Öva lavinsök med transceiver: så här gör du

Att ha lavinutrustning är ett steg på vägen, men det viktigaste är att du kan hantera utrustningen. Det är ditt och dina vänners liv som står på spel om en lavin löser ut. Det sista du vill i en sådan situation är att vara osäker på din utrustning. Varje minut räknas och det finns ingen tid till betänketid. En person som ligger begravd i en lavin kan bara andas i max 15 minuter. 


GÖR LAVINSÖK HEMMA, PÅ BARMARK OCH I SNÖ

Jag har de senaste åren gjort övningssök med min transceiver inför vintern. Det är alltid skönt för självförtroendet att veta att jag minns hur man gör – det är nog inte bara jag som lätt glömmer saker när jag inte upprepar dem så ofta. Träffa en kompis som också har en transceiver och gör sök där det fungerar för er. All övning är bättre än ingen – sökarna hemma i lägenheten för att få en känsla av hur de fungerar om du inte har möjlighet att söka ute i snön. På skidorterna finns ofta anlagda områden där du kan öva på transceiver-sök.


VAR SÄKER PÅ ATT ALLA HANTERAR SIN UTRUSTNING INNAN TUREN

Se till att du övar på lavinsök med de vänner du ska gå på tur med innan ni beger er iväg. Det gör att du snabbt får reda på om alla är på samma kunskapsnivå – vågar du lägga ditt liv i deras händer? Det gör också att du får koll på att allas utrustning fungerar ihop eller om någon har för lite batterier.

Se vad gruppen har för naturliga roller och utse en ledare om en olycka skulle vara framme. När det finns så lite tid vid en utlöst lavin är det viktigt att alla vet vad de ska göra. Tänk alltid på din egen säkerhet i första hand. Läs mer om räddningsstrateger vid lavinincidenter här.

 


 

TÄNK PÅ:

Ha alltid din transceiver fäst till dig. Tar du ut den ur selen när du söker – fäst den på armen. Du vill inte att den ska försvinna ifrån dig om det skulle komma en ny lavin. 
 
Ha din transceiver nära kroppen när du inte söker. Ju närmre kroppen du har den, desto mindre batterier kommer den dra. Risken är också mindre att den dras loss från dig om du hamnar i en lavin. Den kommer inte rädda dig om den ligger i din ryggsäck som har hamnat på ett helt annat ställe än dig själv.

Ha alltid transceivern påslagen. När den är på ’sänd’ drar den inte mycket batterier. Det är lätt att glömma bort att sätta på den igen om du står av den för att spara på batterier.

Ha inte mobiltelefonen för nära transcievern. Den kan störa sändningssignalerna. Ha mobilen i ryggsäcken eller i någon ficka på byxorna långt ifrån. Även kameror med wifi-sändning (t.ex GoPro) stör transceivern – se till att stänga av den funktionen vid offpiståkning.


 

p1030067


SÅHÄR GÖR DU FÖR ATT SÖKA MED TRANSCEIVER

Tranceivers kommer med en användarhandbok när du köper den – titta i den när du övar på lavinsök. På baksidan på min tranceiver finns även en snabbguide så att jag lätt kan få en påminnelse om jag får en blackout vid en krissituation. 

 

  • De tranceivers som inte söker ska slås av för att inte störa signalen till den begravde. 
  • När söket är avslutat sätts alla transceivers på send igen. 

 

#1 SIGNALSÖK

Transceivern skickar ut signaler i cirklar. Du måste få känning på en så kallad flux-linje när du söker. För att få transceivern att hitta signalerna måste du söka över en stor yta – var snabb! Var uppmärksam visuellt om du kan se kroppsdelar eller objekt i lavinkäglan. Gå i slag på 25 meter upp över lavinen.
 

#2 GROVSÖK

När du känning på en fluxlinje följer du den. Titta på distans och riktningsinformationen på displayen och gå i den riktningen som pilen visar. Ju närmare du kommer, desto mer försiktig med dina rörelser ska du vara och gå lägre ned mot marken. Tänk att du går in för landning. När du är tillräckligt nära drar du din transceiver i nivå med snön så att det blir bromsspår efter den.
 

#3 FINSÖK

När transceivern börjar öka distansen har du passerat den saknade – för tillbaka den på lägsta distans och börja finsöka. Det gör du genom att söka i kryss för att tillslut hitta lägsta avståndsanvisningen. Sätt ned spaden för att veta var du ska börja som startpunkt för sondningen.
 

SONDNING

För att få exakt position använder du din sond. Stoppa ned sonden 90 grader mot sluttningen i ett spiralformat mönster. Arbeta med båda händerna – du kommer känna när du träffar den saknade. Lämna sonden kvar i snön när du fått en träff. Använd markera funktionen på transceivern när du är säker på träffen.
 

UTGRÄVNING AV BEGRAVD

När du gräver måste det gå riktigt fort. Det är det mest tidskrävande och bör också tränas på. Byt grävare med ofta för att minimera risken för trötthet och därmed långsammare grävning. Det finns tekniker för detta, läs mer om att gräva rätt för att rädda liv här.

 
Transcievern skickar ut signaler i så kallade fluxlinjer. Bild: Patroller Supply
 

 

ANVÄND INTE TRANSCEIVER APPAR

Det finns appar till mobiltelefonerna som ska fungera som en transceiver. Det är ingen bra idé eftersom de smarta mobiltelefonerna inte har speciellt bra batteritid när det är kallt ute. Läs mer om att apparna inte ersätter transceivers här.
 

NÄSTA: Vad du inte får glömma att ta med på toppturen – välj rätt lavinutrustning


 

Share

2 thoughts on “Öva lavinsök med transceiver: så här gör du

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *