Work & Holiday i Nya Zeeland – så här gör du för att skaffa jobb och boende

Vill du åka på Work & Holiday och jobba i Nya Zeeland? Gör det! Det är ett helt fantastiskt land! Att jobba i Nya Zeeland är en upplevelse – landet har en helt otroligt vacker natur och en öppen, hjälpsam och trevlig befolkning. Vill man dessutom, som jag ville, åka skidor/snowboard en hel (svensk) sommar så är det hit du ska! Du behöver inte vara inbiten skidåkare för att uppskatta landet. Det finns oändligt med saker man kan göra, fina bergsvandringar man kan ta sig uppför och vackra vattenfall överallt.

 


>> INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR. VARFÖR? LÄS MER HÄR. <<

 

Jag – Christine, Emelies syster – spenderade en vintersäsong i Wanaka på södra ön och kan varmt rekommendera dig som funderar på att åka dit att göra det. Ta med varma kläder! Husen är svinkalla. Bortsett från det är landets vintrar överlag varmare än i Sverige. Lite närmare våren satt vi ofta i bikini och solade efter att vi hade varit och åkt snowboard en hel dag. Det går att cykla året runt. Jätteskönt! Jag minns att jag några gånger pratade med Emelie hemma i Sverige som satt och frös under en iskall sommar medan jag satt ute på altanen och solade.


Jobba i Nya Zealand

 

Jobba i Nya Zealand


VISUM FÖR ATT JOBBA I NYA ZEELAND

För att få stanna längre än 3 månader, samt att få jobba i Nya Zeeland behöver du ett visum. För ungdomar 18-30 år är det väldigt lätt att ansöka om ett Work & Holiday visum online via New Zeeland Immigration. Det tog mig ca 2 dygn från det att jag skickade in ansökan tills dess att jag blev accepterad. Jämfört med Kanada var det inte ens hälften av lika många papper som skulle skickas, det var i princip bara att fylla i informationen online, betala ansökningsavgiften och sen söka. De enda kraven är:

  • att du är svensk medborgare och kan bevisa att du har minst 4200 NZD (motsvarar drygt 27 000 SEK).
  • du behöver en reseförsäkring som täcker den planerade vistelsen. Med ett Nya Zeeländskt Work & Holiday visum får du jobba i Nya Zeeland upp till 12 månader och under denna period får du även studera i upp till 6 månader.

En annan skillnad från Kanadensiska visum är att Sverige inte har någon kvot för landet, det finns alltså ingen begränsning för hur många som får arbetsvisum varje år.

 


BOENDE

När jag reste ner till Nya Zeeland hade jag en väldigt vag plan. Vi hade bokat boende i Queenstown för en vecka vilket jag hoppades skulle räcka för att hitta främst boende men även jobb i staden för säsongen. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Priserna för rum är hutlösa i Queenstown, vi hade jättesvårt att hitta något vettigt, antingen kostade det skjortan eller så var det ett mögligt ruckel där man fick sova på soffan. Efter rekommendation från några vänner slutade det med att vi ganska snabbt hamnade i Wanaka istället. Där var det dels mycket lugnare och lite mer “local-wibe” men även mycket enklare att hitta bra boende till ett vettigt pris.

 

Vi fick boende via mäklarfirman RE/MAX och deras avdelning WAC Property Management. Wanaka är egentligen ett sommarställe så väldigt många, framförallt från Christchurch, äger sommarhus i byn varav istället för att låta dem stå tomma hela vintern hyr ut dem till säsongare. WAC hjälper alltså till med allt det praktiska såsom att välja hyresgäster och se till att kontrakt skrivs på samt att hyran betalas i tid etc. De var oerhört seriösa och jag kan varmt rekommendera att man går via en agent som vi gjorde. Det kändes säkert och vi hade en opartisk kontaktperson under hela perioden. Jag upplevde det enklare att gå ihop några vänner och tillsammans hyra ett helt hus snarare än att själv hyra in sig i ett rum.


Jobba i Nya Zealand


Husen är oisolerade

Vi bodde jättefint MEN – de isolerar inte husen! Det gäller för de flesta husen i Wanaka (och större delen av landet tror jag) Det finns heller inte något vettigt sätt att värma upp husen på plus att fönstren endast är englasade! Så om man inte vill lägga alla sina hårt intjänade pengar på elräkningar så förbered er på iskyla.

 

Det var inte ovanligt att vi vaknade upp till is på insidan av fönstren och 4 grader inomhus. Jag sov med tre täcken och oftast brukade jag lägga morgondagens outfit under täcket när jag sov så att jag inte skulle förfrysa när jag klädde på mig. Vår enda värmekälla var en gasspis i vardagsrummet som vi endast hade tänd när vi var hemma eftersom värmen ändå inte höll sig i huset. Om vi haft den tänd större delen av eftermiddagen och kvällen fick vi nog som max 17 grader i vardagsrummet men likaväl var det 4 grader när vi vaknade.


Ta med dig varma kläder!

Det är dessutom svindyrt att handla kläder där så jag upprepar, ta med varma kläder! Varmvattenflaskan blev vår räddning, stoppa den under täcket tio minuter innan ni ska sova och ni slipper dö av köld under natten, det tog mig jättelång tid innan jag gav det ett försök då jag förknippade det med gamla tanter (förlåt mormor) men det var lätt värt de ynka dollarna det kostade.


Jobba i Nya Zealand


JOBBA I NYA ZEELAND

 

Det var inte det lättaste att hitta ett jobb i Nya Zeeland. Wanaka är en stad som drar till sig många säsongsboende men de har fortfarande en stor andel permanentboende vilket gör att folk tenderar att stanna på sina jobb en lång tid istället för att, som på många säsongsställen, stanna en vinter för att sen resa hem igen. Är du ute i god tid finns det många jobb på skidresorterna i området.


Ha tålamod

Med tålamod och envishet går det alltid att skaffa jobb, men tappa inte hoppet om det går en månad innan det händer något. Vi kom ner dit i mitten på maj vilket är en dryg månad innan vintersäsongen drar igång – den lugnaste perioden på hela året, därför behövdes ingen extra personal då. Det gick även mycket rykten om att många hade svårt att hitta heltidsarbete och bara blev anställda på en ganska låg deltid, det var dock inget jag eller mina vänner hade problem med.

 

Det slutade med att jag och många andra jag kände jobbade på stadens supermarket, New World. En mataffär lika stor som Ica Maxi. Jag arbetade natt på butikens bageri vilket jag tyckte var perfekt då jag kunde spendera varje dag uppe på berget. Men att jobba natt där var inte som hemma. Man arbetade 8-timmars pass 5 dagar i veckan och det tar hårt. Så ska ni jobba natt, glöm inte bort att värdera sömn! Att sova en timme på morgonen och två timmar på kvällen fungerar inte i längden- tro mig jag har prövat.


Jobba i Nya Zealand


Betala inte onödigt mycket skatt – skaffa ett IRD-nummer

För att få jobba i Nya Zeeland behöver man ett Inland Revenue Number. Det går att ansöka om hemifrån men om man inte har någon framförhållning (som jag) så går det bra att göra på plats också. Egentligen får man jobba i Nya Zeeland utan ett IRD- nummer men då dras det 45 procent skatt på lönen vilket är minst sagt onödigt.

 

Jag är lite osäker på hur man söker numret hemifrån men för att göra det på plats så fyller man i ett formulär som man får på postkontoret. Du behöver även en adress som numret kan skickas till (jag uppgav hostelets) och två olika typer av id, varav svenskt körkort inte är giltigt. Då jag inte tog reda på det här innan så slutade det med att jag skaffade en översättning på mitt svenska körkort och använde det som id-handling nummer två. Det kostade ca $60 och tog bara någon dag. Men det hade kanske varit smartare att skaffa internationellt körkort hemifrån som man då kan använda i andra delar av världen också.


BANK

Det fanns en hel del banker att välja emellan. Tänk på att många tar en avgift varje månad medan vissa var helt gratis. Det är helt klart värt att gå och prata med de olika bankerna för att få veta mer om just deras villkor. Vissa banker får du dessutom inte ingå avtal med om du inte är medborgare. Jag valde att skaffa Kiwi-bank vilket även var samma företag som landets postkontor. Enda nackdelen med den banken var att deras öppettider inte var lika bra som vissa andras men annars var de helt gratis. Man fick till och med själv välja motiv (av några alternativ) på sitt bankkort vilket jag tyckte var lite gulligt.

 


TELEFON

Det fanns en del olika telefonoperatörer att välja på och även där kan det vara värt att jämföra vad som ingår då det skiljer sig en hel del. Jag skaffade ett vanligt prepaid-kort med Spark. Jag har för mig att de flesta använde kontantkort då det inte lönade sig att binda upp sig på något abonnemang och du fick oftast lika mycket för mindre pengar med kontantkort. I mitt kontantkort ingick 500MB data, 100 minuter att ringa för och fria sms. Dessutom, vilket var det bästa av allt, så ingick 1GB wifi på alla Sparks wifi-zoner. De har alltså satt upp som små stationer runt om i landet där man kan ansluta sig till deras wifi. Supersmidigt! Så i princip fick man 30GB data i månaden om man bara var i närheten av en wifi-zon.


18+ CARD

Svenska id-kort fungerar inte som legitimation i landet. För att slippa släpa med dig passet varje gång du ska gå ut och ta en öl eller köpa alkohol på krogen behöver du ett så kallat 18+ card. Det var ganska knöligt att fixa. Du hittar formulären på närmsta postkontor och för att kunna skicka in det behöver du:

  • ett fotografi på dig själv (ska vara i samma format som ett passfoto)
  • en Nya Zeeländsk adress – du måste kunna visa upp ditt hyreskontrakt eller liknande.
  • pass
  • betala $35 i samband med att du skickar in pappren.
  • en autoriserads underskrift (det behövs alltså ett vittne på att informationen är sann). Den här punkten var svårast att hitta. Vi försökte få polisen att signera men blev tillslut hänvisade till en lista med telefonnummer till folk som var så kallade “justice of the peace”. Listan var ouppdaterad men det slutade med att vi fick komma hem till en äldre herre, svära en ed och sedan få våra papper signerade.

Jobba i Nya Zealand


TRANSPORT

Kollektivtrafiken är närmast icke-existerande i Wanaka. Man tar sig runt till fots, med cykel eller med bil. Jag tror att det gick någon buss upp till bergen varje dag men den var väldigt dyr och jag har faktiskt ingen aning om var den gick ifrån, när den gick eller egentligen ens om den gick. Vi lyckades inte reda ut det.


Lifta!

Till en början var vi billösa vilket egentligen fungerade hur bra som helst. Nya Zeeland har en liftar-kultur som är helt underbar. Folk liftar överallt och man blir alltid upplockad. Kutymen är att slänga till med $5 som tack för skjutsen men många är glada att få sällskap upp. Det fanns dessutom flera olika facebook-grupper där man kunde skriva om man sökte skjuts eller hade plats över i bilen, t.ex. Cardrona and Treble Cone $5 Carpool. Det var ett jättebra sätt att lära känna nya vänner på som man dessutom kunde hänga med i backen.


Köpa bil

Jag och en av dem jag bodde med, Ryland, valde dock att skaffa bil då det trots allt var lite knöligt att gå till – den inofficiella – hitch hiking-platsen varje dag. Vi betalade $1600 för en skruttig Opel Corsa från -93 som hade blivit pedantiskt skött av den tidigare ägaren. Den höll utan större skador hela säsongen.


Jobba i Nya Zealand


Vinterdäck är inte tillåtet 

Om ni ska köpa bil för att ta er upp för bergen med, tänk på att vägarna dit är URUSLA. Mot slutet på säsongen var det många som valde att parkera bilen innan avfartsvägen för att sedan lifta sista biten eftersom det slet så hårt på bilarna och de flesta vi kände hade behövt göra någon dyrare reparation.

 

En annan sak som är ett måste är snökedjor! Man får inte ha vinterdäck så istället så tar man på snökedjor när man kommer upp till snönivån. Är ni inte duktiga på att sätta på snökedjor innan så blir ni det efter en vintersäsong jag lovar. Fyrhjulsdrift är att rekommendera då vägen upp är brant och smal, det är inte kul att bli stående för att någon fastnat framför en. Vi hade dock bara tvåhjulsdrift och klarade oss alldeles utmärkt på det, vi körde upp i princip varje dag. Så länge man kör i ett jämnt tempo och inte stannar samt använder snökedjor när väglaget är dåligt så ska man klara sig.


Jobba i Nya Zealand


SKIDRESORTERNA

Det finns en del olika berg i Queenstown/Wanaka-området. Jag tycker man ska fundera på vilken typ av åkning man är ute efter och välja berg utefter det. En anledning till att vi flyttade till Wanaka var för att hälften av gänget ville köra park i Cardrona och den andra hälften freeride-åkning i Treblecone. Ni har även the Remarkables och Coronet Peak som ligger närmare Queenstown. Jag var aldrig där men om jag förstått det rätt är Coronet Peak ganska litet medan Remarks håller liknande nivå som Cardrona.

 

Cardronas park är snäppet vassare. Med en egen parklift som gick fort fick man in många åk på en dag. Det gjorde det även enkelt att lära känna likasinnade då de flesta som åkte i den liften var inbitna parkåkare och folk peppade de som körde i parken från liften i och med att man hade bra utsikt över nästan hela parken. Det var lätt att bli bortskämd i deras park. Den shapeades minst 6 gånger om dagen så allt var i toppskick och de ändrade konstant om så man tröttnade aldrig på några hits. Hoppen var otroligt välbyggda vilket antagligen är en anledning till att Winter Games hålls där varje år.

 

Treblecone kan jag inte säga så mycket om då jag inte spenderade mycket tid där men det var brantare och många skidåkare föredrog det området. De har bättre off pist- möjligheter om jag har förstått det rätt. Men freeride-åkning i Nya Zeeland kan inte direkt jämföras med Kanadas champagnepuder eller Alpernas oändliga dump men man kan fortfarande ha riktigt kul där.

 


QUEENSTOWN vs. WANAKA

 

Om du inte kan få nog av fester och stadspuls då är Queenstown något för dig. Staden sover aldrig. Det är väldigt mycket turister där vilket även bidragit till att det finns oändligt med turistattraktioner och aktiviteter. Det går med andra ord inte att ha tråkigt där. Det går inte heller att spara pengar då det är så mycket som lockar hela tiden. Om man bortser från det höga tempot så är Queenstown helt fantastiskt vackert. Vyerna över sjön och Remarkables i bakgrunden är häpnadsväckande. Tar man sig upp för ett av de mindre bergen i anslutning till staden får man en galet fin utsikt över hela Queenstown och naturområdena omkring.

 

Wanaka är mycket mer chill i jämförelse. Där finns bara några få barer och det är lite mer alla-känner-alla feeling. Wanaka är också något helt otroligt vacker vid lake Wanaka och bergstopparna i fjärran. Är man intresserad av shopping finns det inte mycket, några få street butiker – som i och för sig hade galet mycket snyggt – och några mindre boutiquer med lite mer annorlunda saker.

 

Grannsämjan i byn är något av det coolare jag upplevt. Det fanns en facebook-grupp som mer eller mindre hela byn var med i – Wanaka Trading Post : Supporting Locals & Local Businesses. Där skrevs det dagligen om borttappade hundar, hönor och prylar. Min känsla var att alla nästan alltid fick tillbaka allting. Med cykel kunde man ta sig överallt även fast staden i sig var ganska utstpridd. Det fanns inte direkt några lägenheter utan bara hus och det är inte några som bor i det lilla centrumet.

 


För mer inspiration om Nya Zeeland, kika in när Emelie var där och reste runt med buss år 2011. 

 

Lycka till med allt, du kommer få fantastiska upplevelser av att jobba i Nya Zeeland!

/Christine


Jobba i Nya Zealand

 

HOW TO LIVE AND WORK IN A SMALL TOWN IN NEW ZEALAND | New Zealand Guide | Travel New Zealand | Work and travel | Travel Guide | Travel Tips


 

Share

One thought on “Work & Holiday i Nya Zeeland – så här gör du för att skaffa jobb och boende

  1. New post of wonderful way of writing , Amazing photos , I’m glad to be one of your follower , you are the best

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *