Forsränning i Rotorua – Nya Zeelands bästa rafting äventyr

Tidsschemat med Stray Travel bussen är något komprimerat för att hinna med så mycket saker som möjligt i Nya Zeeland. Efter ännu en natt med lite sömn var det dags att gå upp tidigt igen. Bussen rullade bort mot Rotorua med sina bubblande leror, gejsrar och lukten av ruttna ägg. ”Roto” betyder sjö och ”rua” betyder två i maori, därav översätts Rotorua till ”andra sjön”. Lukten av ruttna ägg är orsakat av sulphur. Det i sin tur är orsakat av att jordskicket är väldigt tunt i Rotorua vilket leder till geometrisk aktivitet. Det finns massor av olika spa i de varma källorna och det sprutar upp gejsrar lite överallt.


Craters of the moon


FORSRÄNNING MED KAITIAKI ADVENTURES

I Rotorua finns även det högsta vattenfallet i världen som går att paddla forsränning i. Det största vattenfallet är sju meter högt! Vi splashade ner i Kaitiaki floden i en raftingflotte – lite läskigt var det allt. Vi var fyra raftingflottar och de fyra andra svenska tjejerna i vår grupp hamnade upp och ned efter ett fall. De fick simma upp under båten och ta luft innan de kunde vända upp den igen. Det såg rätt kul ut faktiskt.Forsränning i Rotorua


Forsränning i Rotorua


Vi klarade oss ner helskinnade – även fast vi var nära att välta. Med den vackra naturen runt omkring oss paddlade vi oss igenom forsen. Vi hoppade i och simma igenom några mindre vattenfall. Vår guide fyllde fören på båten med vatten ur ett vattenfall så det blev ett kraftigt tryck. Båten sköts upp i luften baklänges. Vi hade sjukt kul och tiden gick som vanligt alldeles för fort. Nu hade vi raftat oss igenom världens högsta rafting vattenfall, det ni!


Forsränning i Rotorua


Forsränning i Rotorua


Forsränning i RotoruaForsränning i Rotorua


Forsränning i Rotorua


Forsränning i Rotorua


Forsränning i Rotorua


CRATERS OF THE MOON

Nästa destination bar av mot Taupo. Innan vi kom fram gjorde vi några stop längs vägen i närheten av Rotorua. Vi åkte igenom Kaingaroa skogen och tog oss bort till ett ställe som kallas Craters of the Moon. Det var precis så det var, jorden kokade så leran splashade upp högt upp i luften. Det bubblade överallt i den lilla sjön. Mycket märkligt fenomen. Lite längre bort kunde vi bada i en annan liten sjö, det kokade inte där men det var fortfarande väldigt varmt. Efter forsränningen var vi lite avkylda, så detta passade riktigt fint att simma ner i ett naturligt varmt badkar. På vissa ställen var det till och med för varmt. Tyvärr luktade vi inte rosor när vi kom upp ur badet. Vad sjutton gör det?!

Craters of the moon


Craters of the moon


KRAFTFULLA HUKA FALLS

Vi stannade till vid Huka Falls som är ett helt sjukt kraftfullt vattenfall i Waikato River. Färgen är så klart turkos och det forsar så mycket vatten att vi blev helt förbluffade. Fallet är 11 m högt. Huka falls är känt för farten och volymen på vattnet. Var tredje sekund forsar tillräckligt mycket vatten för att kunna fylla en hel Olympisk simbassäng. Ganska sjukt.


Huka falls

 


Huka falls


Efter en hel dag med äventyr anlände vi Taupo – nu var det dags att shoppa. Vi behövde handla på oss en del nya kläder inför vandringen Tongariro Alpine Crossing. Vi letade efter skor, regnjacka och varma kläder. Tiden sprang iväg så det enda vi hittade var varsin regnjacka. Tur att det går att hyra utrustning!Huka falls
Craters of the moon


 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *