Mikaela Söhnchen: äventyrare och problemlösare

”Äventyr i livet är lika självklart som luft i lungorna”

 

Mikaela Söhnchen är äventyraren och problemlösaren från Göteborg som sätter stort fokus i att utmana sig själv. Hon vill prioritera sin kropp och äventyrslust samtidigt som hon har stor drivkraft för sitt teknik-konsult företag. Dessutom vill hon uppmana andra att ta sig upp ur soffan.

 

Mikaela har en bakgrund som hon tror att många kan känna igen sig i. Som barn försökte hon idrotta och sporta mycket men under senare tonåren rann det mesta ut i sanden och hon levde på gamla meriter.

– Numera tar jag för mig mer av livet!

Ville sätta sin egen uthållighet på prov

Äventyrslusten väcktes under en föreläsning som handlade om människan som ett uthållighetsdjur. Där fick Mikaela upp ögonen för att människan är designad för att ta sig fram för egen maskin under långa sträckor och perioder. Just då kände hon inte igen sig i det då hon mest förflyttade sig mellan hemmet och kontoret. Hon bestämde sig för pröva sin egen uthållighet, vilket resulterade i ett äventyr i Österrike sex månader senare.

 

Austria 30/15+1

Mikaela har rötter i Österrike och valde därför att göra sitt stora äventyr där; genom att springa 30 mil under 15 dagar och bestiga en bergstopp – helt på egen hand.

– Efter den upplevelsen känns äventyr i livet lika självklart som luft i lungorna.

 

Navigering och begränsad packning – de största utmaningarna 

Under äventyret var en av de största utmaningarna att navigera. Mikaela hade kartor och en förutbestämd rutt men vädret gjorde att hon hela tiden behövde anpassa vägvalen.

– Utan tidigare orienteringserfarenheter lärde jag mig att navigera den hårda vägen, dvs. jag sprang fel en del. Packningen var också en stor utmaning.

För att kunna springa hade Mikaela en lätt packning på bara 8kg. Att klara sig med en begränsad mängd kläder var utmanande när vädret växlade från sol till storm och hällregn på en bergstopp 3000 meter över havet.

 

Utmanar sig för att må bättre i vardagen 

Mikaela menar att vi alla sitter på massvis med potential som sällan får komma till användning. Hon säger att samhället vi lever i utmanar oss på flera olika sätt dagligen men oftast genom förväntningar utifrån. Det leder inte alltid till en positiv utveckling och många mår dåligt istället.

– För min egen del har därför utmaningar inom upplevelser och äventyr bidragit till ett tillvaratagande av min potential, vilket också fått mig att må bättre. Vi klarar mer än vi tror!

Äventyr kräver planering, förberedelser och tid

Viktigast att tänka på kring planeringen är att det tar tid, mer tid än man föreställer sig, menar Mikaela.

– Att börja i god tid är nödvändigt. Vill man genomföra ett extra utmanande äventyr är det minst lika viktigt att gilla planeringsarbetet som att gilla att genomföra själva äventyret. Allt kan man däremot inte planera för, men förberedd kan man vara!

 

Viktigt att vara kontaktbar

Att ha rätt säkerhetsutrustning med sig och veta hur man reagerar vid krissituationer är såklart viktigt, extra viktigt är det om man gör ett solo-äventyr.

– I Österrike hade jag med mig utrustning som gjorde att min iPhone kunde ringa via satellit och därmed alltid hade täckning bland bergen.

 

Lära sig hålla motivationen 

– Att vara på äventyr involverar massvis med fantastiska känslor som frihet, utmattning och glädje.

Men Mikaela menar att vardagen lätt kan få en att tappa suget på planeringen, träningen eller att ringa den där sponsorn man vill ha. Med tiden har hon lärt sig strategier för att hålla motivationen och drivkraften igång i en jämn takt, vilket även har hjälpt henne i många andra sammanhang.

 

Träna upp sin riskmedvetenhet för ökad jämställdhet inom actionsporter

Jämställdheten inom actionsporter har förbättrats över tid, menar Mikaela, men ännu finns mycket mer att önska. I grunden tycker hon att det handlar om människors inställning till vad olika kön kan klara av.

– I min värld har inte äkta styrka alltid med muskler att göra och därmed känns könet helt ointressant. Jag tror att det saknas kvinnliga förebilder som exponeras. Som en del i att förebilder saknas förminskar vi tjejer oss lätt och tar inte för oss.

Mikaela tror även att en annan orsak till detta kan handla om kvinnors riskmedvetenhet. Men att vara riskmedveten tror hon är en positiv sak, som däremot behöver kompletteras med kunskap och träning.

– Skapar vi förutsättningarna för det tror jag vi snabbt kommer få se fler tjejer på vattnen och bland bergen.

 

”Vad man än vill pröva måste man börja någonstans!”

Mikaela tycker själv att hennes bästa egenskap är att hon är orädd för att pröva nya saker. De senaste åren har hon testat allt från fridykning till isklättring. Med lite coachning från någon mer erfaren och med rätt utrustning är det förhållandevis enkelt att pröva på en ny aktivitet, tycker hon. Det som krävs är att man kan gå från idé till handling och det är Mikaela bra på – inte bara på äventyr utan även i hennes arbete som egenföretagare.

Seglare och skidåkare sedan barnsben. Idag kombinerar Mikaela de två elementen med snökite. 

Att åka skidor blev naturligt för Mikaela redan som barn då hennes far är från Österrike och jobbade som skidlärare där. Det fostrade henne att inte klaga på onda fötter, dåligt glid eller frusna fingrar. I tidiga tonåren började Mikaela segla optimistjolle. När hon växte ur den anslöt hon till en skutförening på västkusten och seglade som instruktör i 10 år på ungdomsläger. Numera semesterseglar hon i en H-båt längst kusten kring Bohuslän.

Med förkärlek till vind och vatten kom idén om att kitesurfa för fyra år sedan. Det tog inte lång tid innan Mikaela kom på idén att kiten även kunde vara till nytta bland bergen och sedan två år är snökitingen hennes nya passion.

– Framöver vill jag fortsätta utforska den snötäckta vildmarken under lite längre turer med kiten.

Mikaela älskar att färdas – när hon reser uppskattar hon förflyttningsmomentet och alla upplevelser längs med vägen. Det visar sig även i hennes driv till personlig utveckling och vilja att få sina drömmar att bli verklighet. Idag jobbar Mikaela på sitt nya koncept ”Keep Explore” där hon vill uppmana fler att ta sig ur soffan och ut i skogen. Fram tills det är lanserat kan ni läsa mer om Mikaelas äventyr på hennes blogg.

 


Planerar du ditt äventyr?

Mikaela är en helt fantastisk äventyrscoach, hon hjälper oss i vår planering inför vårt projekt och hon kommer alltid med bra input när vi är i störst behov av det! Hon har båda fötterna på jorden samtidigt som hon har höga visioner. Mikaela är verkligen en tjej jag skulle rekommendera för planering av äventyr, rådgivning eller bara allmänt pepp att ta sig ut på sina drömmar! Kontakta henne helt enkelt!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *