Surfa i den charmiga surfbyn Santa Teresa i Costa Rica och lev Pura Vida-livet

Costa Rica är ett populärt resmål för surfing. Den charmiga surfbyn Santa Teresa omgiven av vita sandstränder och tropisk djungel toppar listorna. Längst söderut på Nicoyahalvön ligger Santa Teresa där vågorna från Stilla Havet rullar in mot de vidsträckta stränderna. Lokalinvånarna menar att det alltid är perfekta vågor här. Högsäsongen för surf sträcker sig från december till april. Det är en härlig atmosfär i Santa Teresa där livet går ut på att leva utifrån landets motto ‘Pura Vida’ (rent liv) – njut av livet helt enkelt!

HÄRLIGA VIBES

Det är inte svårt att njuta av livet i Santa Teresa. Det är precis det avslappnade surfparadis som man hoppas att det ska vara. Det råder ett lugn och trots turist-hypen har Santa Teresa lyckats behålla både karaktär och charm. Byn består av en liten grusväg kantad av små restauranger och ett fåtal affärer. Det finns inga solstolar, försäljare eller strandbarer. Alla butiker och caféer är små och gulliga. I matväg måste du testa fisktacos, supergott! Det finns ett fåtal pubar och barer som men Santa Teresa lockar mer till att vara hälsosam där du kan utöva yoga och dricka smoothies.


SURFPARADIS

Santa Teresa är helt klart svenskarnas surfparadis, då många lockas hit genom svenska researrangörer som har surfcamps här. Till exempel La Point och Surfakademin. Där får du både boende och surfskola, men billigare alternativ är att bo på eget hostel. Sedan vi lämnade Sydamerika och reste in i Centralamerika har vi stött på allt fler svenskar men Costa Rica är där vi svenskar helst hänger. Stränderna är långa och det finns vågor för alla nivåer. Beach breaken längs Playa Carmen, Playa Santa Teresa och Playa Hermosa är alla bra för nybörjare.GLÖM INTE SOLKRÄMEN NÄR DU SURFAR

Vi har kämpat dagarna i ända för att få till surfingen. Efter att ha gnatat i vitvattnet vid stranden så ville ju vi ut till alla coola kids i de stora vågorna såklart. Det var inte det lättaste! Vi har i alla fall lagt de enormt långa longboardsen bakom oss och kör på lite mer bärvänliga brädor. Där ute i de stora vågorna blev jag omtumlad av havet ett antal gånger. Vågorna knäckte nästan ryggen på mig och salt behöver jag inte på ett tag framöver. Jag har bränt mitt ansikte som aldrig förr. Trots att jag använde 50+ solskyddsfaktor för barn som är vatten- och skrubbtålig blev mitt ansikte helt förstört med munblåsor och onda sprickor. Mitt ansikte håller i skrivande stund på att ömsa skinn och ramla av mig. Aj, aj, aj, smörj in er när ni surfar och köp en surfsäker keps (de existerar faktiskt)! Har du bränt dig lika illa som mig, ta en paus från surfingen och åk en dag till de maffiga vattenfallen i Montezuma!HUR DU TAR DIG TILL SANTA TERESA

Från San José tar du direktbuss till Santa Teresa som avgår två gånger per dag från busstationen Atlántico Norte. I bussbiljetten ingår även en färjetur över till Nicoyahalvön och hela resan tar runt sex timmar. Framme på andra sidan tar du buss eller taxi vidare till ditt hostel. Läs om fler olika alternativ på hur du tar dig till Santa Teresa här.


  

 
 

Share

0 thoughts on “Surfa i den charmiga surfbyn Santa Teresa i Costa Rica och lev Pura Vida-livet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *