Semuc Champey: bada i smaragdgröna, naturliga pooler i molnskogen och simma i grottor

Wow, Semuc Champey, vilket vackert ställe! Antagligen en av de vackraste platserna under hela vår resa genom Centralamerika faktiskt. 3 timmar från Guatemalas fjärde största stad – Cobán – ligger höglandsstaden Lanquin bland molnen. Med frodiga, gröna och duggiga landskap är det en väldigt vacker resa genom berg och molnskogar innan du kommer till Semuc Champey. Namnet betyder vatten under jord på deras inhemska språk och är en 300 meter lång naturlig kalkstensbro med 22 naturligt perfekta pooler i nyanser av smaragdgrön och turkos. Under all kalksten forsar en flod. Vattnet i poolerna är glasklart. Bilderna kan inte göra det här stället rättvisa. Det var så himla fint att bara titta runt, låta omgivningen sjunka in och försöka minnas det i huvudet.


VANDRA TILL EL MIRADOR – SEMUC CHAMPEY VIEWPOINT

Vi började med en kortare vandring upp på höjden för att få se utsikten av Semuc Champey. Ett måste när du är här, som du kan se på bilderna så får du bäst helhet av poolerna ovanifrån. Följ skyltarna till El Mirador och klättra upp cirka 45 minuter. Det är ganska brant på vissa ställen men finns en del trappor också. Uppe på toppen finns en brygga där du får de bästa vyerna över detta vackra ställe!


Semuc Champey Guatemala


SIMMA I DE SMARAGGRÖNA KALKSTENSPOOLERNA

Efter den svettiga vandringen upp till el Mirador väntade ett dopp i de turkosa poolerna. Vattnet var ganska kallt och uppfriskande. Det finns många olika pooler att utforska, och längst bak i vattenfallet kan du se ingången där floden rinner in under poolerna.

Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala
Floden rinner under kalkstenbron

SIMMA I KALKSTENSGROTTORNA KANBA CAVE (CANDLELIGHT CAVE) – ETT NATURLIGT ÄVENTYRSBAD

Efter att ha hoppat runt i de 22 poolerna i Semuc Champey så begav vi oss in i en grotta. Vi fick handstöpta stearinljus av vår guide ljus med oss in i grottan. I öppningen möttes vi av fladdermöss. Vattnet var uppfriskande även här och vi var tvungna att simma igenom vissa bitar. Det var mörkt och vi lyste upp grottan med våra stearinljus. Vi klättrade upp i olika hålformationer, vi simmade ännu längre och klättrade uppför vattenfall inne i grottan. Allra längst in kunde vi hoppa några meter från grottväggen ned i vattnet. På vägen tillbaka åkte vi rutchkana genom ett hål där vattnet forsade igenom, och ploppade ut på andra sidan.

Det här var sjukt coolt, vi hade inga förväntningar alls på detta med det visade sig att det var ett helt naturligt äventyrsbad inne i den där grottan, och det enda ljus vi hade var våra stearinljus. Hade detta funnits hemma hade vi säkert haft hjälm, flytväst och varit täckta av kuddar för det att slå sig rätt rejält om man landar fel. Guiden kunde sin grej och kände till varenda vrå av grottan.


Semuc Champey Guatemala

Semuc Champey Guatemala

TUBING NED FÖR FLODEN

Väl ute ur grottan hoppade vi i en varsin gummiring och tubade ned för floden. Vi huttrade en del för det var kallt efter besöket i grottan men det var sjukt kul så det var inget vi hann tänka så mycket på. Jag kan varmt rekommendera ett besök till Semuc Champey, bland det vackraste och roligaste vi gjort på resan i Centralamerika – helt klart bland topp 3!

Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


HUR DU TAR DIG TILL SEMUC CHAMPEY

Vi bokade vår tur via en resebyrå men vi förstod i efterhand att vi hade betalat överpris. En tur som inkluderar transport, inträde till parken och grottorna, guide, tubing och lunch bör ligga på runt 270Q, ca 300 SEK. Det går att ta sig dit på egen hand, men det var också ganska skönt att ha någon som styrde upp allt åt oss. Först åker du till staden Lanquin – en liten by med några få affärer och en grusväg. De flesta hostel ligger en bit utanför Lanquin, men de erbjuder oftast transfer.


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Semuc Champey Guatemala


Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *