Oförberedda för det bolivianska klimatet – svårt att planera och vad får vi inte missa?

Bolivia har fått oss att ställa frågan; vad sjutton visste vi om denna del av världen egentligen? 

 

 
Det är så kallt. Dagarna är helt okej, så länge inte vädret slår om på två sekunder. Kvällar och nätter är svinkalla. Alla hostel känns som att de är anpassade för ett varmt klimat. De ligger halvt utomhus och om det finns varmvatten i duschen så är det fis-ljummet. Det gör att vi undviker att duscha haha. Så fort solen går ned lever vi i dunjacka och ullsockor. Det spelar ingen roll om vi är utomhus, inomhus eller i sängen… Vi vet aldrig vad vi ska ha på sig. Ena sekunden snöar det och andra är det svettigt varmt.
 

LANDET UTAN KUST OCH VÄRLDENS HÖGST BELÄGNA… ALLT

Vi vet inte riktigt var vi ska prioritera att härnäst. Planen har varit att åka till Titicaka sjön och sedan mot Cusco för att vandra Macchu Picchu. Men vi börjar längta efter havet. Bolivia är ett av två länder i Sydamerika som inte har någon kust. Vi vill befinna oss på 0 meter över havet.
 
 
Det börjar bli lite smått tjatigt med säljande slogans som: ”Världens högst belägna stad. Världens högst belägna HUVUDstad. Världens högst belägna öken. Världens högst belägna segelbara sjö och så vidare. Varför ska man vara så sjukt högt upp när det är tropisk värme några kilometer ned? Dessutom blir du så extremt flåsig så fort du ska göra något eftersom att luften är så tunn.
 

KAN VI STRUNTA I MACHU PICHU?

Är vi helt dumma i huvudet om vi skiter i Titicaka och Macchu Picchu? Kan man inte ha varit här utan att göra Macchu Picchu? Det ska ju vara så fantastiskt, men å andra sidan verkar det handla om att vandra i allt från sommarväder till snöstormar. Vi har inte riktigt de rätta kläderna med oss… Förresten, var är alla som inte äger ett par hiking kängor á 10 kg och tvådelade militärbyxor?
 

Share

0 thoughts on “Oförberedda för det bolivianska klimatet – svårt att planera och vad får vi inte missa?

 1. Neeeeej, missa för tusan INTE Macchu Picchu!! Jag reste jorden runt i ett helt år, och vandringen upp till Macchu Picchu var den absolut bästa upplevelsen på hela resan! Det finns massor av marknader där locals står och säljer varma kläder (bland annat tröjor gjorda av alpaca = supervarma kläder)
  Jag och min kompis valde att resa runt jorden "med solen" eftersom vi ville ha ett helt år med sommar. Så vi gjorde samma misstag eftersom vi inte hade med några varma kläder whatsoever. Vi gjorde vandringen i oktober 2011, så jag antar att det är samma typ av väder nu som då. Vi överlevde iallafall, och vilket OTROLIGT äventyr det var 🙂

  JUST DO IT!

 2. och förresten.. det snöade aldrig när vi gjorde vandringen. Det regnade en del, men vi hade ponchos som var lätta att ta av/på. Dessutom håller man uppe värmen i princip hela tiden eftersom det är ganska tufft att vandra uppför, och på nätterna hade vi varma sovsäckar (allt fanns att hyra, så vi behövde inte köpa med varken tält, liggunderlag eller sovsäck)
  Jag vill också tipsa om att boka vandringen upp till Macchu Picchu genom G-adventures (http://www.gadventures.com/destinations/south-america/machu-picchu/)

  🙂

 3. Kom ihåg att det går att besöka M.P utan vandringen. Vi reste med barn så vandringen var aldrig ett alternativ för oss. En maxad t o r dag med tåg&buss från Cusco valde vi. Då krävs inga kängor!Titicaca hoppade vi över pga av tidsbrist. Stanna lite extra och och värm upp er ordentligt i Rurre innan ni drar upp på höjd igen 🙂

 4. Hotel Ambaibos pool i Rurre är vad ni behöver. Lite sunkiga rum. Men värt det för poolens skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *