Work & holiday i Australien: så här gör du för att få jobb på farm

De flesta backpackers på Work & holiday visum som behöver snabba pengar börjar jobba på farm i Australien. Precis så som vi har gjort. Som svensk är man väldigt eftertraktad här. Alla kan få ett sådant jobb, det är inte avancerat för fem öre men det kan vara fysiskt krävande.

 


BO PÅ WORKING HOSTEL

Det enklaste sättet att få jobb på är att bosätta sig på ett så kallat working hostel. Där hjälper de dig att få jobb genom att du signar upp dig på en lista. Du får jobb så fort du ligger överst på de – men listan kan vara lång. Det finns working hostels överallt, det är bara att googla! Man kan få hjälp via Harvest Trail också.TÄNK PÅ VÄRMEN VID SOMMARSÄSONG

Vi har jobbat i Bowen i Queensland. Det fungerar perfekt såhär vintertid. Det är lagom varmt. Som en svensk sommar fast lite varmare och det är nära till beachen. Men jag skulle akta mig för att jobba där på sommaren, för då är det alldeles för varmt. Bundaberg är det mest välkända stället för farmjobb. Det kan ibland vara en fälla eftersom så många backpackers åker dit – då kan det ibland inte finns några lediga jobb kvar. Försöka hitta andra ställen som inte är lika kända så kan du få jobb fortare. Är inte pengar motivet för att jobba finns Wwoofing (Willing workers on organic farms) där man kan jobba gratis på farmar i utbyte mot boende och mat.

 

Man kan också få hjälp med allt detta redan hemifrån Sverige. GoXplore som jag har ett samarbete med, hjälper till med ansökan av arbetsvisum. Du får hjälp med att söka Australiensiskt skattenummer, de tipsar och hjälper dig hur du söker boende och du kan resa i grupp med en massa andra svenskar. Då känns det inte lika läskigt att resa ensam.ATT JOBBA PÅ FARM

Det bästa jobbet – enligt mig – är att plantera via maskin. Man får träning och sol, jobbet är chill och dagarna går fort. Annars kan man bland annat packa och sortera frukten, eller plocka den. Plockningen är det värsta man kan göra. Det är otroligt slitsamt för kroppen och du får oftast betalt för hur mycket du hunnit plocka istället för per timme. Då tjänar du inte speciellt mycket.

 

FYSISKT KRÄVANDE

Det var tidiga morgnar. Vi åkte tillsammans i en shuttle bus till den farm man blivit tilldelad. Jobbet var extremt monotont och slitsamt för rygg och axlar. När vi planterade satt vi på stolar bakom traktorn. Därifrån tog vi små plantor från traktorn och tryckte ned dem i jorden samtidigt som vi åkte sakta framåt. Men det kändes som att det gick fort. Det krävdes en teknik för att hinna plantera i varje hål. Armarna uppåt sträck – hämta planta – böj ryggen i sidled – tryck ned plantan i jorden. Vi jobbade 8-10 timmar om dagen med ganska korta raster, så kroppen var väldigt trött på kvällarna. Ibland fick vi rensa ogräs eller plantera utan traktorn. Då plockade vi för hand bort ogräset – inte heller så snällt för ryggen.

 

Själva jobbet var inte kul, men allt runt omkring var det. Vi hade bra sammanhållning på hostelet och det var mycket festande efter jobbet. Så mycket annat hann vi inte med, eller orkade för den delen.JOBBA ETT EXTRA ÅR

För att få sitt andra års visum måste man ha jobbat 88 dagar på farm. Det är också därför det är så många backpackers som jobbar med detta. Det som är bra med farmjobb är att man kan komma och gå som man vill, ingen bryr sig riktigt. Om du bara vill jobba en vecka så kan du säga upp sig samma dag som du vill åka där ifrån, i princip. Inga konstigheter. Läs om hur det var att jobba på farmen i Queensland här.

ATT SÖKA JOBB

Den mest populära sidan man söker jobb på kallas för Gumtree. Där kan man söka alla jobb överallt i Australien. Västkusten är bra att jobba på eftersom man tjänar bättre, fast det är dock dyrare att leva där. Många jobbar antingen i Sydney, Perth eller Melbourne. Ska man jobba på restaurang måste man ansöka efter ett alkoholtillstånd, så kallat RSA (Responsible Service of Alcohol). En kurs kostar runt 140 dollar, men man kan också göra den online och då kostar den endast runt 50 dollar. Detta måste man ha för att kunna servera alkohol. Har man inte det kommer man inte kunna få jobb inom restaurang.VAD DU BEHÖVER SKAFFA DIG

BANK

Att fixa ett bankkonto är inte speciellt svårt. Bestäm dig för vilken bank du vill ha och gå sedan in på deras kontor och beställ ett konto. Vi har ANZ, fungerar mycket bra, det är bra ränta och det är den vanligaste backpacker banken, tillsammans med Commonwealth. De vet hur backpackers fungerar och tänker, så de hjälper dig att få ett konto bäst anpassat efter dig. Det tog två dagar för kortet att bli färdigt. Det kan man hämta ut på kontoret.


TAX FILE NUMBER

Även detta är enkelt att skaffa, du måste ha det för att kunna jobba. Du kan börja jobba innan du har fått ditt nummer, bara du ger ut det så fort du har fått det. Det tar runt en månad att få sitt tax file number. Om man jobbar i Australien i mer än ett halvår, så kan man skatta endast 13%. Annars måste man egentligen skatta 30%, men de flesta chansar på att inte bli upptäckt och skattar 13% ändå. Det viktiga är att man anger att man är Australisk medborgare, och ange ingen adress hemma i Sverige. Du ansöker om ditt Tax File number här.


TAX BACK

I slutändan spelar det inte så stor roll hur mycket man skattade, för man ska kunna få tillbaka näst intill alla skattepengar. Du kan enkelt begära din taxback tillbaka här. Jag var lat och betalade ett företag att göra det åt mig. Jag skrev på lite papper och samlade ihop all information till taxback.com och de fixade resten. Efter några veckor fick jag pengarna på kontot. Allt du behöver är din sista lönespec och information om din superannuation fond, en kopia av ditt pass och ditt taxfile nummer. Även andra företag kan hjälpa dig med detta, tex. Peterpans bland annat.


TELEFON NUMMER

Skaffa Australiskt nummer så fort du kommit hit. De flesta använder sig av Vodafone.Du aktiverar ditt konto via ett telefonsamtal eller så går du in i en Vodafone butik och får hjälp. Dock kan de ha lite dålig mottagning i vissa småstäder eller ingen kontakt överhuvudtaget mellan ställena. Det finns billiga telefonkort man kan köpa för samtal hem till Sverige, men jag kör på Skype istället.

 


Lycka till med jobbsökandet, och slit inte ut er för hårt! 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *