Simma med vilda delfiner

Här i Kaikoura är kusten lite annorlunda skapt än på de flesta andra ställen här i världen. Bara en kilometer ifrån stranden stupar det ner som en stor grop på över 900 meter. Valar och delfiner lever gärna på djupa vatten, och här i Kaikoura kan de komma så nära inpå det grunda vattnet där fiskarna trivs, så det blir som att de får ett uppdukat smörgåsbord från det djupa vattnet.

När vi kom fram till Kaikoura var vädret fantastiskt. Solen sken och vattnet var lugnt så jag och Jossan drog iväg på en oförglömlig tur. Vi satte på oss extremt tjocka våtdräkter med strumpor, luva och till och med jacka till. Nu var det dags att ta sig ombord på båten och vi hann knappt sätta oss tillrätta för efter bara mindre än 10 minuter hoppade det delfiner runt båten. Vi hoppade i vattnet med snorklen och började simma med det mest underbara djuret som finns, enligt mig. Helt fantastiskt, de fanns överallt och de kom nyfiket fram till en och hälsade på en, men de lät en inte ta på dem får då stack de fort iväg. För att locka på deras intresse gällde det att göra så mycket ljud för sig som möjligt, och visst kände man sig lustig med alla konstiga läten man fick fram i snorkeln till trumpet, men det fick en till att hamna i stora flockar med delfiner. Då gällde det att leka med dem, snurra runt i flera varv, göra kullerbyttor eller försöka hålla andan och simma ned med den tjocka våtdräkten som funkade som en flyväst. Det var overkligt, man simmade runt i cirklar med flera delfiner och man såg klart i deras ögon hur de följde en med blicken, och det såg ut som att de log emot en, stora var de också!

Men eftersom delfinen är ett djur i rörelse, som fort tappar intresset om man inte är tillräckligt underhållande, så drar de vidare mot andra mer intressanta saker. Då var det bara till att hoppa i båten igen och följa efter dem, för att sedan hoppa i igen. Detta upprepades fem gånger, och en av alla gånger fick jag sällskap av en annan varelse. Bonus! Något stort svart svepte förbi mig och jag blev fundersam på vad det var för konstig delfin, och för en sekund trodde jag att det var en haj innan jag insåg att det var en knubbig kompis som ville leka. En inte lika graciös varelse som delfinen, men dock lika söt – en säl. Något klumpigare såg den ut i vattnet men den hade riktig fart och vips var den borta.

Vattnet var riktigt kallt trots våtdräkten, så efter hela 50 minuter sammanlagt med delfinerna var det dags att gå upp för lite varm choklad och kaka. Nu skulle vi få ta foton ovan vatten, så vi satte oss längst fram i fören och delfinerna lekte framför båten och hoppade och gjorde konster. De fanns överallt, de var hundratals! Det såg ut som att vattnet kokade, så många var de. Arten som vi såg kallas för Dusky Dolphins, och de kan bli upp till 2 meter långa och väga upp till 90 kg. De finns i Kaikoura året om, liksom valarna. Duksy delfinerna lever inte i par utan de parar sig för att socialisera sig eller bara för att ha kul! De är kända för att vara de mest akrobatiska delfinerna av alla arter, de kan hoppa, göra side slaps, back flips och framåtvolter, något vi fick se mycket av. En delfinuppvisning uppvisad av hundratals vilda delfiner, det var vad vi såg!


Vi sag manga av denna fageln. En albatross. Den kan bli upp till 3 meter vingspets till vingspets. Den stortsta man hittat var 4,2 meter stor! En jattevariant av fiskmasen.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *