Grottor upplysta av lysmaskar i Waitomo och lär om Nya Zeelands kultur av Maori befolkningen i Maketu

Från surfparadiset Raglan körde vi vidare mot Waitomo Caves i vår hop-on gop-off buss från Stray Travel. Waitomo är ett område i Nya Zeeland som är mycket känt med runt 400 grottor och det finns fortfarande fler som inte upptäckts ännu. Vi besökte två grottor som är upplysta av 30.000 lysmaskar. Långsamt tog vi oss genom den första grottan med båt och sedan igenom den andra grottan till fots. Grottorna under Waitomo har skapats av vatten som löper genom den mjuka kalkstenen. Vattnet, som strömmar igenom grottorna, skapar stalaktiter (som bildas nedåt) från droppar från taket och stalagmiter (som bildas uppåt). Maori-namnet Waitomo betyder ”vattenhål”. Det finns olika alternativ för att utforska Waitomo-området, från enkla promenader och glödmaskturer till adrenalin-höjande underjordiska äventyr. Guidade turer är det enda alternativ för att utforska grottorna.


Waitomo Caves

 


Waitomo Caves


BILLIGASTE ALTERNATIVET TILL LYSMASKUPPLEVELSEN I WAITOMO CAVES

Jag och Jossan tog en lite lugnare tur genom klipporna, medan andra åkte Black Water Rafting (rafting inne i grottor) eller virade sig ned i linor genom vattenfall för att sedan klättra upp 20 meter ut ur grottan. Vi kände att vi inte kan göra det coolaste hela tiden – då blir plånboken tunn ganska så fort. En guidad tur av en härlig lokalbo som tog oss igenom två grottor var alldeles lagom för oss! Den första grottan var ganska ”vanlig”. Jag har gått i grottor förut så det var inte så väldigt stor skillnad från det jag har sett innan. Det fanns en massa stalaktiter och stalagmiter och man blir ändå fundersam över hur något så märkligt som en grotta är kan vara naturligt.


Waitomo Caves


 

Waitomo Caves


Waitomo Caves


UNIKA LYSMASKAR BILDAR ILLUSION AV STJÄRNHIMMEL

Efter lite uppvärmande te och kaka så tog vi oss till nästa grotta där vi åkte runt på en liten gummijolle på floden inne i grottan – i mörkret. Det var becksvart där inne om det inte vore för alla lysmaskar. Sjukt häftigt var det! Det fanns lysmaskar överallt i hela taket och de lyste så klart och starkt. Det var som att åka runt med en stjärnhimmel och Vintergatan tätt över huvudet på oss. Vi kunde hitta på egna stjärntecken i taket.

Lysmaskarna är unika för Nya Zeeland, de kan finnas i andra länder men de är aldrig så stora som här i Nya Zeeland. De lyser för att locka till sig flugor som de kan äta. Det räcker med en fluga varannan månad för att de ska bli mätta. Flugan flyger mot lysmasken och fastnar i dens klibbiga trådar som hänger ner och sedan är det kört för flugan. Coolt djur faktiskt!


Waitomo Caves

 


Waitomo Caves


FOLKSLAGET MAORI

Sedan körde vi vidare till Maketu som är hemstaden för många urinvånare. I Australien finns det aboriginer, men här finns det Maori folk. De är ljusbruna i hyn och oftast väldigt söta, och de pratar ett vackert språk som man inte förstår någonting av. Många av Nya Zeelands städer och byar har Maori namn. På vägen dit berättade vår busschaufför om Nya Zeelands bakgrund och historia som var mycket intressant!


 

Waitomo Caves

 


Waitomo Caves


KULTURELLT UPPTRÄDANDE

Historielektionen gjorde oss väl förberedda för mötet när vi väl kom fram till gården. Unkle Boy kom och välkomnade oss med ett varmt leende. Kia ora! Det betyder välkomna på Maori. När de säger det låter det precis som Ciara som var vår lilla Jack Russel vi hade för några år sedan. Han visade oss runt sina ägor och berättade om hur kvällen skulle se ut, och bjöd oss på mat.

Lokalborna gjorde ett kulturellt uppträdande för oss. Vi sågs först som fiender för Maori folket där hövdingen i gruppen var väldigt ilsken. Han gjorde en hotfull dans med en pinne som var vass som ett svärd. I vår lilla grupp fick vi utse en egen hövding. Efter lite maktkamp dem emellan blev vi accepterade av folket. Vi togs emot med en vänlig näsa-mot-näsa ”kram” från alla i gruppen. De dansade och sjöng för oss. Killarnas dans och sång kallades för Haka, och tjejernas för The Art of Poi.


Waitomo Caves

 


Waitomo Caves


MÅLNINGAR I ANSIKTET

Det var mycket fint faktiskt. Otroligt kul att det fanns alla åldrar med i gruppen, den yngsta lilla killen var 9 år och den äldsta damen var mycket gammal. Därefter var det dags för oss att lära oss danserna själva. Vi målade oss enligt folkslagets traditioner. Killarna var målade med krusiduller i hela ansiktet, medan vi tjejer fick en liten kringla på hakan så det såg ut som om vi hade skägg. Det symboliserar vackert och kvinnligt. En hel del teknik och taktkänsla krävdes. Efter lite övning var vi tillräckligt duktiga för att uppträda för killarna från Stray Travel-bussen och vice versa. Det var en mycket intressant och rolig kväll! Det hela slutade med att alla sov på madrasser i en stor sal tillsammans, alla vi 30 personer från bussen.


 


Waitomo Caves


Waitomo Caves


Waitomo Caves
Vi lärde oss dansa med bollar – The Art of Poi


Waitomo Caves


Waitomo CavesWaitomo Caves


 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *