Spotta valar

Under hela Australien vistelsen så har jag velat åka på en Whale Whatching men det har inte varit säsong så jag trodde jag skulle få skippa det. Men här i Kaikoura är det valsäsong året runt, just på grund av den canyon effect som jag skrev om i delfininlägget. Det finns bara tre ställen i världen som har en sådan form som här i Kaikoura. Här kan man se blåvalar, späckhuggare och en massa andra valar, men framför allt sperm whales. Så det var prio nummer två efter delfinsimmet, och efter en underbar dag på havet med delfinerna så vaknade vi till ösregn och kyla nästa dag lagom till whale watchingen. Typiskt, men vi klädde på oss en massa och gick bort till kontoret och fick till vår besvikelse reda på att dagens turer var inställda på grund av för hård vind på 25 knop och alldeles för kraftig sjö.  Men vi bokade in oss på nästa dag och hoppades på bättre väder.

Dagen då det var dags att spotta valar (svengelska för spot whales) verkade inte vara på vår sida nu heller. Men med hoppet uppe gick vi till incheckningen och förväntade oss en inställd tur, men vi blev positivt överraskade. Vädret var fortfarande inte det bästa, sjön var riktigt kraftig och de varnade för extrem sjösjuka, så till och med jag tog ett sjösjukepiller. Jossan som i vanliga fall blir sjösjuk av att ligga i en hängmatta skulle trotsa detta och knarkade piller flera timmar innan avfärd.  Detta skulle bli en intressant resa. Sjön var som sagt riktigt krallig, det var som att sitta i en bergochdalbana och det kittlades i magen vid varje våg vi åkte över. Ibland verkade det som att man satt i en plogmaskin som skottade enorma lass snö framför sig, men egentligen var det bara fören som dök ner kraftigt i en våg och hundratals liter vatten forsade över båten. Detta resulterade såklart i en kräk kapplöpning efter bara några minuter, men vi svenskor med sjöben klarade oss utmärkt. Vi drog runt på havet i cirklar i jakt efter den stora valen, skepparen stoppade i ett ljudinstrument i vattnet och lyssnade efter valarna och kunde på det sättet lokalisera platsen. Men det var svårt att pricka rätt, eftersom valen tar luft i bara 5 till 10 minuter och därefter dyker ned på djupet och stannar där i 45 – 60 minuter. Vi var på runt 1600 meters djup men såg fortfarande land klart och tydligt. Vi väntade tålmodigt och till vårt sällskap fick vi en massa dusky delfiner som lekte och showade för oss. Vi såg även några sälar som simmade förbi och kikade upp på oss. Men någon val fick vi inte se. Tiden gick och vi var tvungna att åka tillbaka, besvikna och ledsna. Men inte skulle vi ge upp inte! Eftersom vi fick 80 % tillbaka tyckte vi att vi kunde lägga de pengarna på en andra tur, för vi ville ju verkligen se en val!

Vi fick tid till en snabb lunch och lite uppvärmning innan det var dags att ge sig ut igen. Denna gång var sjön, om möjligt, ännu kraftigare. Folk spydde ikapp men vi var fast beslutna om att se en val denna gång, så vi spanade som aldrig förr. Delfinerna joinade oss även denna gång, och aldrig blir man trött av att titta på dessa fantastiska djur. Helt plötsligt ropade kaptenen att han såg en val som tog luft, rakt framför oss. Vi blev helt exalterade när vi såg hur den blåste upp vatten ur lufthålet och vi kom väldigt nära det enorma djuret så vi kunde se hur stor den var. Delfinerna hoppade runt den men de såg inte mycket ut för världen mot denna bjässe. The sperm whale kan bli upp till 20 meter lång, medan dessa små delfiner bara var runt 1,6 meter. Tydligen blev valen irriterad av alla dessa delfiner som betedde sig som flugor på en häst, så han bestämde sig för att dyka ner snabbt igen. Ned dök han, och efter sig slog han upp sin enorma stjärtfena rätt upp i luften. Det var riktigt mäktigt!

Eftersom den dök i för fort för sitt eget bästa på grund av delfinerna, så väntade vi på att den snart skulle ta luft igen. Och den som väntar på något gott! Efter ett tag kom den upp till ytan igen och vi kunde se den maffiga jätten igen innan den dök ned med stjärten efter sig. Vilket otroligt mäktigt men konstigt djur! Sperm valen är den största valen med tänder och en enda tand kan väga mer än 1 kg och bli mer än 20 cm lång. Själva valen kan väga upp till 55 ton! De kan leva på 3000 meters djup och där är det ju becksvart och de kan bara se ned till 100 meter, så därför kommunicerar de med ljudvågor. Sperm whale har den största hjärnan av alla levande djur och den är lika stor som en basketboll och kan väga över 7 kg.

Det var något speciellt med att se en så enorm varelse som denna val, men jag kan fortfarande inte förstå hur stor en blåval är. Havets djup är mycket underligt och skrämmande, men dock så intressant! Hade vi ramlat överbord när vi stod och tittade på valen hade den lätt kunnat svepa en hel i sitt stora gap. Att simma därinne i magen bland andra ruttna människor, hajar och delfiner hade jag helst inte velat göra…

Grymt nöjda med dagen värmde vi oss inne i baren på en härlig quiznight, och nu har vår första, superkonstiga men ändå saknade (sorry Team Sweden), busschaufför kört ikapp oss så nu kommer vi ”hem” till vår riktiga buss igen.

 


Sara lyckades fanga gubben i havet pa bild


Delfin och val


Delfinstjart VS valstjart

Share

0 thoughts on “Spotta valar

  1. Kan inte förstå hur mitt första lilla barnbarn kan upppleva så mkt. konstiga saker och vara så kool. Jag följer dig dag för dag och hoppas du klarar alla strapetser i fortsättningen också. Familjen är i Kiel nu, även med hund och häst.

  2. Hej. Saknar ord för era upplevelser, ni är i en sago värld tror jag, ska ni gå på Skansen när ni kommer hem också…….HaHa. Helt Otroligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *