Att shoppa etiskt – går det?

Marocko tände min shoppinglust. Jag ville köpa allt. Skinnväskor överallt, marockanska sittpuffar, vackert porslin och eleganta lampor. Allt var billigt och av hög kvalité. Hade det inte varit för att jag hade begränsat med bagage hade jag ju kunnat köpa hur mycket som helst.

 

Besatt av shopping i Marocko

 

Jag köpte. Trots mitt begränsade utrymme i min backpackväska handlade jag på mig, skinnpryl efter skinnpryl. En till mig – några julklappar till familjen – och så en till mig igen. Och en till. Några gamla grejer i min packning fick ryka för att det nya skulle få plats. Men vad bra det kändes, vilka fynd! Ändå när vi lämnade Marocko kände jag att jag hade kunnat stanna en hel vecka till och gått på bara marknader – jag blev besatt.

 

 

Shoppinglycka med ett (stort) släng av dåligt samvete

 

Trots att mina fynd fyllde mig med ett slags lyckorus, så hade jag – och har – dåligt samvete. En välarbetad, rejäl datorväska med flera fack och snygga detaljer för 200 kr. Hade jag köpt väskan hemma hade den säkert kostat minst 2000 kr. Hur är det ens rimligt egentligen? Det är många led för produktionen av den där väskan, har alla fått lön? Hur många kronor kan det bli till var och en? Hade jag köpt väskan dyrare hemma, var hade resterande pengar gått? Hade hantverkarna fått mer betalt då?

 

 

Arbetsdagar med fötterna badandes i kemikalier

 

Vi besökte ett Tannerie när vi var i Fez. Inne i medinan (gamla stan) fanns ett ställe där de processar skinn för tillverkning av läderprodukter. Processen innebär att man permanent ändrar hudens proteinstruktur, vilket gör att den håller bättre och inte faller sönder. Man färgar även hudarna där. Innan behandlingen avfettas- avsaltas och blötläggs dem i vatten över en period på 6 timmar till 2 dagar. Innan vi gick in i Tannerian blev vi varnade för att det skulle lukta väldigt illa, och folk på gatan ville sälja på oss färsk mynta som vi skulle hålla under näsan under besöket. Arbetarna stod i stora kärl fulla med kemikalier och färgade hudarna. Barfota, utan varken handskar eller munskydd. Runt om fanns flera butiker fulla med färdiga läderprodukter från golv till tak, och turister strömmade in och ut.

 

Avloppsvattnet från sådana här Tanneries dumpas obehandlat ut i floder. Det resulterar i att jordbruksmarken blir översvämmad med färgat vatten, förgiftat med krom, bly och arsenik. Föroreningar i luften, vattnet och jorden orsakar en mängd sjukdomar hos de människor som bor i området. Många av de giftiga ämnena är cancerframkallande och de orsakar hälsoproblem i ögon, lungor, lever, njurar, hud och lymfsystem. Djuren dricker och äter från de här förgiftade markerna och människorna äter sedan i sin tur djuren. På en del ställen ändrar fiskarna kön på grund av föroreningarna.

 

 

River Blue

 

För att spä på mitt dåliga samvete gick jag och Christine på Sverige-premiären av River Blue som Houdini anordnade, precis när jag kom hem. Den handlar precis om det här; hur modeindustrin förstör miljön, att viktiga floder i världen dör och att människor får svåra hälsoproblem. Det sticker i hela kroppen att se hur verkligheten ser ut, men den här dokumentären bör verkligen alla se.

 

”Tvätta inte jeansen för ofta.” – Varför?

 

Ofta när man handlar jeans i butik får man rådet att inte tvätta dem så ofta, för att de ska hålla längre. Det jag också fått höra är att det rådet är för att kompensera för den enorma vattenmängd som behövs vid tillverkningen av jeans. Men det är klart att det är också för att undvika att byxorna tappar färg för utseendets skull, men också för att de giftiga kemikalierna i färgen släpps ut i våra avlopp och sedan ut i naturen. På Levi´s hemsida står det ”It’s best to wash denim as little as possible, not only to prevent shrinking & fading, but to conserve water, which lessens negative impact on the environment. When they are ready for a freshening up, turn jeans inside-out & wash separately in cold water and line dry, if possible.”

 

Varför läggs ansvaret på oss konsumenter att tvätta sällan istället för att göra en produkt som är hållbar och miljövänlig?

 

 

 

 

Vad är lösningen på problemet?

 

Det är ju helt omöjligt för oss konsumenter att ha koll på vilka märken eller produkter som är bättre än andra. Vi kan inte heller göra research inför varje val vi ska ta. Hur vet vi vilka märken som på riktigt är på väg i rätt riktning?

 

 • B Corps är en certifiering för butiker och märken som t.ex. Fair-trade certifiering är för kaffe. Med en sådan certifiering uppfylles strikta normer för miljöprestanda och ansvarsskyldighet. Det är ju superbra! Det borde bli mer uppmärksammat och mer populärt.
 • Fashion Heroes är en sida som svarar på var man kan köpa kläder på ett etniskt och miljövänligt sätt. De har samlat några av de märken som är på väg i rätt riktning.
 • Miljömedvetna modebloggare – vi blir idag väldigt påverkade av bloggare och influensers på Instagram. Tänk om de här stora kontona skulle kunna börja samarbeta mer med märken som behöver hjälp med att få sin idé hörd. Jag skulle gärna följa sådana konton som har fina bilder, snygg stil och som står för miljömedvetna val inom modevärlden.
 • Det finns en tvättpåse som man kan använda när man tvättar i maskin. Den fångar upp microplaster från syntetiska plagg, som annars hade följt med vattnet till sjöar, floder och hav. Istället fastnar microplasterna på påsens insida. Påsen ger även en skonsammare tvätt så att plaggen håller längre.

 

Vet ni om andra lösningar? Kan ni rekommendera några modebloggare som samarbetar med hållbara märken?

 

 

Några märken som jobbar för en god sak.

 

 • Karün World – ni har kanske märkt att jag och Christine har börjat samarbeta med Karün som gör solglasögon. Detta är ett samarbete som vi är väldigt glada och stolta över, vi vill mer än gärna sprida deras visioner och produkter! Deras idé är att återanvända material som idag går till spillo, t.ex fiskenät, fallna träd och gamla jeans. De tar vara på dessa material och skapar solglasögon av det. Fiskenät är ett väldigt hållbart material så de solglasögonen tål väldigt mycket.
 • Houdini – gänget på Houdini värnar om miljön på många möjliga sätt. De har ett nytänkande och vill använda material som håller länge och som går att återanvända till nyproduktion många gånger.
 • Tentree – producerar eko-vänliga kläder och för varje sak man köper planteras 10 träd.

 

Hur tänker ni när ni shoppar på resor? Har ni några favoritmärken som tänker miljövänligt eller på ett nytänkande sätt? Kommentera gärna!

 

Karün solglasögon, som vi samarbetar med, gjorda av fallna träd

Karün solglasögon gjorda från kastade fiskenät

 

 

 

 

Share

3 thoughts on “Att shoppa etiskt – går det?

 1. För mig personligen väljer jag alltid bort skinnprodukter när jag är utomlands. Men mest för djurens skull. Är några som far illa av våra inköp är det djuren som måste avsätta sina liv. Om du är intresserad av att handla etiskt så kan jag tipsa om en jättebra blogg av Johanna N som driver bloggen http://www.slowfashion.nu Jag håller verkligen med dig om att man blir drabbad av insikten av ens egna beteenden påverkar så många människor i rakt nedstigande led. Super bra och viktigt inlägg som du har skrivit!

   1. Men åh! Blir så himla glad över att ni peppar på min blogg och det jag skriver! Tusen tack! Ang jeans vill jag verkligen tipsa om reDEW8 – ett nystartat märke som har tagit det här med hållbarhet till en ny nivå (jag är till viss del lite part i målet eftersom jag jobbar 40 % för dem, å andra sidan hade jag aldrig tackat ja till det jobbet när de frågade mig om jag inte totalt backade upp det de gör!) http://www.redew8.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *