Helgen med snöstorm och stor lavinfara i Hemavan – men efter storm kommer solsken!

I helgen passade vi på att utforska ”vårt nya hemmafjäll” – Hemavan! Nu när vi bor i Umeå ligger närmsta fjäll runt 4 timmar bort. Ett ostabilt väder drog in och vi blev ganska insnöade på lördag kvällen i snöstormen. Det gick ingen nöd på oss – vi hyrde en superfin stuga på Laisholm med Airbnb med otrolig utsikt och fin bastu. Allt från skotork till bluetooth högtalare. Gästvänligt med daglig skottnings-service – rekommenderas varmt!

 

STORM OCH SVAGA LAGER

Vi följde lavinprognoser för att följa de senaste rapporterna om väderläget för att lättare kunna göra säkra bedömningar för våra turer. Vi gjorde ett försök att ta oss ut på lördag förmiddag men från blå himmel slog vädret om till ingen sikt och stark vind. Vi vände om. Det märktes tydligt att det fanns svaga lager längst ned i snötäcket, det var ingen stabilitet där alls. Snön var varm och extremt tung – många varningstecken för att det ska kunna gå stora laviner.

 

NYSNÖ OCH SOL PÅ LILLA MURTSERTOPPEN

På söndagen hade det fryst på och kommit en del ny snö. Fortfarande var det stor lavinfara så vi letade efter fina åk innan trädgränsen. Det blev några jättefina åk vid lilla Murtsertoppen i Laisaliden i strålande sol och blå himmel. Guideboken Topptur (annonslänk) är superbra för att hitta bra åk i de här områdena – ska bli kul att utforska fler!


 


 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *