Varför jag är glad att jag haft reseförsäkring under mina resor


» INLÄGGET ÄR SKRIVET I REKLAMSAMARBETE MED SAFETYWING. LÄS MER HÄR«

Det är få saker som är viktigare än försäkring när du reser – vare sig det är en helg, några veckor eller längre resor som backpacking och säsonger. Om du inte har råd med reseförsäkring, borde du förmodligen inte resa alls. Mina erfarenheter under tidigare resor kan förhoppningsvis understryka att reseförsäkring är helt nödvändigt för varje backpacker.


LÄTT ATT SKADA SIG PÅ SÄSONG

När jag jobbade i Franska Alperna var jag oerhört glad att jag hade en reseförsäkring. Det var en oturlig början för mig på min säsong. Jag råkade ut efter det ena och det andra och jag blev stammis hos den franske alpläkaren i byn. Det är lätt att tro att det inte kommer hända en själv. Men hur försiktig du än är vet du aldrig vad som kan ske.

Efter en dag i backen skulle jag ta mig hem till hotellet för att jobba. Vi hamnade på en flack transportsträcka som var ganska isig. Jag är van snowboardåkare och brukar inte ha problem med flacka sträckor, men den här gången skulle jag ta lite fart av en kompis som körde förbi med skidor. Jag åkte in i honom när jag fick fart istället för att köra förbi. I hög fart ramlade jag bakåt och tog emot mig mot den isiga marken med högerhanden. Det var en fånigt odramatisk vurpa som slutade med en fraktur i handleden och gips i 7 veckor.


OFFPIST – SKAFFA EXTRA FÖRSÄKRING

Gillar du att åka offpist faller det under vad som på försäkringsspråk kallas för “riskfyllda aktiviter” och omfattas sällan av det vanliga reseskyddet. Därför bör du alltid kolla upp med försäkringsbolaget så att du hittar en lösning som täcker sådana fall. Det kan även vara ett gott råd att skaffa en extraförsäkring som täcker räddningspådrag om du skulle behöva åka helikopter- eller ambulanstransport. Kolla också upp din olycksfallsförsäkring om den täcker rehabilitering och invaliditet efter en olycka.


En simpel vurpa på ett flackt parti nedanför en backe i Franska Alperna slutade med en fraktur i handleden. Som tur var jobbade jag på hotell och kunde ta en paus från att jobba som servitris till att jobba i kids-club och receptionen istället.

BEKOSTAD HEMRESA VID BEGRAVNING

Förutom frakturen blev jag sjuk flera gånger, fick ögoninflammation, extrem hosta och en ganska otrevlig brännskada i näsan av att ha luktat lite för häftigt på ett doftljus (haha, ganska komiskt). Hotellet hade mögelskador i personalboendet (det renoverades året efter) så vi var många som åkte på underliga sjukdomar. Det resulterade i alla fall i många läkarbesök och med min lilla säsongsarbetar-lön hade det inte gått så bra utan min reseförsäkring. Jag hade blivit ruinerad. Säsongen i Alperna levererade ytterligare försäkringsärenden. Min fina morfar gick bort och jag ville såklart inte missa begravningen. Som tur var bekostade min reseförsäkring hemresan så det blev inga problem för mig att vara med.


DET MEST OFÖRUTSÄGBARA KAN SKE

En annan gång jag var väldigt glad för att ha min reseförsäkring var när vi seglade från Colombia till Panama. Det som skulle bli ”den bästa resan i livet” visade sig bli ett äventyr utan dess like. Allt från storm, motström, ingen vind, trasig motor, en galen kapten, inga pengar och att vara fast på migrationsverket var saker vi fick uppleva. Efter att ha varit strandsatta i en icke-turistvänlig by blev vi tvungna att överge skeppet och försöka lösa situationen i egna händer. Som tur var blev det inte så dyrt för oss, men det kunde verkligen ha eskalerat och jag tänkte många gånger att jag var glad för att ha reseförsäkring.


Under en seglats från Colombia till Panama gick motorn på båten sönder på Karibiska Havet, det var vindstilla och vi åkte baklänges på grund av motströmmen. Resten av äventyret är en hel berättelse i sig. Läs mer om det här.

LOKAL FÖRSÄKRING PÅ PLATS

Ska du åka på Work and Holiday i Kanada måste du skaffa en reseförsäkring för att kunna ansöka om ditt visum. När jag jobbade i Banff skaffade jag även en gratis försäkring som lokal invånare i Banff. Har du ett sådant, så kallat Alberta Health Care kort kan du gå till läkaren utan att det kostar något. Om du inte har det kan du behöva ligga ute med stora summor pengar ifall du skadar dig i backen eller blir sjuk. Och folk skadar sig på skidsäsonger, oavbrutet!VÄRLDENS FÖRSTA FÖRSÄKRING FÖR DIGITALA NOMADER

Det finns många försäkringar att välja mellan. SafetyWing är en av dem som sticker ut lite grann. Det är skapat för nomader, av andra nomader. Ofta kan det vara så att de som har platsoberoende jobb faller mellan stolarna, utan korrekt tillgång till försäkringar. SafetyWing har själva erfarenheter av det eftersom de själva är nomader. För att lösa det har de byggt ett globalt socialt säkerhetsnät som är anpassat till behoven hos frilansare, företagare och fjärranslutna företag.

SafetyWing ger bland annat täckning för oväntad sjukdom eller skada och ersättning vid resefördröjning och förlorat incheckat bagage. De inkluderar hemlandstäckning, så du är försäkrad om du besöker vänner och familj hemma. Det är särskilt viktigt för längre resor där du kanske inte är försäkrad i ditt hemland längre.

SafetyWing täcker alltså det som jag nämnt i mina tidigare fall jag här ovan. Du kan starta en försäkring även om din resa redan har börjat, många försäkringsleverantörer låter dig bara få försäkring innan du lämnar hemlandet. Det är dessutom en väldigt prisvärd försäkring som kostar en tredjedel av liknande försäkring hos andra försäkringsbolag. Se deras priser här.


SKÖN TRYGGHET MED RESEFÖRSÄKRING

Summa av kardemumman, se till att skaffa en reseförsäkring, det kommer gynna dig i längden! Får du aldrig användning för det är ju det en vinst i sig. Jag är väldigt glad för att jag alltid är noga med att vara försäkrad när jag reser. Det är en skön trygghet!


Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *