Bungyjump i Queenstown – om att hoppa ut från 134 meter

”Världens hem för bungyjump” är Queenstown känt som. Att inte hoppa bungyjump i Queenstown är som att åka till Egypten utan att se på pyramiderna. Det går ju inte.

 

 

Ska man hoppa bungyjump i Queenstown kan man lika gärna slå på stort, tänkte vi. Vi bokade in oss på världens tredje högsta bungyjump med ett fall på 134 meter. Är vi helt dumma i huvudet kan man ju undra? Jossan hade lovat sig själv att aldrig någonsin i sitt liv hoppa bungyjump. Men jag lyckades övertala med henne på detta ”självmord”. Efter incheckningen och invägningen hoppade vi in i en liten buss som körde oss 40 minuter bort från staden. En liten resa som kändes i magen kan jag lova. Vyerna var helt fantastiska, hösten är kommen och löven lyser i alla färger mot de vita, snötäckta bergstopparna. Dessutom hade vi, återigen, tur med vädret så solen lyste.

 

Vi närmade oss målet, bussen kämpade upp för en smal skumpig grusväg vid en brant backe. Bara den resan var läskig i sig. Men upp kom vi och rakt framför oss hade vi bungyjump plattformen, mitt emellan bergen högt, högt upp från dalen. Skulle vi verkligen göra detta? Nu var man riktigt nervös, det sög till i magen så fort man tänkte tanken på att man skulle hoppa.

 

Bungyjump i Queenstown – mest säkra i världen

 

Efter att vi fått på oss selar, så slussades vi ut i en liten lift bort mot själva plattformen. Den där lilla springan till flod där nere är nog inte så liten, det är vi som är alldeles för högt upp… Väl inne i självmordsburen gick allt så fort. Helt plötsligt var det min tur och jag hade knappt hunnit se de andra hoppa. Det var bara att ta ett djupt (kanske sista) andetag. Jag blev fastknäppt i den elastiska gummilinan som bestod av väldigt många små gummiband. Det såg inte alls speciellt hållbart ut… Jag antar att små saker gör sig starka tillsammans. Med vetskapen att detta är den bungyjump med bäst säkerhet i världen så var det bara att sluta tänka för mycket.

 

You are an eagle

 

När jag var fastknäppt och klar hoppade jag bort till helvetesgapet. Jag tittade ut mot de massiva bergen och den lilla, lilla floden långt där nere. Helvete vad rädd jag var, jag kunde inte föreställa mig att slänga mig ut där… Men om jag tvekade så visste jag att jag skulle orsaka en olycka i Jossans byxor. Eftersom jag ”tvingade” med henne på detta måste jag ju visa henne att det inte är farligt.

 

Med ett falskt lugn till utsidan men världens nervigaste och räddaste tjej till insidan, började nedräkningen. Snubben som stod bakom mig sa: “You are an eagle and you are going to fly over the mountains, three, two, one, JUMP!”

 

 

Värsta, men bästa känslan

 

Utan att jag visste ordet av hade jag slängt mig ut i något som verkade som ett självmord, det var den sjukaste känslan jag haft i hela mitt liv. Det var fruktansvärt, det värsta jag någonsin gjort, men samtidigt det bästa! Jag skrek så jag fick ont i halsen och tårarna bara sprutade av farten och tillslut blev jag helt tyst och jag kunde inte få ut mer skrik. Efter 8,5 sekunder var jag nere och slungades upp igen två gånger innan jag kunde dra ut linan så jag kunde sitta upp resten av resan upp. Hela kroppen skakade av denna sjukaste adrenalinkick och jag var i chocktillstånd.

 

Herregud det var helt galet, men det gick så fort så jag kommer fan inte ihåg det. Tur att vi fick det filmat, ni får försöka tänka er in i känslan men ni kommer aldrig känna den förrän ni själva har gjort ett bungyjump. Nu känns det som att jag kan övervinna hela världen, det finns ingenting som jag inte kan göra. När jag kom upp hade jag tårar i hela ansiktet och jag skakade så mycket att jag hade svårt för att stå upp. Jag kunde inte ens fånga Jossan på bild for att händerna skakade sa våldsamt!

 

 

Livrädda Jossan

 

Men nog om mig, nu var det Jossans tur. Denna lilla tjej som är livrädd för detta, skulle nu övervinna sin rädsla. Hon såg ut som ett lik i ansiktet och tog flera djupa andetag. När hon kom fram till kanten fick hon panik. Hon kunde inte titta ut och klämde sig fast vid killen som hjälpte henne bort. Han fick kämpa för att hon skulle släppa honom och så började han räkna ned.

 

Tredje gången gillt

 

Jag började undra vad sjutton jag har gjort mot stackars Jossan, för hon var totalt livrädd. När han ropade att hon skulle hoppa tvekade hon och fick till ett riktigt skrik, men hon stod fortfarande kvar. Detta upprepades en andra gång och jag funderade på om hon verkligen skulle klara av att hoppa. Men tredje gången gillt tog hon steget och hoppade ut, flaxade med armar och kropp nerför gapet. Skriket tog aldrig slut och det ekade i hela dalen. Jag var livrädd för vad jag skulle få för kommentar när hon kom upp, hon kanske ville döda mig.

 

 

En gång till?

 

Men upp kom en lycklig Jossan med tårar i ögonen. Med det största smilet i världen sa hon: ”Jag gjorde det, och det värsta är att jag skulle kunna göra det igen!!!”. Jo det sägs ju att det bästa är att utmana sina rädslor. Det kan man lugnt säga att Jossan gjorde. Nu är jag stolt!

 

Det var ett busslass ungdomar som satt tysta på vägen tillbaka till Queenstown, borta i sina tankar och nöjda med sina prestationer. Nu var vi väl värda en fet hamburgare, så vi gick med våra svenska buddies till Fergburger. Ett känt ställe för Queenstown där det är kö 24/7 och burgarna ska vara grymt goda, och stora. Vi pressade i oss dessa mumsigheter och sedan var det bara att ladda om för fest. Ikväll skulle det firas att vi överlevde ett självmord. Det blev en riktigt rolig kväll som slutade med tjurridning och öl större än våra huvuden.

 

 

Share

0 thoughts on “Bungyjump i Queenstown – om att hoppa ut från 134 meter

  1. Hade ingen aning om att du skulle våga sådana strapatser, vandra på en växande glasiär, hoppa över issprickor och dessutom våga hoppa ut i luften över floder i botten. Nu kan du våga allting i fortsättningen, vilken tjej !! GRATTIS

  2. jag får typ ont i magen när jag läser det här. du är galen! Vad har hänt med dig haha det är sjukt coolt! Önskar vi kunde åka på någon resa tillsammans i framtiden… Kan ju iaf säga att man blir jäkligt sugen på att göra allt du gör!

  3. Du e int klok fy fan för att hoppa bungy jump det skulle jag aldrig våga, men grattis Mli du lyckades.
    Glaciären gillade jag tänk att det är nog första gången jag hör att en glaciär växer.Alla andra på norra halvklotet krymper.
    Kram Pappa

  4. Jo man har nog blivit lite sjuk i huvudet, man fattar det nog inte förrän man kommer hem för här gör alla galna saker! Vi har grymt kul i alla fall!
    Syrran: klart vi ska göra en resa tillsammans, bara du inte bangar ur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *