Vad du inte får glömma att ta med på toppturen – välj rätt lavinutrustning

Är det något du inte ska snåla med så är det lavinutrustningen – den kan rädda ditt liv! Förhoppningsvis kommer du aldrig att behöva använda den, men om den dagen skulle inträffa vill du inte bli sviken av din lavinutrustning. Åk aldrig iväg utan kompletta grejer. Se till så att alla i gruppen har med sig allt.


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR. <<

ENSAM ÄR INTE STARK

Det här är ingen sport för ensamvargar. Du ska helt enkelt aldrig vara på fjället ensam. Vem ska då rädda dig om du dras med i en lavin? Åk med polare som har kunskap inom lavinsäkerhet, minst en men helst fler. Se alltid till att alla i gruppen kan hantera utrustningen, annars kan det vara du själv som blir drabbad. Tänk på din egen säkerhet. Var rak på sak – be personen stanna hemma och öva på transceiversök istället. Läs om 5 enkla tips om hur du är en grym backcountry partner här.DINA MÅSTEN I RYGGSÄCKEN

Lavinutrustning kan kännas dyrt – men det är trots allt en livförsäkring. Den kommer dessutom göra att du kan ta dig iväg på många äventyr! Du kommer snart efter ett inköp känna att det har tjänat in sig. Den bästa utrustningen är den du kan utan och innan. Alla transcievers är enkla att använda – du måste bara vänja dig vid din egen så att du är bombsäker på vad du håller på med i en krissituation. Transceiver, spade och sond ska alltid finnas med i väskan. I Kanada behöver du på vissa ställen låsa upp en grind med en transciever för att få åtkomst till baksidorna. Ett första hjälpen kit ska också alltid finnas i din ryggsäck.

En lavinryggsäck ger ingen garanti för att överleva en lavin – bara större chanser till att hamna närmre ytan. Lös inte ut den för sent för att den ska hjälpa. En lavinryggsäck är som en påse müsli –  när du skakar om påsen hamnar allt det stora högst upp och de minsta smulorna hamnar längt ned. Ryggsäcken håller dig till ytan men fungerar alltså inte som en flytväst. Välj en väska som inte väger för mycket – lavinpackningen blir snabbt tung i sig och du vill orka bära hela dagen!

Största anledningen till dödsolyckor i laviner är faktiskt inte att man blir begravd, utan att man krockar in i träd och stora stenar. Ha därför alltid hjälm – även om det är varmt och du svettas.


Jag har Mammuts serie – transceivern är väldigt lättanvänd och smidig.

SE PRISER HÄR

En lavinryggsäck på 26 liter är en lagom storlek. Mindre blir för trångt och större blir för tungt. Det finns olika system – patroner eller elektriskt.

SE PRISER HÄRHITTA FRAM OCH GÖR SÄKRA VÄGVAL

Ladda ner Fjällkartan på mobilen för att ha en terrängkarta lätt tillhands. Ha med en kompass – vad gör du annars om vädret slår om och du kan inte ens se handen framför dig? Du vill inte navigera i blindo ned för ett stup. Med en lutningsmätare kan du mäta lutningen på sluttningen för att avgöra om det är ett säkert åk eller inte. Under 30 grader går det inte laviner då det är för flackt. En kommradio är susen på berget när det inte finns täckning. Om du vill fota när andra åker är den perfekt att kommunicera med för att tajma in rätt ögonblick från långa avstånd. Mobilen duger annars i de flesta fall – men se till att ha med en energibank – vad gör du om mobilen är död och du måste ringa 112?

En Guidebok för toppturer och lavinboken brukar jag ha med mig – inte alltid med i väskan men alltid till stugan när jag åker till fjällen.


En lutningsmätare hjälper dig hitta flacka sluttningar på under 30 grader om det är stor lavinfara

SE PRISER HÄR

Kommradion sviker inte när det inte finns mottagning på berget.

SE PRISER HÄRHÅLL VÄRMEN

Varma kläder och förstärkningsplagg. Jag går alltid med en skaljacka som andas och klär mig med lager på lager. Jag brukar ha en tunn dunjacka nedpackad i väskan som jag tar på mig vid pauser för att inte bli kall. Ett par skidbyxor med stora fickor är skönt att ha – där kan du få plats med stighudarna på vägen ned.

Sittunderlag är skönt för fikapausen. Det kan även rädda liv om du tar fram allas sittunderlag i en krissituation så att den utsatte kan ligga på något som håller värmen.

Glöm inte vatten och varm dryck! Snabbenergi som finns lättillgänglig kan muntra upp den trötta!


NÄSTA: Lavinsäkerhet – tips för dig som ska ut i off-pisten


Inlägget innehåller annonslänkar. Det innebär att jag får en liten provision på varor som köpts via dessa länkar, utan någon extra kostnad för dig. Jag rekommenderar aldrig en produkt som jag inte använder eller tror på själv. Läs mer om min PR Policy här.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *