5 saker att göra i Hua Hin – Thailand

Är du trött på att ligga på stranden hela dagarna? Här är 5 saker att göra i Hua Hin. 

 

Det finns lite olika aktiviteter att göra i Hua Hin, många kan man se i de olika stånden på gatorna som säljer turer. Här är mina topp 5 saker att göra i Hua Hin från vår vecka! 

 

1. Phraya Nakhon Cave

 

Helt klart etta på listan ligger den vackra grottan Pharaya Nakhon Cave. Den ligger cirka en timmes körning söderut från Hua Hin, i Nationalparken Khao Sam Roi Yot. Trots att jag varit där en gång tidigare och har googlat på det många gånger så sätter sig inte namnet i minnet – helt omöjligt för mig att komma ihåg! Man kan ta sig dit via tuk-tuk, taxi eller moppe, och det finns parkeringsplatser i byn Bang Pu där turen börjar. Det finns två alternativ att ta sig dit, antingen via en 30 minuters relativt enkel hike eller via båt som tar en runt udden till Laem Sala Beach där nästa hike börjar. Båten kostar 150 – 200 Baht men ska man ändå vandra kan man lika gärna ta landvägen skulle jag säga. Men det beror på om man vill spara på energin till vandringen till grottan eller om kanske vädret inte tillåter båtturer.

 

Från Laem Sala Beach börjar man ta sig upp för 430 meter av en ganska ojämn stig och trappsteg. Det är varmt och svettigt, och det tar i benen då det är uppför hela vägen. Vi var ett gäng i olika åldrar, från 10 – 70 år som gick den här turen och det gick bra för alla, men beroende på kondition kan det såklart vara lite jobbigt.  När man väl kommer till grottan blir man ganska häpen. Framför allt längst in är det väldigt unikt. Man förstår att de har byggt ett tempel där inne, för det är en väldigt religiös känsla med ljuset som faller ned på träden som lyckas leva i grottan. Väl värt ett besök, helt klart!


 

2. Wakeboard 

 

Det görs inte direkt någon reklam i stan för Wakeboard parken som finns en bit utanför Hua Hin. Så det är lite oklart hur man ska veta om att den finns. Mina föräldrar hade sett den av en slump när de körde förbi på upptäcksfärd. Wakeboard parken ligger vid det kända goldområdet vid Black Mountain och vi tog oss dit med moppe. Det kostar 600 Baht för 2 timmar och 200 Baht för hyra av bräda, hjälm och flytväst. Billigt alltså jämför med Sverige! Dessutom är det ju perfekt klimat för en sådan aktivitet – jag som hatar kallt vatten hemma i Sverige haha. Det är ett bra träningspass, det tar i muskler som man inte visste om. Parken har även en bra och billig restaurang när man behöver fylla på energidepåerna. 

 

Gillar man sådana här aktiviteter är det väldigt populärt att kite surfa i Hua Hin. Där tog jag min grundkurs i kite surfing för en massa år sedan. Många åker dit bara för att kite surfa, men se upp för maneterna – de är groteskt stora! Det finns även mountainbike uthyrning i Hua Hin, tydligen även downhill. Det blev vi nyfikna på och försökte hitta vart den backen var – men hittade ingenting. Är det någon som testat? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan! 

I hyran får man även testa vattenskidor om man vill. Och då kan det gå såhär vid första försöket haha.

 

3. Monsoon Valley Vineyard

 

Det första man tänker på om Thailand är säkert inte vingårdar. Men det finns faktiskt en thailändsk vingård utanför Hua Hin. Monsoon Valley Vineyard togs fram med visionen att visa världen att stora viner kan skapas även vid norra halvklotets 13: e latitud. Det är fint att ta sig in i landet från kusten och se lite thailändskt landskap. Bra mat och goda viner, men lite dyrt för att vara Thailand. Bäst är att ta taxi då det är en del bumpiga vägar för att ta sig till vingården. På gården finns även elefanter. De såg väldigt välmående ut och de ville att man skulle mata dem med bananer. Men OBS! fundera på dina värderingar innan du beslutar att ta en ridtur. Elefanter mår inte bra i fångenskap och de är inte byggda för att bära tungt. En park i Chang Mai kommer förbjuda interaktion mellan turister och elefanter från nästa år. 

 

 

4. Massage på stranden

 

Unna dig massage! Helst varje dag, det är du värd! Det kostar bara från 250 Baht för en timmes helkroppsmassage, och massörerna är riktigt duktiga. Jag har gått på en del massage i Sverige men ingen är så bra som i Thailand. De har en speciell teknik och de är inte rädda för att ta i. Hur de orkar massera hela dagarna är en annan fråga. De ger alltid bra service med vatten och banan eller ananas efteråt. 

 

5. Hyra moppe

 

Om trafiken inte skrämmer dig – hyr moppe! Smidigaste sättet att ta sig runt, helt klart. En dag kostar ca 200 Baht, jämfört med en tuk-tuk resa som ligger på 200 Baht. Det blir oftast minst två Tuk-tuk resor per dag om man inte har moppe. Jag har dock blivit så jäkla skraj i trafiken även hemma i Sverige av helt oklar anledning (Amaxofobi kallas det tydligen) så tur för mig att Anton inte har nått emot att köra. Det är inte bra att vara osäker i trafiken i Thailand – du måste stå på dig och ta snabba beslut för att inte vara en fara för dig själv och andra. Bensinen är billig och det är väldigt nice att kunna köra runt helt fritt och upptäcka det man känner för. 

 

BONUS: The Camp Vintage Flea Market i Bangkok

 

Är man i Hua Hin behöver man ta sig till och från flygplatsen i Bangkok. På vägen hem tog vi in på hotell i Bangkok och gjorde sista kvällen där. Då hittade vi en riktigt cool marknad, The Camp Vintage Flea Market. Hade man kunnat frakta möbler smidigt hade man ju varit i loppis-heaven! Men även om man inte hittade något att shoppa så fanns det mycket att titta på – lite som ett museum på gatan med en massa gamla grejer. Väl värt ett besök! Precis över gatan finns även en annan marknad om man inte vill shoppa second hand. 

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *