Mina topp 5: Kanadas bästa skidorter – vilken passar just dig?

Vilka är egentligen Kanadas bästa skidorter? Som för så många andra var det snön som lockade mig till Kanada. Jag stod själv inför frågan vilken skidort som skulle passa mig bäst. Jag kom fram till att det fick bli Banff och gjorde min säsong som liftvakt i Sunshine Village år 2012-2013.

 

Kanadas bästa skidorter – enligt mig

 

Nedan listar jag mina topp 5 skidorter i Kanada. En av många saker som jag gillade med Banff var att det fanns andra skidorter på en roadtrips avstånd att välja på. Kanada är ett väldigt stort land, men tack vare Banffs praktiska läge hann jag se många delar av Kanada under min säsong. Se kartan här nedan för att förstå fördelarna med Banffs läge. 

 

Till skillnad från Sverige pistar de inte alltid backarna i Kanada. Har det kommit nysnö låter de den ligga kvar i pisterna, och du kan därför få offpist-upplevelser i pisten. Eftersom de har så mycket natursnö fungerar det bra utan att backarna blir för stökiga när de är uppåkta. Konstsnö beter sig inte lika bra. Men trots detta vill jag varmt rekommendera att du förbereder din Kanada vistelse med att unna dig en lavinkurs. 

 

Gå en lavinkurs – du kommer behöva och vilja ha kunskaperna

 

För att få ut det absolut bästa av Kanada – se till att gå en lavinkurs innan du åker. Du kan även gå kurs i Kanada. Bäst är om du har egen lavinutrustning – du kommer definitivt använda dig av den! Det var frustrerande att inte ha alla de här kunskaperna när jag var i Kanada. Jag hade fått ut ännu mer av min vistelse med detta i bagaget. Vill du läsa mer om detta kan du kika på min guide om Lavinsäkerhet för att färska upp minnet inför din säsong. ___

 

 
 

#1. SUNSHINE VILLAGE I BANFF

”KLIPPIGA BERGENS HJÄRTA”

Denna är kanske ganska given, eftersom jag jobbade som liftvakt i Sunshine Village. Jag var där mer eller mindre varje dag. Det är ett familjevänligt berg som lockar många barnfamiljer. Men Sunshine Village har väldigt mycket att erbjuda även för den som vill åka mer extremt. Det som är bra med det här är att barnfamiljerna håller sig i de lättare pisterna och det godaste i godisasken finns kvar för oss säsongare! Efter ett snödump finns det mycket orörd snö i många dagar. Banff är inte lika känt som t.ex. Revelstoke och Kicking Horse. Därför finns det inte lika många extremskidåkare i Banff och du får lättillgänglig orörd terräng för dig själv. I boken Lake Louise Sunshine Banff Ski Touring Guide hittar du information om olika turer och offpist-nedfarter i området.

 

ÖPPET LÄNGST

De har öppet längst av alla resorter, ända till slutet på maj. Snökanoner behövs inte – allt är 100% äkta snö (föutom den sista pisten ned mot parkeringen i dalen). Det negativa med Sunshine kan vara att det är lite flackt på en del ställen. Det finns tre berg i det så kallade Ski Big 3. Norquay, Sunshine Village och Lake Louise – mängder av pister och offpist att utforska! Liftkortet för alla tre skidsystemen är dock väldigt dyrt. Du kan skaffa ett Banff Ambassador Pass för att få flera hundra dollars rabatt på liftkortet. Läs mer om liftkort i mitt inlägg om Så här gör du för att skaffa jobb inför din Kanada säsong

 

BRA UTELIV

För dig som gillar att festa är Banff perfekt. Varje torsdag och söndag är de stora utgångarna för alla lokalinvånare. Det finns många barer och nattklubbar, alltid fullt med folk. Under helgerna kommer massor av folk från Calgary på ski weekends och festar loss.
 
____
Banff är en nationalpark så det är otroligt vackert och det finns massor att göra utöver skidåkningen, så som bergsklättring och paddla kanot bl.a. Det går vilda djur runt byn som kommer fram och är nyfikna. Under våren är det stor sannolikhet att se björnar.
 
 
Kanadas bästa skidorter
Sunshine Village
____

#2. REVELSTOKE

”LEGENDARISKT PUDER”

Revelstoke är en grym skidort för den som lever för puderskidåkning. Det är riktigt häftigt i Revelstoke. Du tar dig upp på berget via två gondoler och därifrån finns det en sittlift som tar dig vidare upp på Kanadas högst belägna berg. Ytterligare en sittlift finns lite längre bort. De här två liftarna är de enda i skidsystemet. Resten är till för dig att utforska. Är du i Revelstoke bör du tycka om att kriga lite för dina åk – det blir en del hajker. Det finns oändliga ytor med puder men också oändliga hajker i brant terräng och djup snö.
 
 
Byn är liten och det finns någon enstaka pub man går på. Festlivet bör inte vara din prio nummer ett om du åker till Revelstoke. Många skandinaver drar sig hit så räkna med att stöta på svenskar överallt. Det ryktas att Revelstoke kommer vara tvungna att stänga ned i framtiden för att turismen inte är tillräcklig, så se till att åk dit innan det är för sent!  
 

 

Kanadas bästa skidorter
Revelstoke

 

#3. KICKING HORSE

”CHAMPAGNE PUDRETS HUVUDSTAD I KANADA” 

Kicking Horse har likt Revelstoke väldigt få liftar. Endast 3 sittliftar och en gondol. Området ligger över en bred yta så det är lätt att ta sig till många baksidor med enklare hajker. Det är främst puderåkning som folk jagar efter. Av min erfarenhet var det väldigt mycket duktiga åkare, därför blev allt uppåkt extremt fort. Vill du få de första svängarna vid nysnö får du vara uppe i tid. Byn är liten även i Kiciking Horse så festlivet är inte största anledningen till att åka hit för.  

 

Kanadas bästa skidorter
Kicking Horse

 

#4 LAKE LOUISE

”DEN VÄNLIGA JÄTTEN INOM KANADENSISK SKIDÅKNING”

Om du jobbar i Banff är det givet att åka till Lake Louise, även om du bara har liftkort för Sunshine Village. Lake Louise har brantare pister än Sunshine Village men kan vara lite isigt om det inte är nysnö. Har det snöat är det dock riktigt bra med stora ytor av offpist nära tillhands. Parken är den bästa i området, så här hänger många parkråttor. 
 
 
Kanadas bästa skidorter
Lake Louise

 

#5. BIG WHITE

”KANADAS FAVORIT FAMILJERESORT”

Big White har överträffat mina förväntningar de två gånger jag varit där. Det finns en stor och bra park med en egen sittlift till. Det finns många lättillgängliga puderområden du kan ta dig till med liftarna. Hela skidorten är väldigt stor och bred med hela 11 sittliftar och en gondol. Till skillnad från de flesta andra skidorter i Kanada så ligger byn uppe på berget. Det gör att du slipper tänka på transport till backen och kan spänna på dig skidorna direkt utanför dörren. Byn påminner lite mer om Alperna. Det finns gatlyktor i vissa backar för de som åker hem efter krogen. ___
 
 
Kanadas bästa skidorter
Big White
____

ANDRA VÄL OMNÄMNDA SKIDORTER I KANADA 

Jag ångrar inte en sekund att jag valde att spendera mitt halvår i Banff. När jag drömde om Kanada hade jag alltid Whistler i tankarna. Efter att jag läst lite om Whistler och förstått hur mycket folk det är som åker dit så kände jag att det var förs stort för oss. Vad jag hörde var att man fick stå i backen kl 5 på morgonen för att ha en chans till orörda pudersvängar när nysnö fallit. Av någon anledning bestämde jag mig för Banff, fast jag aldrig hade hört talas om det innan. Under min säsong snackades det mycket om nedan listade skidorter, som jag tyvärr aldrig fick möjlighet till att besöka. 

 

FERNIE

”THE LARGEST ALPINE BOWL SKIING IN THE CANADIAN ROCKIES” 

Jag hörde otroligt mycket gott om Fernie. Jag var på väg flera gånger men är ledsen att det aldrig blev av. De verkar ha så mycket snö och otroliga pudermöjligheter. Skidorten har sju sittliftar, två släpliftar och ligger i en ravin så det ska vara ganska cool åkning där. 
 

WHISTLER BLACKCOMB

 

Kanadas största skidort med över 30 liftar. Det är känt för att snöa mycket och väldigt ofta. Snön sägs dock vara lite blötare där borta då det ligger närmre havet. Eftersom det är så stort och omtalat drar sig extremt mycket folk dit. Det har dessutom blivit ännu mer populärt efter OS. Vill du festa och åka bra puder tillsammans med resten av världen och hela Sverige ska du helt klart åka dit. Jag har hört mest gott om Whistler, men som sagt, för oss hade det nog varit för stort. Det verkar vara svårt att få jobb då alla söker sig dit och det är väldigt dyrt att leva där.
 
____

MARMOT BAISIN JASPER

____
Marmot ligger i Jasper nationalpark så det är ett vackert område med mycket djurliv och glaciärer. Jag kom aldrig till Jasper även om jag verkligen ville åka dit. Berget har sex sittliftar och en hel del branta områden. 
____

PANORAMA

____

Panorama fanns också med på min bucketlist. Vad jag fått höra så är det en bra resort med bra offpiståkning på baksidan, men en hel del tätbevuxen skog som kan vara svår att åka emellan. 

____

WHITEWATER

Whitewater är en liten skidort med endast tre liftar. Backarna kan bli lite tjatiga om det inte kommit nysnö. De brukar ha runt 12 meter snö varje säsong och det är inte lika känt som andra skidorter runt om i Kanada så du får oftast berget för sig själv.

 

Ska du göra en säsong i Kanada och söker jobb? Läs även mina inlägg Så här gör du för att skaffa jobb inför din Kanada säsong och Hur du skaffar visum, sin-nummer, bankkonto och sjukförsäkring i Kanada.

 

 

Share

3 thoughts on “Mina topp 5: Kanadas bästa skidorter – vilken passar just dig?

  1. Vilket härligt inlägg! Är grymt sugen på att upptäcka mer av Kanada, dock inte som säsongsjobbare. Skidåkning varför inte, men hittills har jag nog mest tittat på en roadtrip. Banff står dock med på min bucketlist, ser så otroligt fint ut där. Ja, plus Lake Louise och även Moraine. Ge mig mer Kanada! 🙂

    1. Det är helt galet fint! Du måste dit helt enkelt! Banff är en av mina favoritplatser, så nära till mäktig vildmark och kanadensare är härliga människor! Jag var där ett halvår men skulle lätt kunna åka tillbaka för jag hann inte se allt jag ville (mycket pga att jag jobbade mycket och åkte skidor, men ändå!) Här kan du se mer från Kanada 🙂 https://emeliestravels.com/tag/kanada/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *