AUSTRALIEN – här är platserna du inte får missa!

Ska du på backpackingresa i Australien? Här är platserna du inte får missa!

 

 

ÖSTKUSTEN

 

Alla som reser längs östkusten i Australien gör ungefär samma saker. Man kommer träffa personer om och om igen, det kommer nya och de gamla du trodde du aldrig skulle se igen dyker upp rätt vad det är. Australien är så enormt stort, jag vet inte ens om det är möjligt att se allt. Man får välja ut godbitarna helt enkelt.

 

SYDNEY

 

Ett självklart stopp såklart. Opera huset, Harbour Bridge, Bondi Beach och Manly Beach. Jag tyckte bäst om att bo i Bondi Beach eftersom det ligger nära stranden och det är mycker håll igång, men många bor i Kings Cross (red light district, men ett bra partyområde) eller nära Hyde Park inne i stan. De flesta som besöker Sydney klättrar på Harbour Bride, vilket är väldigt dyrt, eller går upp i Sydney Tower och tittar på staden ovanifrån på ett golv gjort av glas.

 

 

SPOTX

 

Efter Sydney började vi vår Australien vistelse med ett tre dagars surfcamp. Det var hur bra som helst. Alla som är i Australien måste lära sig surfa, och då kan man lika gärna beta av det med en gång så man bara kan hyra en bräda sen när man har lust. Tre dagar tyckte jag var lagom. Ingen nybörjare kan lära sig surfa utan hjälp, och en lektion är för lite. Efter tre lektioner kan man köra vidare själv. Detta stället var ascoolt med skön personal. Du och alla andra surfare har en strand helt för er själva. SpotX ligger lite utanför Coffs Harbour. Innan Coffs Harbour kan man gärna stanna i Port Stephens för där ska det vara fint men vi missade tyvärr detta.

 

 

BYRON BAY

 

Ett av mina favoritställen på hela östkusten. Och jag är inte ensam, alla älskar Byron Bay. Här kan man gärna spendera lite mer tid. Det finns en skitkul pub, Cheeky Monkeys dit alla går, och man får gratiskäk varje dag vid en viss tid. Förutom all fest i Byron Bay kan man surfa och vi drog ut på havs kajaking för att se sköldpaddor och delfiner. Men detta kan man göra nästintill överallt.  Nästan alla som är i Byron Bay åker in till Nimbin, självaste Amsterdam i Australien. Där kan man kolla på konstiga hippies som chillar runt i sitt eget tempo och handla märkliga kläder med alla regnbågens färger på. Såklart kan man köpa så mycket röka man vill och svampar och cookies erbjuds på gatan. Jag var inte så jätte imponerad av detta, så jag skulle nog inte rekommendera att åka dit. Men det beror ju på vad man gillar!

 

 

SURFERS PARADISE

 

Australiens version av Magaluf. Detta är en ”storstad” dit alla aussies drar på supsemester. Det är väldigt mycket fest och man bör göra någon av alla pubrundor som finns. Vi stannade här en längre tid och kom att älska detta ställe. De flesta stannar bara några nätter och får inte så bra första intryck, men jag tycker detta stället var kul och stranden är så lång så man kan varken se början eller slutet på den. Gå på någon av alla nöjesparker som finns runt omkring, den bästa tyckte jag var Wet n Wild, sjukt kul vattenpark med snygg personal!

 

 

BRISBANE

 

Queenslands ”huvudstad”. För mig är det inget måste att stanna där, men jag är inte så mycket för storstäder. Fast det är en trevlig stad med en mysig lagoon mitt i smeten, så man måste kanske göra ett stopp där i alla fall. Det finns en bra bargata med duktigt ös på, The Valley.  Är man där borde man åka ut till Moreton Island, en sandö där man kan åka sandboarding. Vi missade detta, men det var många som åkte dit och det verkade vara ett coolt ställe.

 

 

NOOSA

 

Mysigt litet ställe, värt ett besök för ett par nätter. Man gör inte så mycket där, chillar runt och surfar. Går i nationalparken och kollar på fantastiska vyer.  Ska man gå på zoo i Australien så ska man göra det här. Det finns gratisbussar från Noosa till Australia Zoo, krokodiljägaren Steve Irwins zoo. Det är krokodilshower varje dag för att hylla Steves kärlek till djuren. Vi var aldrig där, för vi gick på Taronga Zoo i Sydney, men jag hade hellre velat gå på Australia Zoo nu i efterhand.

 

 

RAINBOW BEACH OCH FRASER ISLAND

 

Fraser Island är ett måste, och för att ta sig dit måste man bo antingen i Rainbow Beach eller Hervey Bay.  Ingen av de ”städerna” är så mycket att ha, det är pyttelitet. Men alla backpackers samlas där innan och efter sin tur till Fraser Island så det är hålligång ändå. På Fraser Island tar man sig runt i fyrhjulsdrivna jeepar, campar, badar i sjöar med kristallklara vatten och tittar på vilda dingohundar. Det finns många olika turer man kan välja bland.

 

 

AIRLIE BEACH OCH WHITSUNDAYS

 

För att ta sig ut till öarna i Whitsundays bor man i Airlie Beach. Mitt andra favoritställe på östkusten. Här är det ös varje kväll kan jag lova! Jättemysig liten by som påminner lite om Byron Bay. Whitsundays är paradisöar som inte går att beskriva. Det måste upplevas! Man seglar runt öarna och det finns massor med olika båtar att välja på, stora som små, mer party eller mer dykning. Efter Whitsundays festar man loss i Airlie Beach med sina nya båtvänner och stämningen är på topp.

 

 

MAGNETIC ISLAND

 

En fantastisk ö utanför Townsville. Här måste man bo på hostelet Base, så är det bara! Underbar utsikt från rummet med stranden precis utanför. Här finns också Full Moon Partys emellanåt som man kan försöka tima in. På ön kan man se vilda koalor och vi gick på ett mini zoo där vi fick hålla i alla djur vi såg, så som krokodiler, ormar och koalor. Inte speciellt dyrt.

 

 

MISSION BEACH

 

Här stannar många för att göra rafting och skydiving. Skydive är för övrigt ett måste för alla som inte redan testat det. Ska man inte göra något av detta skulle jag inte rekommendera att stanna här för det finns ingenting att göra, vilket i och för sig kan bero på att det var hårt drabbat efter cyklonen när vi var där.

 

 

CAIRNS OCH GREAT BARRIER REEF

 

Här kan man stanna många dagar! Mysig stad med mycket att göra. Dykning och snorklig på barriärrevet är ju såklart ett måste. För att ta sig ut på barriärrevet måste man åka båt eftersom det ligger ganska långt ut. Där finns det en massa olika dagsturer och olika båtar att välja bland. Man måste festa på Gilligans och Whoolshed, där kan man komma åt billig mat och i vissa fall är den även gratis.

 

 

CAPE TRIBULATION

 

Här bor man mitt i den vackra regnskogen, och på vägen dit åker man över en flod där man kan se vilda krokodiler. Man får erfara hög luftfuktighet och mycket djurliv, man blir en riktig skogsmulle helt enkelt. Många åker hit och det är väldigt vackert, men min personliga upplevelse var inte wow. Kanske hade vi för höga förväntningar på det, men jag tycker ändå att man måste åka dit. Skippa djungelsurfing.

 

 

VICTORIA

 

MELBOURNE. Hit måste man åka, men försök åk hit när det är varmt. Det är riktigt kallt vintertid nämligen. Det är en cool och hipp stad som många gillar. Många nattklubbar och sköna caféer.

 

 

GREAT OCEAN ROAD

 

Från Melbourne till Adelaide går en väg längs kusten med helt fantastiska vyer. Vi gjorde en dagstur med en buss och hann se det mest väsentliga, men hade vi haft mer tid hade jag gärna gjort det med ett gäng i egen campervan. Då kan man sitta och titta på solnedgångarna över havet med de stora klippformationerna som står upp ur vattnet. Jag har aldrig varit i Adelaide, men är man där måste man göra ett sharkdive! Man dyker ned i en bur där det simmar runt hungriga vithajar omkring en. Detta är dyrt men jävligt coolt, antar jag!

 

 

KANGAROO ISLAND OCH TASMANIEN

 

Hit borde man åka, för det har vi hört mycket om. Vi hann aldrig komma så långt tyvärr, så jag har inte så mycket att säga om det. Men se till att åka dit sommartid när det är varmt! Dessutom hade jag gärna åkt till något av bergen i Snowy Mountains, det hade varit riktigt coolt att åka skidor i Australien.

 

THE RED CENTRE

 

ALICE SPRINGS

 

Här kan man spendera så lite tid som möjligt. Man tar sig hit för att ta sig vidare ut i öknen och sevärdheterna Uluru och Kings Canyon bland annat. Men själva Alice Springs är ingenting att hänga i julgranen. Tragiskt nog blir aboriginerna som dricker för mycket i sina ”communities” utslängda av sitt eget folk och alla hamnar då i Alice Springs. Därför är det hög alkoholism och brottslighet här, och man bör inte gå ut ensam på nätterna.

 

 

ULURU (AYERS ROCK)

 

Att se världens största sten uppenbara sig från platt ökenmark är något speciellt. Utan att ha sett Uluru och allt runtomkring kan man inte riktigt säga att man har sett Australien. För mig var detta kanske inte höjdpunkten, men jag ångrar absolut inte att jag åkte. Det är något man aldrig kommer se igen. Tyvärr är det väldigt dyrt att åka in till mitten och åka med på någon av alla turer, så där kan man kanske fundera på om det är värt pengarna.

 

 

VÄSTKUSTEN

 

PERTH

 

Mysig stad där många svenskar stannar för att jobba. Fantastiska stränder. Det är lite dyrare på västkusten men man kan tjäna bättre också. Västkusten är ganska annorlunda östkusten. Mycket lugnare och inte lika mycket anpassat efter backpackers. Men man måste åka hit! Mycket surfing. Gå på Little Creaters Brewery i Freemantle, coolt ställe!

 

 

ROTTNEST ISLAND

 

En mysig, bilfri ö där man cyklar omkring. Det finns många fina små stränder och ön är väldigt lugn och fridfull. Det hoppar runt små Quokkas (minikängurus) överallt, och de finns bara på Rottnest Island.

 

 

MARGARET RIVER

 

Underbara vyer och stränder! Helt fantastiskt. Väldigt liten by där det inte händer speciellt mycket, men det är ett lugnt flow och avkopplande. Man måste se till att gå på en vingård om man är i krokarna runt Margaret River.

 

 

Så mycket mer om västkusten vet jag faktiskt inte, men många åker dit och det är absolut ett måste på listan. Jag var där med min familj så jag har lite svårt att ge tips som backpacker där. Men jag fick känslan av att man mest körde runt i sina egna bilar, men det kanske finns liknande bussar som på östkusten. Norr om Perth ska vara häftigt också, t.ex. Exmouth och Broome ska vara grym dykning, och Darwin borde man besöka. Hade vi haft mer tid och pengar hade vi nog hyrt en van i Darwin och bilat ned längs västkusten ned till Perth. Men det är något som vi får ta någon annan gång!

 

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *