Köpenhamn: om att komma in i en ny stad för jobb som förvirrade, oplanderade systrar – kapitel 1

KONSTEN ATT ÅKA DANSK BERGOCHDALBANA

» kapitel 1 «


Här är en saga om hur man kan överleva på det mest spontana och förvirrade sättet som möjligt. En saga om två systrar som bara vet tre ord. Oplanering, spontanitet och oförväntan. Genom att utöva dessa tre orden i verkligheten får de vara med om en rad olika äventyr i ett land där man pratar med en potatis i munnen. Berättelsen är verklighetsbaserad, de två systrarna är i själva verket jag och min syster och det handlar om vår första tid i Köpenhamn.


KOMMA IN I EN NY STAD FÖR JOBB – INTE LÄTT MED PLANERING

Det var en gång två små förvirrade systrar, den ena kortare än den andra. Deras namn var Pyssling och CP och de hade en förmåga att gå in i varsin egen värld när det minst passade. Systrarna P hade fått en snilleblixt en vacker dag. På ett vitt fjäll någonstans i Norge kom de på att de skulle ta sig ned till grannlandet där man inte kan förstå sig på språket. Landet var Danmark och staden blev Köpenhamn.MED TÅG FRÅN STOCKHOLM TILL KÖPENHAMN

Eftersom Systrarna P gick in i sina egna världar så ofta hade de inte alltid så lätt med det där som kallas planering. Något de tillslut kunde komma fram till när de slog sina kloka huvuden ihop var att man kunde komma längre om man köpte en tågbiljett. De två systrarna tog sin tågbiljett i mobiltelefonerna och packade med sig allt de någonsin ägt i de största rullväskorna de kunde finna och begav sig mot tåget.Väl på tågstationen upptäckte CP att hon raderat sin mobilbiljett och fick stå i en oändligt lång kö för att fixa en ny. Det var på håret att de missade tåget men lika förvirrade som vanligt så satte de sig nöjda och glada i sin hytt och drack shakes. Just i denna stund började systrarna fundera på vad som egentligen skulle hända när de skulle kliva av tåget. Så långt hade de inte tänkt, men som tur var fanns det gratis WIFI i tågvagnen så de kunde leta upp något hostel att bo på.


STORA RESVÄSKOR FÖR EN HEL SOMMAR MED JOBB I NYTT LAND

Gratis är dock inte alltid är – det där internetet levererade inte riktigt. Trots det fick de fram en adress till något som verkade vara ett ställe man kunde bo på. När tåget rullat klart hela vägen till Köpenhamn kånkade de ut sina hus på hjul i färd att följa en karta för att hitta adressen. Den extremt lilla planen så långt hade varit att ta in på ett hostel över natten för att sedan flytta in i en lägenhet i förorten Hvidovre nästa dag. Hostel adressen de fått fram ledde till ett hotell. Efter att ha skyfflat undan varenda kullersten i hela innerstaden med sina överviktiga resväskor klarade inte blåsorna i händerna av att dra dem längre.PLANEN PÅ HOSTEL BLEV ISTÄLLET HOTELL

Flickorna insåg att de faktiskt hade råd att bo på hotell om det bara var för en natt. Så blev fallet. Det oturliga med just detta hotellet var att hissen låg på väldigt oframkomliga nivåer om man har två hus med sig. Efter att alla undrat vad man skulle med så mycket packning till så tog syskonen sig ut på stan för ett välbehövligt mål mat efter dagens shake diet. Av någon anledning gick de förbi Hard Rock Café och eftersom de sökte personal där bestämde de sig för att gå in och lämna sitt CV. De förvirrade flickorna fick skriva om sitt CV ett antal gånger. Innan de kunde bege sig av hade hela personalstyrkan och alla gäster förstått att de sökte jobb.ZOMBIE NIGHT OCH BILLIG ALKOHOL

Några timmar senare kunde de äntligen få sig en bit mat och pasta var det som lockade allra mest. Förväntansfulla och vrålhungriga fick de sin mat som bestod av 6 tortellini bitar och 3 skinktärningar. De besvikna systrarna fick gå vidare med hungriga magar. De fick snart annat att tänka på när de mötte ännu hungrigare varelser i form av vampyrer på gatorna. Tydligen var det zombies night och blodiga handavtryck rann längs skyltfönstrena i hela staden.

Flickorna blev inte avskräckta för detta utan drog ut på en pubrunda och levde i himlen när de insåg hur billig al-koholen var. ”10 shots för 100 kronor” och ”cocktails 40 kronor og öl til 20”. Erbjudandena var oändliga och pubarna lika så. Det de också la märke till var att åldern var snäppet yngre ute på krogen än vad som är lagligt på andra ställen och då utbrast Pyssling:

– Jaaa, lammkött!!!

CP var inte riktigt lika nöjd utan drog sig mer åt de äldre farbröderna. Plötsligt fick hon ett sms av en gammal vän som tydligen befann sig i staden. Det var dags att bege sig mot Köttbyn så de förvirrade systrarna smög sig efter alla zombies i jakt på den rätta vägen. Efter att ha gått in deras egna världar så gick de vilse men Pysslings automatiska sovklocka ledde dem fram till hotellet där de varma sängarna väntade.


LÄS ALLA KAPITEL UR KÖPENHAMNSSAGAN: KONSTEN ATT ÅKA DANSK BERGOCHDALBANA


 


Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *