjeggedal är 23-27 kilometer lång, med en stigning på 1 100 meter. Det är en tuff tur på upp till 10 timmar totalt. Vi tog oss fram och tillbaka på runt 11 timmar (6 timmar upp, någon timme vid Trolltunga , och 4 timmar tillbaka). Vandringen till Trolltunga är krävande. Turen går genom högfjällsterräng och vädret kan slå om snabbt. Vandringssäsongen i Trolltunga är från mitten av juni till mitten av september.


Vandra till Trolltunga

ÖVERNATTNING I BILEN PÅ PARKERINGSPLATSEN I SKJEGGEDAL

Vår utgångspunkt var Stavanger och vi bokade hyrbil kvällen innan för att ta oss till Trolltunga en helg i juli. Bokar du hyrbil tidigt och online, cirka 2-3 månader i förväg, blir det mycket billigare. Vi proppade in vårt bagage i den lilla bilen. Även täckena fick följa med då vi inte hade bokat något ställe att sova på. Roadtripen från Stavanger började med långa bilköer så vi kom fram långt senare än beräknat. Det var tur att vi hade haft i baktanke att sova i bilen – alla incheckningar hade stängt när vi kom fram till Odda.


Vandra till Trolltunga
Vår hyrbil som vi sov fem personer i. Fråga inte hur vi fick plats, för det är ett mysterium. Vi lyckades trots allt få lite sömn, trots ett par ryck i klaustrofobisk panik och en raggarbil som spelade hög musik utanför.

Vi parkerade bilen i Skjeggedal och bäddade ihop det lagom mysigt och kröp ihop fem personer som packade sillar. Det var ganska klaostrofobiskt och dålig luft. Men det gick bra – så länge du inte är rädd för andras tår i ansiktet! Boka boende i Odda eller Røldal i förväg så slipper du övernatta i bilen!

 Vandringsleden börjar vid parkeringsplatsen i Skjeggedal. Skyltar längs vägen visar hur långt du har kommit och hur mycket du har kvar. Ta alltid med karta och kompass – stora delar av sträckan saknar mobiltäckning.


Vandra till Trolltunga


VANDRINGEN BÖRJAR MED ÖVER 2500 TRAPPSTEG

Det var inte frågan om någon sovmorgon vare sig tidsmässigt eller bekvämlighetsmässigt i bilen. Grabbarna packade upp grillen och började grilla korv på parkeringsplatsen till frukost. Vandringen började med en lång trappa på över 2500 steg som gick intill en gammal bergbana rätt upp för berget. Den var mer som en ihop-spikad trästege än en trappa. Flåsigt, kämpigt och extremt svettigt – men upp kom vi tillslut!

Vandra till Trolltunga
Halvvägs upp för totalt 2500 pinnar till trappsteg!

Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga
Upp kom vi tillslut, svettigare än någonsin!

LANDSKAP SOM EDEN LUSTGÅRD

Efter alla trappsteg hade vi väldigt mycket mjöksyra i benen och runt 5 timmar kvar att vandra enkel väg. Vi var inga vana vandrare i vårt gäng. En av killarna gick i Converse-skor. Hans fötter var inte så glada. Ett par riktiga vandringskängor är att rekommendera för en vandring till Trolltunga. Efter trapporna sluttar det uppför men det är inga speciellt branta partier. De mesta höjdmetrarna tar du vid trapporna. Vägen dit är magisk! Naturen är otroligt vacker med vattenfall överallt. På vissa ställen kändes det som om vi var i något slags Edens Lustgård. Vi gick förbi små sjöar där vi badade. Det var fläckvis knallgrönt gräs och snö där vi hade snöbollskrig. Porlande vattenfall och strålande sol hela dagen. På andra sidan låg snön på topparna och nedanför oss rinner fjorden med turkost vatten.

Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga

Vandra till Trolltunga

Vandra till Trolltunga

AKTA KANTEN!

När vi väl kom fram Trolltunga, stod där fullt med folk samlat längs med bergskanterna uppe på 1100 meter över havet och 700 meter över fjorden Ringedalsvattnet. Det såg ut som att folk skulle ramla ned. De gjorde hoppbilder på de mest läskiga ställena. Ute på spetsen av Trolltunga stod folk på händerna eller hängde och dinglade med benen över kanten. Höjdskräcken sattes igång inom mig, kroppen började skaka och det blev väldigt svettigt i handflatorna. Det sprang lösa hundar överallt som gärna tittade ut över stupet. Det var omöjligt att hålla koll på att folk inte trampade fel eller ramlade över kanten.

Vandra till Trolltunga
Folk sprang så nära bergskanten med 700 meters stup ned till fjorden!

Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


KÖ TILL TROLLTUNGA

Det var kö för att ta sig ut på Trolltunga. Alla kunde inte stå där ute på en gång, då kanske det blir för hög vikt på klippan eller så hade folk råkat putta i varandra. Vi gick ut en och en för att känna på höjdskräcken. Var varsam med dina steg så att du inte snubblar på spikar som sticker ut ur klippan! Med darrande knäskålar tog jag mig ut till kanten. Dock dinglade jag inte med benen som alla andra. Det var en adrenalinkick att stå där – kanske något som var nödvändigt för att orka gå hela vägen tillbaka igen!

Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga

ATT GÅ NEDFÖR – MINST LIKA TUFFT

Det var inte lättare att gå ned för trapporna än att gå uppför dem. Benen var tämligen slut efter 10 timmars vandring. Att gå ned i den sluttande trappan på de skakiga benen var som att gå på styltor – minst sagt darrigt och ostabilt. När vi kom ned firade vi med att slänga oss i sjön och drack en kall öl, – det var vi värda! Återigen har vi häpnats av Norges otroligt vackra natur med trollsliknande berg och klarblå fjordar, fluffiga får och mäktiga vattenfall!

Vandra till Trolltunga


 

Vandra till Trolltunga
Det var minst lika krävande att gå ned för alla dessa trapporna igen. Benen skakade och höll på att vika sig

SKÖNA SÄNGAR I HYTTE

Vår plan var att åka in till Odda för att festa i våra smutsiga joggingskor. Vi tog ett bord på första och kanske enda restaurangen i byn och åt pizza. Taggade som få undrade vi var festen var men det enda vi mötte var alkoholister och pundare. Odda var så vackert till utsidan men det visade sig att vi var tvungna att fly illa kvickt. Vi tog oss bort till Röldal och checkade in på Røldal Hyttegrend Camping som var riktigt sjysst med otroligt skön sängar!

Vandra till Trolltunga
Odda är en fin by med många maffiga vattenfall längs med vägen

Vandra till Trolltunga

Vi försökte spela några kortspel men det gick inte utan att stoppa tandpetare i ögonlocken – så trötta var vi! Det dröjde inte länge innan alla slocknade. På söndagen var det dags att åka hem till Stavanger igen, efter en välbehövlig sovmorgon. Mina ben värkte så att jag trodde de blödde inifrån i flera dagar efter vandringen! Tillbaka i Stavanger avslutade vi helgen med att dra till Sola Strand där vi kollade på kitesurfare innan vi tog oss tillbaka hem till sängen som var skönare än någonsin.

 

Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Vandra till Trolltunga


Share

9 thoughts on “Vandra till Trolltunga i Norge

 1. Wow! Vilket häftigt ställe och bra bilder, måste absolut dit någon gång

 2. Hej,

  Jag tänkte besöka Trolltunga om en vecka och letar lite information och hittade därför detta inlägg. Har fått lite detaljer i din berättelse men har du något tips på något man bör eller inte bör tänka på?

  Vet egentligen inte så mycket ännu men vi ska köra bil så långt det går. Finns det några avgifter på vägen etc?

  Tack på förhand och hoppas du orkar ge något tips 🙂

  1. Hej!
   Jag har för mig att det var några vägtullar längs vägen, och vi körde från Stavanger så då fick vi ta färjan vid ett tillfälle som kostade lite. Man kan parkera precis vid början av turen, och man betalar lite för parkeringen. Tänk på att ha rätt skor och mycket vätska men annars är det väl bara att gå på! Ha så kul 🙂

 3. Jag hittade lite mer info innan jag såg att du svarat och det verkar inte vara några konstigheter.

  Tack för ditt svar, det ska bli skoj 🙂

 4. Wow vilken inlägg och vilka bilder!! Får jag fråga vad du använder för kamera? 😄

  1. Hej! Men åh tack! Just den där turen hade jag en Panasonic Lumix. Du kan läsa mer om min kamerautrustning här om du vill https://emeliestravels.com/kameravaska/. Lumixen är en kompakt systemkamera så den är väldigt liten men du kan fortfarande byta objektiv på den vilket gör att det får större användningsområden. Idag har jag uppgraderat den till en Olympus OMD EM5 Mark II och jag använder den jämt – så himla behändigt när de är så små!

 5. Hej!
  Så fina bilder!
  Jag undrar lite om ”trappstegen” ,
  Det går en shuttlebuss från skjeggedal upp till mågelitopp.
  Vet du om man slipper trappstegen om man åker med den?

  Med vänlig hälsning Lena

  1. Hej! Tusen tack!
   Det där verkar vara någon ny buss som jag inte visste om faktiskt. Den verkar ta dig upp till toppen av trappan så på så sätt slipper du första biten! Tack för tipset om bussen, jag får ta och uppdatera guiden. Du får gärna komma tillbaka och kommentera hur det var att ta bussen sen om du vill 😀 God tur!

 6. Vilken tid började ni att gå mot trolltunga? Och hur länge var ni vid trolltunga innan ni vandrade tillbaka?

  Sov ni i bilen eller på parkeringen när ni var framme?

  Jag tänker att man startar sin vandring kl 08:00 och man är framme efter ca 6- 8 timmar vandring då är kl 14-15:00 sen stannar man där ngn timma o promenera tillbaka 3-5 timmar. Kan det stämma? Så med andra ord behöver man enbart en väska med mat vätska o kläder inget annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.