Missa inget på resan: 6 enkla steg för att planera dina resor

Det här med att planera inför sin resa, visst kan det kännas svårt och jobbigt? Jag är inte den som egentligen gillar att planera – allt känns så svårt att föreställa sig innan jag varit på plats. Men är det något jag lärt mig av alla resor jag gjort så är det att jag får ut mest av resan om jag har planerat väl innan. Det har hänt ganska många gånger att jag upptäckt saker jag hade velat se i efterhand – och det är ju riktigt frustrerande!Det är lätt hänt att spendera för mycket tid på att googla och ta reda på sevärdheter när du väl är på destinationen. Den tiden vill du ju utnyttja till fullo och inte till att planera! Jag har några knep att ta till för att lättare planera inför resorna.


#1 SPARA PÅ INSTAGRAM

Hur mycket tid spenderar vi inte på Instagram nuförtiden? Jag själv gör det alldeles för mycket. Men när jag ändå är där inne och scrollar ser jag till att spara sånt som tilltalar mig. Till exempel: en resa till Island ligger på min bucketlist. Det får mig att spänna upp ögonen lite extra för bilder på Island. Jag följer en hel del olika resekonton för det inspirerar mig. Därför händer det ofta att en bild glider förbi i mitt flöde som får mig nyfiken på platsen där bilden är tagen. Det finns ofta en mängd resetips i sparade Stories på resekontons profiler, kika även där!

 

Bilderna sparar jag i spara-funktionen på Instagram där jag får mitt egna, privata galleri. Där kan jag sedan gå in igen och titta på vad det var för platser jag fått intresse för. Ofta är platserna taggade och det blir därför lätt att se var bilden är tagen.

 

HUR DU SPARAR INLÄGG:

Tryck på nedanför inlägget du vill spara. För att gå till ditt sparade galleri, gå till din profil  och tryck sedan på Sparat. Där har du ditt galleri och det är bara du som kan se dina sparade inlägg.#2 SPARA PÅ PINTEREST

På Pinterest finns många härliga bilder på resmål som ofta leder till guider skrivna på den ena bloggen efter den andra. Där är också ett jättebra sätt att spara hemsidor på för att sedan gå tillbaka och titta på en guide igen. Kika på min Pinterest för mer inspiration!#3 LÄS BLOGGAR OCH TITTA PÅ YOUTUBE

Steg #1 och #2 här ovan tar mig ofta till nya bloggar och det finns väldigt mycket bra information där ute! Vill du hitta svenska bloggar som skrivit om din destination kan du kika på FreedomTravels kartotek Resa i Världen. På Youtube finns idag massor av reseinspiration från andra som varit på din destination. Kvalitén kan vara väldigt varierande, men där finns det en del tips att få!


#4 SÖK I RESEFORUM

På Facebook finns en massa forum för rese-intresserade. Jag själv som gillar äventyrliga resor och outdoor-sporter har en favoritgrupp som heter ’On Edge’. Där finns det en massa trådar om aktiviteter och resmål som kommer från tips från tjejer med samma intressen som mig. Där brukar jag använda sökfunktionen för att se vad som tidigare skrivits och får en bra bild av vad det är jag vill se och göra på mitt resmål. En annan bra Facebook-grupp är ’Vi som gillar att resa’ – använd även sökfunktionen där för att hitta tidigare tips.


LÄS OCKSÅ: Billigaste flygbiljetterna – så hittar du dem#5 LÄGG IN ALL INFORMATION I GOOGLE MAPS

För att få mig en tydlig bild av en rutt och vad som är rimligt att hinna med på en resa lägger jag in information jag har hittat i en My Maps på Google Maps. Med hjälp av en anpassad karta där du lägger till dina egna pinnade platser kan du gå från planering till att skapa en resrutt som du kan använda för navigering under resan.

För mig är detta perfekt eftersom jag älskar att se saker och ting visuellt för att bilda mig en uppfattning. Det är väldigt användbart att se var allt befinner sig i relation till varandra när du planerar din resa. Du kan anpassa din karta genom att lägga till anteckningar från tips du hittat i forum, från Instagram eller från Pinterest. Länka till ett blogginlägg och skriv ett litet utdrag av det som intresserade dig mest för att kunna hitta tillbaka till det senare. Kartan kommer du lätt åt via telefonen och du kan dela den med andra som ska med på resan så kan alla vara med i planeringen!

För att skapa egna kartor i Google Maps måste du först ha ett Google konto. Därefter loggar du in på Google Maps. Väl inloggad går du till » Dina platser » Kartor » Skapa kartor. Här nedan kan du se min karta jag gjort för planering av en Islandsresa. Jag har klistrat in rekommendationer och tips från forum och satt ut dem på rätt plats på kartan. Detta är ett första idé-stadie för att få en uppfattning. Nästa steg blir att se vilken rutt som är möjlig för den tiden jag kommer att ha på resan. Utifrån det får jag sålla bort sådant som känns mindre intressant.#6 JÄMFÖR FLYGRESOR

För att hitta den bästa och billigaste flygbiljetten för resan brukar jag kolla på olika flygjämförelsesajter. Oftast brukar jag söka på måfå för att få ett hum om vad en destination ligger i för prisklass. När jag vet prisläget bestämmer jag mig för när jag vill resa. Den informationen kan jag lätt få fram på Avionero – en nykomling bland flygjämförelsesajterna som har många fiffiga funktioner. Sidan är inte bara modern och ger inspiration till att söka resor. Den ger även rekommendationer på de bästa alternativen genom maskininlärning och AI-teknik.

En funktion som jag gillar är att du kan söka på hela länder. Istället för att sitta och leta igenom vad det eventuellt skulle kosta att flyga till olika städer, så tar systemet fram flygalternativen till landets samtliga flygplatser. Det är smidigt eftersom du lättare kan hitta den billigaste resan till närliggande flygplatser. Du kan dessutom spara dina sökningar i flikar och lättare jämföra olika resor. De sparas till nästa gång du kommer in på sidan. Helt klart en flygjämförelsesajt som tänkt steget längre och följer med i utvecklingen! Läs mer om deras smarta funktioner på Avioneros blogg.


 

INFORMATION ÄVEN NÄR JAG INTE ÄR ONLINE

 

Väl på resan är alltid Lonely Planet en given backpacker-bibel. Den har hjälpt mig många gånger under mina backpacking resor!

 

Jag hoppas de här 6 enkla stegen kan underlätta planeringen av dina framtida resor! Har du några smarta tips på hur du planerar resor, dela gärna med dig av dem i kommentarerna här nedan. Trevlig resa!

 


LÄS OCKSÅ: Packningstips för längre backpacking resor


 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *