Om att jobba på café i Köpenhamn och servera jobbiga gäster

Som det känns just nu, och som det brukar göra när jag varit på ett och samma jobb i ett halvår, är att jag aldrig mer vill jobba igen. Puha, som de säger här i Danmark. Jag är så trött på folk som går ut och äter! Finns det en kurs världen kunde gå om hur man beter sig när man äter på restaurang eller café?

BYT INTE BLÖJA PÅ MATBORDET

Varför går många in i köket och förväntar sig att du har en kassamaskin där? Varför förväntar sig folk att kallskänkan som står och lagar din och resten av det fullsatta caféets mat ska lämna allt för att städa upp på toaletten? Det är heller inte så frächt att använda soffan längst bak i cafeét till att byta blöja på – eller ännu värre – på bordet. Snälla, tänk inte ens tanken på att göra det. Det är väl självklart att någon annan inte vill sätta sig och äta på det där bajsbordet sen?

FENOMENET ATT ALLTID TA FEL BORD

Om ett café eller en restaurang är fullt men det finns två lediga bord kvar – det ena avtorkat och klart, det andra fullt med disk – varför sätter sig alltid folk vid bordet som är fullt med disk? Det är alltid så. Värre är de som sätter dig vid bordet fullt med disk på och sedan ställer över det på det rena bordet! Det fördubblade precis mitt jobb och fuckade upp i min stressade planering. Om jag berättar för en gäst att det är väntetid på maten så gör jag det för att vara snäll så att gästen själv kan välja om den har tid att vänta eller inte. Jag säger det inte för att förstöra gästens dag, och nej jag kan inte sätta din matbeställning före alla andras. Det hjälper inte att säga åt oss att skynda oss – väntetid är väntetid.

SVÅRT ATT TYDA MENYN

Varför tror världen att en hamburgare = pommes? Om man serverar hamburgare så verkar det betyda att det automatiskt ska komma pommes till. Men nej, så är inte alltid fallet. Och nej – det står inte i vår meny att vi har pommes. Om det hade gjort det så hade du fått det, jag hade inte försökt lura dig på dina pommes.

Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om det här som irriterar mig! Vi har det ofta stressigt och sammanfattningsvis kanske alla dessa moment inte skulle behöva uppstå om vi hade rätt kapacitet för så mycket gäster. Men nu är det inte så, och jag är inte ensam om att tycka att gäster är omöjliga. Restuaranghyffs påminner oss om hur mycket konstigt det finns i den här branchen.
Nu har jag jobbat min sista dag på Kafe Kys. På lördag drar jag tillbaka hem till Stockholm. Ikväll blir en sista kväll med gänget ”Kys-erne” från caféet ” och då vi ska gi den gas! Det blir trist att säga hej då till dem alla… Så är jag återigen arbetslös för en oviss framtid men det får bara lösa sig när vi kommer till Banff helt enkelt!

Share

0 thoughts on “Om att jobba på café i Köpenhamn och servera jobbiga gäster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *