Splitboard till Låktatjåkko fjällstation – Sveriges högst belägna fjällstation och bar

För nästan ett år sen gjorde vi ett topptursförsök till toppen av Kebnekaise. Vi kom aldrig riktigt hela vägen för att vädret var så stökigt. Därför planerade vi in ett återbesök i år och tänkte utforska områdena runt Tarfala – en fjällstuga ytterligare en bit in i bergsmassivet.

Väderprognosen visade sig inte från sin bästa sida så vi bestämde oss för att ändra våra planer – Kebnekaise har vi sett i dåligt väder! Siktet bar av mot Riksgränsen och Låktatjåkkostugan istället.

 


LYX I VILDMARKEN

Vi var inställda på vildmarkskänsla bland maffiga svenska fjäll. Låktatjåkkostugan belägen på ett bergspass utsatt för extremt väder och vind gav oss både vildmarkskänsla och lyx på samma gång! 10 km från Björkliden ligger Sveriges högst belägna fjällstation på 1228 meter över havet. Där erbjuds sovplatser, tre rätters middag, bastu och Sveriges högst belägna bar.


Den snötäckta fjällstugan Låktatjåkko mitt i den arktiska vildmarken


SNABBFAKTA OM TUREN TILL LÅKTATJÅKKO

Höjd | 1 228 möh vid stugan

Avstånd | 10 km enkel väg på splitboard

Tid | Vi lämnade parkeringen i Björkliden kl 10.30 på torsdagen. Det tog oss tre timmar upp. Vi gjorde inga fikastopp men gick i lugnt tempo. Det tog oss fyra timmar ned då vi gick upp för Bajip Gohpácohkka innan vi åkte ned mot Björkliden.

Svårighet | Det beror helt och hållet på väderförhållandena och kondition. Jag kände att jag hade tappat en del kondition för att jag har legat lite på latsidan, så därför var det lite jobbigare än vanligt. Vädret kan skifta otroligt fort och det finns fall då vädret slagit om så att folk har fått gräva in sig i en snödriva och vänta ut stormen i flera dagar.

Kostnad | Tvåbäddsrum Låktatjåkko Mountain Lodge med tre rätters middag och frukost 2 060 kr för 2 personer. Tillval för sängkläder och städning. Se aktuella priser och tillgänglighet här.

Karta | Planera på Naturkartan.se och använd appen Fjällkartan under turen.


10 km från Björkliden befinner sig Låktatjåkkostugan

HUR DU KOMMER TILL LÅKTATJÅKKO 

Vi valde att gå från parkeringen i Björkliden. Kör mot Björklidens golfklubb så ser du en skylt som visar var skoterleden mot Låkttjåkko startar. Vill du gå en kortare sträcka kan du ställa bilen vid E10:an i Låktatjåkka och gå endast cirka 5 km. Det är dock inte rekommenderat att ha bilen stående längs med vägen på grund av stöldrisken.

Du kan gå in på skidor eller snöskor på vintern, åka skoter eller bandvagn. På sommaren är det vandring som gäller.  


Efter en natt i Riksgränsen körde vi mot Björkliden för att börja vår topptur mot Låktatjåkko. Lapporten visade sig från sin vackraste sida!
På tur med splitboard
Det sluttar lite lätt uppför i början av turen

VÄGEN UPP

Vi startade från parkeringsplatsen vid Björkliden kl 10.30 på morgonen på torsdagen. Under helgerna är det betydligt mycket mer rörelse på Låktatjokka och det kan till och med vara fullbokat. Från parkeringsplatsen i Björkliden följer du bara skoterspåret. Det är ganska uppenbart hur du ska gå. Turskidåkningen från Björkliden till Låktatjokkastugan är ganska lätt. Den första timmen sluttar det lite lätt uppför, det är under den andra halvan av turen det börjar stiga mer. Luften kan kännas lite tunnare ju högre upp du kommer.


Vacker utsikt med Lapporten i bakgrunden


När vi började närma oss kunde jag föreställa mig att stugan skulle uppenbara sig efter krönet. Det luriga med de svenska fjällen är att det oftast döljer sig fler krön än du kan ana. Efter tredje krönet kunde vi se stugan ligga högt belägen i ett bergspass. Vi valde att avvika från skoterleden och genade i en sluttning. Är det isigt kan det vara bra att ha skarjärn till splitboarden då det var på gränsen att vi fick bra fäste med stålkanterna där.

Klantigt nog hade jag dåliga skidstrumpor på mig när vi började gå från Björkliden. Det fick jag ångra grovt. Under de där 10 km blev det ett par rejäla, svidande skavsår. Tips; ha alltid dubbla strumpor när du går längre turer – då skaver strumporna mot varandra istället för mot huden. Som knivar mot hälarna kändes det som att stugan aldrig kom närmre. Sista biten var blåsig och kall, men när vi väl kom fram till stugan och kunde plåstra om skavsåren var den jobbiga känslan ett minne blott.


Efter krönet väntar ytterligare ett krön

UTSIKTERNA

Vi hade växlande moln och sol på vägen upp. När vi kom högre var vi tvugna att stanna upp och titta på utsikterna bakom oss som tog andan ur oss. Lapporten visade sig i fjärran, snötäckt och inbjudande som porten in till Kebnekaisemassivet. Tårneträsk lystes upp av solen och allt fler bergstoppar visade sig ju högre upp vi kom. Vi gick förbi några renar som stod längre bort på en bergskant.Väl framme vid stugan tittade vi ut mot topparna i den gnistrande arktiska vildmarken och kunde höra tystnaden. Låktatjåkko ligger fantastiskt fint uppe på en hylla i ett bergspass och det finns ett flertal fina toppar att gå på precis i närheten. Det är väldigt utsatt för naturens mäktiga krafter. Vädret slår om väldigt snabbt – det kan gå fort från fint väder till full storm. Det finns berättelser om att man kommit upp dit utan att hitta stugan, då har man fått gräva fram den under sig.


Låktatjåkkostugan serverade den godaste våfflan jag har ätit!

 


LOKTACHOCKA

Vi fyllde på med energi i form av en Låktavåffla med hjortronsylt och grädde – det var den bästa våffla jag någonsin ätit! Våga testa Låktatjåkkos specialvåfflor med lingon, kolasås och grädde eller västerbottenost med hjortron.

Solen sken starkt och vi ville ta oss ut igen. Cirka 200 höjdmeter till hade vi för att nå toppen till Loktachocka på 1400 meter över havet. Där uppifrån var utsikten helt fantastisk, vi kunde se väldigt långt! Vi åkte tillbaka ned till stugan i sydsluttningen, men det var ganska vindpinat så pudersnön lyste med sin frånvaro. Det var dock inget som gjorde något – det var så vackert att vara där uppe!


Upp mot Lokktachockatoppen


VÄG NED 1: KÅPPARÅSRÄNNAN

Ett bättre alternativ till åk när du är uppe på Loktachocka är att åka ned för Kåpparåsrännan. Då kommer du ned till E10:an igen och kan njuta av pudret som samlats i nordsluttningen. Från E10:an finns inga sätt att ta sig tillbaka till civilisationen förutom att lifta. Denna tur är ett bra alternativ för dig som vill göra en dagstur och kan ställa bilen på E10:an några timmar. Läs mer om turen till Kåpparåsrännan på Snösäker.


BASTU, TRE RÄTTERS MIDDAG OCH NORRSKEN

Efter dagens vandring satt en bastu fint och ölen smakade extra gott. Stugvärdarna var i full gång med att laga vår tre rätters middag. Det kändes otroligt lyxigt att bli serverad i en gammal fjällstuga så högt upp på fjället, långt från närmsta butik. Trots att ingen av stugvärdarna ville bekänna sig som kock så var maten helt fantastisk! Allt var klockrent helt enkelt, det enda som förstörde var mina öppna skavsår på hälarna. Men tack vare att stugan erbjöd foppatofflor för besökare så var inte ens det ett problem.


Ölen smakar gott i Sveriges högsta bar

Dagen var så bra den bara kunde bli. Anton började skoja om att det var norrsken ute. Det vore ju den sjukaste pricken över i:et tänkte jag. Från fönstret gick det att skymta en stjärnklar himmel. Jag tog mig ut för att vara säker på att jag inte missade något. Till min stora förtjusning stod himlen i fullt klargrönt sken när jag öppnade dörren. Norrskenet dansade över hela himlen – norr verkade vara överallt! Det var så vackert och väldigt starkt. Att vara uppe på fjället så långt ifrån annat ljus gjorde upplevelsen helt unik. Jag har aldrig sett norrskenet så starkt innan. Det var nästan som en utomjordisk upplevelse. Kanske gjorde de där glasen vin och faktumet att jag sprang där ute i snön barfota med foppatofflor en del av den upplevelsen haha.

 
VÄG NED 2: MELLAN BAJIP GOHPÁCOHKA OCH GOHPASCORRU

Trots norrskens-euforin var det inga problem att somna. Nästa dag bjöds det på god frukost och vi planerade dagens toppturer tillbaka mot Björkliden. Vi gick upp på toppen Bajip Gohpácohka och kunde se ännu fler fantastiska vyer ut mot Kebnekaisemassivet. Så småningom satte vi ihop våra splitboards och började åka ned i dalen mellan Bajip Gohpácohka och Gohpascorru.

Det var stora ytor och fin åkning, lite vindpinat på sina ställen men fin snö stundtals också. Det finns en hel del klippor så var försiktig vilka vägval du tar. Vänder vädret tvärt och det blir dålig sikt kan det bli väldigt stökigt att hitta fram utan att hamna fel. Det fanns en brant, smal ravin som kändes osäker att åka igenom, men när vi sedan tittade på den nere i dalen såg vi att det hade gått bra att åka där. Är du inte väldigt säker på din åkning, välj en annan väg.

Läs om fler offpist-turer i Björkliden på Freeride och Snösäker.

 


På toppen av Bajip Gohpáchohka
Blickar ut mot Kebnekaisemassivet

Ta med tilltugg och vatten. Trots solen var det isande kallt i vinden, vi kände aldrig för att stanna för en picknick. Istället hade det varit bra om vi stoppat i oss snabb energi i form av nötter, torkad frukt eller granola barer. Vädret kan vara mycket skiftande. Nu i mars hade vi växlande moln och sol, med stundtals ganska mycket vind. Vädret kan skifta snabbt och plötsligt kan sikten försvinna. Se till att ha med karta och GPS och rätt kläder. Klä dig med lager på lager, korrekta strumpor, vattentät jacka och ha med en dunjacka eller fleecetröja som förstärknings plagg. 


LYSSNINGSTIPS

Låktatjåkkastugan är en gammal stuga med mycket intressant historia. I avsnitt femtioett, Låktatjåkko 75 år av Husky Podcast kan du höra om hur och varför stationen byggdes. Tidigare stugvärdar berättar om deras upplevelser av att jobba i den utsatta fjällmiljön. Se till att ladda ned avsnittet offline så kan du lyssna under turen upp för att bli ännu mer taggad att nå denna fantastiska, unika fjällstuga!

 


 

Har du varit i Låktatjåkko? Hur var din upplevelse? Dela med dig i kommentarsfältet här nedan!

 
 

Share

2 thoughts on “Splitboard till Låktatjåkko fjällstation – Sveriges högst belägna fjällstation och bar

  1. Det är en DRÖM! Funderar på att ge det till min man i 40-årspresent (i sommar) faktiskt… (men för att göra i vår 2020 då).
    Låter så utsatt bara, vi kan inte så mkt så vi skulle klara oväder och behöva gräva ner oss. Alltsåå vad är alternativen där?! Kan man bli hämtad med skoter liksom?

    Fint reportage, fick värsta gåshuden av bilderna och norrskenet inte minst. ??

    1. Ja! Vilken fantastiskt present! Jag har sett att du skaffat topptursutrustning? Så himla kul! Välkommen till en helt ny värld av skidåkning 😀

      Fjällvärlden är utsatt och vädret kan skifta snabbt. Men titta på väderprognosen och ta er inte ut om det visar på mycket snöfall tex, då kan det vara svårt att hitta fram. Det går en bandvagn där varje dag så ser vädret otrevligt ut när ni ska tillbaka kan ni åka den istället! Eller passa på att stanna en extra natt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *